Home Gaming setupAccessoires De 7 beste gaming webcams

De 7 beste gaming webcams

Een vergelijking van de nieuwste webcams voor gamers en streamers

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
beste-webcam-streaming-vlogger

Om de goede belevenis te krijgen heb je meer nodig dan alleen een goede game laptop of computer. Ook andere accessoires dragen eraan bij om er een totaalplaatje van te maken. Neem bijvoorbeeld een goede webcam. Met de webcam heb je een beter contact met de spelers uit jouw groep of alliantie, waardoor het maken van afspraken soms ook veel beter verloopt. Echter is het vinden van een goede webcam niet altijd een eenvoudige opgave. We nemen je daarom mee in deze lijst van de beste gaming webcam voor streaming.

Kort samengevat

Voor de beste 4K gaming webcam wordt de Logitech Brio aanbevolen, die zelfs video’s in Ultra HD-resolutie kan maken. De webcam heeft infrarood gezichtsherkenning en autofocus, en wordt geleverd met een USB-kabel en draagetui. Voor de beste prijs/kwaliteit wordt de Logitech C922 Pro Stream aangeraden, met Full HD-beeld en automatische aanpassing van helderheid.

Voor streamers wordt de Razer Kiyo aanbevolen, die speciaal is ontworpen voor streamers en gamers. De webcam heeft een Ring Light voor goede belichting, kan op 60 fps opnemen in 720p en op 30 fps in Full HD-kwaliteit. Voor beginnende streamers wordt de Logitech StreamCam aanbevolen.

Voor wie op zoek is naar een goedkopere webcam, wordt de Logitech C920 HD Pro aangeraden, die ook Full HD-beeld heeft en automatische aanpassing van helderheid. De webcam heeft twee ingebouwde stereomicrofoons, maar kan niet zoomen. Nog goedkoper is de Microsoft LifeCam.

4K Gaming webcam: Logitech Brio

Logitech BRIO

Wat we goed vonden:

 • Vier keer scherper beeld dan met een HD-webcam.
 • Helderheid automatisch aangepast aan de omgeving.

Wat we minder vonden:

 •  Je kunt de webcam niet ver van jouw computer plaatsen.

De Logitech Brio is een 4K gaming webcam waarmee je niet alleen videogesprekken kunt voeren, maar waarmee je ook eenvoudig video’s in Ultra HD-resolutie kunt maken. De HDR-technologie zorgt ervoor dat de helderheid van de video’s wordt aangepast aan de ruimte waarin je je bevindt, zodat je altijd de beste kwaliteit hebt. Dankzij de infrarood gezichtsherkenning kun je ook via Windows Hello inloggen op jouw gaming computer door simpelweg in de webcam te kijken.

De webcam beschikt over 13 megapixels en een groothoeklens, waardoor alle details prachtig naar voren komen. Met behulp van de software kan de achtergrond worden vervangen, zodat je geen rommelige kamer achter je hebt tijdens het streamen van games op bijvoorbeeld Twitch. De Logitech Brio heeft ook een uitstekende field of view, zodat de focus altijd op jouw gezicht blijft tijdens het streamen of videochatten.

Als je een groepsgesprek voert, hoef je met deze webcam niet bang te zijn dat je degene niet kunt zien die aan het woord is. De autofocus en 5x digitale zoom zorgen ervoor dat de persoon altijd scherp in beeld is. Met de mono microfoon, die ruisonderdrukking heeft, kun je ook communiceren met je kijkers tijdens het livestreamen.

De Logitech Brio wordt geleverd met een USB-kabel, een clip die verwijderd kan worden en een draagetui, zodat je hem overal mee naartoe kunt nemen. Als je wilt streamen met 1080p en 60 frames per seconde, is de Logitech Brio 4K een absolute aanrader. Met deze webcam worden alle details prachtig weergegeven, waardoor je de kijkers de ultieme beleving kunt bieden. De webcam is ook geïntegreerd met XSplit en wordt geleverd met een gratis premium licentie van een jaar.

Beste prijs / kwaliteit: Logitech C922 Pro Stream

Logitech C922 Pro

Wat we goed vonden:

 • Geen onscherpe beelden door de autofocus.
 • Bij weinig licht automatisch de helderheid aangepast.

Wat we minder vonden:

 • Minder bewegingsvrijheid door de kabel.

Als game vlogger wil je te allen tijde aan de slag kunnen gaan met het plaatsen van video’s. Jouw volgers verwachten namelijk altijd alle ins en outs te kunnen ontvangen over hun favoriete games, waarbij er niets aan kwaliteit ingeleverd moet worden. Dit kun je bereiken met de Logitech C922 Pro Stream, welke een van de beste webcams voor gamers genoemd kan worden.

We gaan van start met één van de beste webcams van dit moment. We hebben het dan over de Logitech C922 Pro Stream webcam. In combinatie met Twitch is het mogelijk om haarscherpe Full HD beelden te delen van je spannende game avonturen. Met de bijgeleverde software die je eenvoudig kunt installeren is het mogelijk om zowel de screen overlay als de achtergrond aan te passen. Hierdoor kunnen kijkers niet alleen genieten van jouw beelden, maar zien ze ook jou.

Deze pc webcam is voorzien van een software waarmee je de achtergrond en screenoverlay volledig aan kan passen naar jouw wensen. Zo hoeven mensen geen rommelige kamer meer te zien, maar kun je ze direct mee laten genieten met jouw gameplay.

