Home Streamers Koopgids: Capture cards voor streamers

Koopgids: Capture cards voor streamers

Waar op letten bij het vergelijken van een capture card voor streamen

door Slim Abid
waar op letten bij het kopen en vergelijken van een streamer capture card

Bij het kopen van een game capture card zijn er verschillende zaken om op te letten. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de verschillende soorten capture cards en hoe ze aansluiten op de computerplatforms.

Externe capture cards worden bijvoorbeeld verbonden via HDMI, terwijl plaatsbare kaarten worden ingebouwd in de PC en via PCIe worden aangesloten op het moederbord. Daarnaast speelt persoonlijke voorkeur voor merken ook een rol.

Verschillende soorten game capture cards

De diverse capture cards voor video streaming verschillen met name in de bouw en aansluiting op de computerplatforms. De externe capture cards worden verbonden via een HDMI aansluiting. Deze kunnen overal makkelijk aangesloten worden.

De interne streaming kaarten worden bij een PC ingebouwd en aangesloten op het moederboard met een PCIe slot. Deze kan dan vanuit hier met andere apparaten, zoals een console of microfoon, verbonden worden door middel van HDMI aansluiting.

Daarnaast is de persoonlijke voorkeur voor merken ook van belang. Moet dit een externe capture card zijn voor console gaming of een interne voor PC streaming? Merken zoals Elgato hebben zowel externe als interne kaarten. Ook wij hebben een volledige vergelijking gemaakt van de laatste nieuwe capture cards voor streamers en gamers.

PC Desktop

Als u werkt met een dubbel systeem, zal een capture-apparaat u helpen om deze tweede PC aan te sluiten op de primaire PC. Dit zal u toelaten om optimale prestaties op uw gaming PC te behouden. Dit is vooral belangrijk voor competitieve gamers die tegelijkertijd moeten spelen tegen een concurrerend FPS-tarief, opnemen en streamen. Bij PC gaming is er nog de mogelijkheid om de capture card in te bouwen zodat deze rechtstreeks in contact is met het moederbord en de processor. Dit zijn de beste capture cards, maar dit is enkel mogelijk op PC. Hoewel interessant heeft een externe capture card ook zijn voordelen.

PlayStation

Voor PS-gamers zal een Capture Card zeker meer flexibiliteit bieden bij het maken van mooie dingen. In vergelijking met eenvoudige software helpt de kaart gebruikers bij het eenvoudig streamen, opnemen en bewerken van gameplaybeelden.

Xbox

Capture cards zijn handig voor Xbox-gebruikers, omdat het hen kan helpen om grotere gameplay-foto’s te maken dan met eenvoudige software. Het streamen en bewerken wordt een stuk eenvoudiger met ondersteuning voor capture cards. Ga je voor de beste capture card, dan is opnameresolutie van grootste belang.

Mac

Er zijn maar weinig speciaal ontworpen capture cards die gamestreaming op het Mac-platform ondersteunen. Het maakt streaming over een acceptabel resolutieniveau mogelijk.

Nintendo Switch

De meeste capture cards voor PS4 en vooral Xbox werken ook voor de Nintendo Switch.

Waar op letten bij het vergelijken

Verbinding

Belangrijk bij de aanschaf van een game capture card is dat deze wel aansluit op het computerplatform dat je gebruikt om te streamen. Niet alle capture cards werken met consoles of een Mac. Met name de PS5 is hierop een uitzondering, een game capture card werkt namelijk wel met alle computerplatformen.

Prestaties van je computer

Gebruik je de capture card voor de computer, dan is het belangrijk om na te kijken of je processor en videokaart voldoende krachtig zijn om je game capture card bij te houden. Anders heb je kans dat de game capture card niet optimaal kan functioneren en daardoor de streaming nog steeds lastig verloopt. Als je desktopcomputer niet sterk genoeg is, moet je er zeker van zijn dat dit geen vertragingen veroorzaakt tijdens het streamen.

Opnamekwaliteit

Ook de capaciteiten van je capture card beïnvloeden je opnamekwaliteit. Met een goedkope capture card kun je maximaal in 1080p opnemen. Rechtstreeks streamen is altijd wat minder performant dan opnemen. Wil je op hoge resolutie kunnen streamen zonder vertragingen, dan moet je voor één van de beste capture cards gaan.

Software

Als je de streaming card voor de pc gebruikt, is het belangrijk om te kijken of de kaart wordt geleverd met eigen software of dat je deze zelf moet downloaden. Elgato levert doorgaans de capture cards met eigen software. Voor andere capture cards kan OBS of Xsplit worden geïnstalleerd. Bij een Mac kan dit soms wat ingewikkelder zijn. Daarom is Elgato, die een eigen software heeft, handig. De software zorgt er onder andere voor dat de resolutie van de stream automatisch wordt aangepast.

You may also like