Home Gaming setupAccessoires Koopgids: Welke handheld consoles

Koopgids: Welke handheld consoles

Een gids om de juiste handheld console uit te kiezen voor jouw games en jouw budget

door Slim Abid
koopgids handheld consoles en waar je op moet letten bij het vergelijken

Handheld consoles zijn zalig, met opties die variëren van high-end apparaten met de nieuwste technologie tot nostalgische consoles en emulators die je terugbrengen naar de (jouw) gouden tijd van gaming. Of je nu een hardcore gamer bent, op zoek bent naar entertainment voor je kinderen, of gewoon een handheld wilt dat je gemakkelijk kunt meenemen op reis, er is een handheld console die perfect bij je past.

In dit artikel zullen we de verschillende soorten handheld consoles verkennen en je helpen met waar je op moet letten bij het vergelijken. Van de spelbibliotheek en schermkwaliteit tot de batterijduur en connectiviteit.

Verschillende soorten handheld consoles

Er zijn echt honderden handheld consoles. Van officiële dure en kwalitatieve handhelds tot heel simpele pocket consoles zoals een gameboy emulator of een Tamagotchi. Je kan ze best opdelen door de gebruikers te beschrijven. Weet jij wie jij bent als gebruiker, dan weet je ook meteen waar op te letten als je gaat zoeken en vergelijken.

Goedkoop en simpel: Deze consumenten zijn op zoek naar de meest betaalbare optie. Ze willen een handheld console die goed presteert en een degelijke spelbibliotheek heeft, maar ze zijn minder geïnteresseerd in extra functies of premium bouwkwaliteit. Voor hen is de prijs de belangrijkste overweging, en ze willen de beste waarde voor hun geld krijgen. Ze zullen waarschijnlijk prioriteit geven aan consoles met een lagere instapprijs en een brede selectie van betaalbare games.

Premium segment: Deze consumenten zijn op zoek naar de beste handheld consoles die ze kunnen krijgen, ongeacht de prijs. Ze willen een console met de beste prestaties, de hoogste bouwkwaliteit, en de meest uitgebreide functies. Ze zijn waarschijnlijk ook geïnteresseerd in consoles met exclusieve games die niet beschikbaar zijn op andere platforms. Voor hen is prijs geen belemmering, en ze zijn bereid te betalen voor de beste game-ervaring die ze kunnen krijgen.

Hardcore gamers: Deze consumenten zijn hardcore gamers die op zoek zijn naar een handheld console die kan voldoen aan hun hoge eisen. Ze willen een console met de beste prestaties, de grootste spelbibliotheek, en de meest uitgebreide aanpassingsmogelijkheden. Ze zijn waarschijnlijk ook geïnteresseerd in consoles die compatibel zijn met hun gaming accessoires, zoals high-end gaming koptelefoons of externe controllers.

Kinderen: Deze consumenten zijn ouders die op zoek zijn naar een handheld console voor hun kinderen. Ze willen een console die duurzaam, gebruiksvriendelijk en gevuld met kindvriendelijke games is. Ze geven waarschijnlijk prioriteit aan consoles met ouderlijk toezicht functies en een robuuste bouwkwaliteit.

Reizigers: Deze consumenten zijn mensen die vaak onderweg zijn en een handheld console willen die ze gemakkelijk kunnen meenemen. Ze willen een console met een lange batterijduur, een compacte vormfactor, en de mogelijkheid om offline te spelen. Ze geven waarschijnlijk prioriteit aan consoles die duurzaam zijn en die een breed scala aan games bieden die geschikt zijn voor korte speelsessies.

Nostalgische gamers: Deze consumenten zijn liefhebbers van retro games die op zoek zijn naar een handheld console die klassieke games ondersteunt. Ze willen een console die compatibel is met oudere game titels, of die een retro-stijl spelervaring biedt. Ze geven waarschijnlijk prioriteit aan consoles die een breed scala aan retro games bieden of die fysieke game cartridges ondersteunen.

Waar op letten bij het vergelijken

Spelbibliotheek

De spelbibliotheek verwijst naar de verzameling games die beschikbaar zijn op een bepaalde console. Dit kan variëren van exclusieve titels die alleen op die console beschikbaar zijn, tot cross-platform games die op meerdere systemen kunnen worden gespeeld. De grootte van de spelbibliotheek kan variëren, maar grotere bibliotheken bieden over het algemeen meer diversiteit en keuze voor de speler.

De grootte van de games kan ook variëren, van enkele honderden megabytes tot enkele gigabytes. Dit is belangrijk om te overwegen, omdat de opslagcapaciteit van de console beperkt kan zijn. Sommige consoles bieden de mogelijkheid om de opslagruimte uit te breiden met SD-kaarten, wat een nuttige functie kan zijn als je van plan bent veel games te downloaden.

De gebruikersinterface van de console kan ook invloed hebben op hoe je door de spelbibliotheek navigeert. Sommige consoles hebben een eenvoudige en intuïtieve interface, terwijl andere meer complex kunnen zijn.

Schermkwaliteit

De schermkwaliteit van handheld consoles kan sterk variëren. De Nintendo Switch, bijvoorbeeld, heeft een 6,2-inch scherm met een resolutie van 1280 x 720 pixels, terwijl de PlayStation Vita een 5-inch scherm heeft met een resolutie van 960 x 544 pixels. Over het algemeen zorgt een hogere resolutie voor scherpere beelden, maar de kwaliteit van het scherm kan ook worden beïnvloed door andere factoren zoals kleurweergave en contrast.

De verversingssnelheid van het scherm kan ook een impact hebben op de spelervaring. Een hogere verversingssnelheid kan zorgen voor vloeiendere bewegingen, wat vooral belangrijk is bij snelle games. De meeste handheld consoles hebben een verversingssnelheid van 60Hz, maar er zijn ook modellen met hogere verversingssnelheden.

Batterijduur

De batterijduur van handheld consoles kan sterk variëren, afhankelijk van de specificaties van de console en het type game dat je speelt. Over het algemeen kun je verwachten dat de meeste handheld consoles tussen de 3 en 7 uur meegaan op een enkele lading. De Nintendo Switch, bijvoorbeeld, heeft een batterijduur van ongeveer 4,5 tot 9 uur, afhankelijk van de game.

Form Factor

De vormfactor van een handheld console kan een grote invloed hebben op het comfort tijdens het spelen. Dit omvat het gewicht en de grootte van de console, evenals de plaatsing en het ontwerp van de knoppen. Consoles met een ergonomisch ontwerp kunnen comfortabeler zijn om voor langere tijd vast te houden, terwijl consoles met een groter aantal knoppen meer controle kunnen bieden tijdens het spelen.

Prijs

De prijs van de handheld-console en de bijbehorende games kan een bepalende factor zijn voor veel kopers. Zorg ervoor dat je een console kiest die past bij je budget. Houd er ook rekening mee dat sommige consoles goedkoper kunnen zijn in aanschaf, maar duurder kunnen zijn op de lange termijn vanwege de kosten van games en accessoires.

Als de prijs van een handheld-console die van een standaard Xbox of PlayStation gaming console evenaart, moet deze de specificaties en functies hebben om dit te rechtvaardigen. Denk aan de kwaliteit van de games, de duurzaamheid van de hardware en de ondersteuning van de fabrikant.

Connectiviteit

Handheld consoles bieden verschillende connectiviteitsopties. Dit kan variëren van fysieke verbindingen zoals USB en HDMI, tot draadloze technologieën zoals Wi-Fi en Bluetooth. Wi-Fi-connectiviteit kan worden gebruikt voor online gamingen het downloaden van games, terwijl Bluetooth kan worden gebruikt voor het aansluiten van draadloze accessoires zoals hoofdtelefoons en controllers. Sommige consoles bieden ook de mogelijkheid om direct met andere consoles te verbinden voor lokale multiplayer games.

Het is ook belangrijk om te overwegen of de console ondersteuning biedt voor cloud gaming diensten, zoals Google Stadia of Xbox Cloud Gaming. Deze diensten stellen je in staat om games te streamen vanaf de cloud, waardoor je geen games hoeft te downloaden of installeren.

Opslagruimte

De hoeveelheid interne opslagruimte kan bepalen hoeveel games en apps op de console kunnen worden geïnstalleerd. Als je van plan bent veel games te downloaden, zorg er dan voor dat je een console kiest met voldoende opslagruimte.

Duurzaamheid

De bouwkwaliteit en duurzaamheid van de console zijn belangrijk, vooral voor jongere gamers of voor degenen die hun console vaak onderweg gebruiken. Kies voor een console die bestand is tegen slijtage en die lang meegaat. Op Aliexpress zijn er ook een hele reeks handheld consoles met oude en nieuwe games. Toffe opties, al hebben we de kwaliteit nog niet goed kunnen testen.

Bluetooth-ondersteuning

Bluetooth-ondersteuning is essentieel als je van plan bent draadloze hoofdtelefoons of oordopjes te gebruiken tijdens het spelen. Dit kan ook handig zijn voor het aansluiten van andere accessoires, zoals controllers.

You may also like