Deze game achtergrond is immers vaker in trek bij jouw fans dan het zien van het huis waarin jij woont. Hierbij hoef je ook niet bang te zijn of je goed zichtbaar bent. Je kunt het statief namelijk uitschuiven, waardoor je altijd goed zichtbaar bent bij deze webcam met microfoon. De omnidirectionele microfoon zorgt hierbij voor het totaalplaatje, zodat je nooit meer slechte kwaliteit video’s plaatst.

De webcam is te gebruiken met vrijwel ieder besturingssysteem. Zowel Windows, macOS, Android maar ook Chrome OS vormt geen probleem. De camera beschikt over 15 megapixels dat automatisch kan focussen. Aansluiten doe je gemakkelijk met de standaard usb-a aansluiting.

Kortom, met de Logitech C922 Pro Stream webcam ben je verzekerd van haarscherp beeld en goed geluid, en kun je jouw volgers altijd voorzien van de beste content.

Gaming webcam (OBS): Razer Kiyo webcam

Razer Kiyo - Webcam

Wat we goed vonden:

 • Scherp in beeld dankzij de Full HD-resolutie.

 • Helderheid wordt automatisch aangepast bij weinig licht.

Wat we minder vonden:

 • De tripod moet je apart kopen.

Razer is een van de beste ontwikkelaars op het gebied van gaming accessoires en dat bewijzen ze met de Razer Kiyo webcam nog maar eens. Deze webcam is speciaal ontworpen voor streamers en gamers die altijd goed in beeld willen komen. Dankzij de Ring Light ben je altijd goed belicht en kun je zelfs in de donkerste kamer aan de slag gaan om jouw video’s op te nemen of gesprekken te voeren zonder dat mensen jou niet meer kunnen onderscheiden van de rest van de meubels. Het enige wat je nodig hebt is een stopcontact en een USB-aansluiting.

Met de Razer Kiyo webcam kun je kiezen uit twee verschillende instellingen. Zo kun je met 60 frames per seconde aan de slag gaan bij 720p of 30 frames per seconde bij Full HD-kwaliteit. Je hebt dus altijd de mogelijkheid om te wisselen om iets beter in beeld te krijgen en zult daardoor nooit kwaliteit verliezen als jij wilt gaan bewegen tijdens het tonen van jouw game skills. Ook heb je altijd goede software tot jouw beschikking. Razer heeft namelijk een eigen software ontwikkeld die compatibel is met streaming software als X-split en OBS. Hierdoor heb je nog meer mogelijkheden en kun je naar hartenlust aan de slag gaan met het maken van jouw eerste video zodra de beste webcam is aangesloten.

De Razer Kiyo webcam wordt geleverd met een universele klem en kan worden gekanteld. Verder heeft het 4 megapixels en focust automatisch. Het is goed om te weten dat deze webcam alleen compatibel is met Windows.

Als je een Mac-gebruiker bent, zul je dus moeten uitkijken naar een andere webcam. Maar als je wel Windows gebruikt, dan is de Razer Kiyo webcam een uitstekende keuze om mee te streamen of te gamen. Je hebt alles wat je nodig hebt en je kunt het helemaal naar wens personaliseren.

Voor streamers: Elgato Facecam Full HD

Elgato Facecam

Wat we goed vonden:

 • Deel spannende beelden met Full HD.
 • Je bent altijd goed in beeld door de kantelbare webcam.
 • De lens kan worden afgesloten waardoor het schoon blijft.

Wat we minder vonden:

 • Er is extra software nodig om alle instellingen te kunnen gebruiken.

Je kunt ook de keuze maken voor de Elgato Facecam Full HD als je van plan bent om te gaan streamen. Met de Full HD kwaliteit worden alle actie momenten goed vastgelegd. Doordat de beelden zo scherp zijn, kun je laten zien hoe jij je zelf uitdrukt tijdens het gamen. Zo wordt het kijken van jouw game momenten een stuk spannender voor de kijkers.

Samen met de universele klem die meegeleverd wordt kun je de webcam altijd op de juiste positie plaatsen. Het is ook mogelijk om het te kantelen, zo weet je zeker dat je goed in beeld bent en niemand iets hoeft te missen.

Er is ook een privacy cover aanwezig zodat je de lens kunt afsluiten. Zo zorg je ervoor dat de levensduur van het product wordt verlengd. De webcam kan worden gebruikt op zowel Windows- als macOS. Het is plug en play maar met de software die je kunt downloaden op de website van de fabrikant, kun je nog meer instellen waardoor je een nog betere beleving kunt creëren.

Beginnende streamers: Logitech StreamCam

Logitech StreamCam

Wat we goed vonden:

 • Met de universele klem kan de webcam op iedere positie worden geplaatst.
 • Autofocus functie aanwezig waardoor er altijd automatisch scherp wordt gesteld.
 • Mogelijkheid om met meerdere camera’s video’s op te nemen.

Wat we minder vonden:

 • De Logitech StreamCam beschikt helaas niet over 4K.

Op het moment dat je content wilt gaan maken van de hoogste kwaliteit is de Logitech StreamCam een goede keuze. Met maar liefst 60 FPS kun je video’s opnemen in 1080p kwaliteit.

Een groot voordeel van deze webcam tegenover andere is dat het beschikt over verticale video ondersteuning. Zo komt jouw content op bijvoorbeeld smartphones nog beter tot zijn recht. Ook de ingebouwde microfoon scoort punten. De kwaliteit is meer dan uitstekend dus alles wat je gaat vertellen zal luid en duidelijk overkomen.

De webcam zorgt automatisch voor de juiste belichting en daarnaast beschikt het ook over gezichtsherkenning dat werkt met behulp van automatische intelligentie. Met het uitgebreide softwarepakket van Logitech kun je je content voorzien van een aantal fantastische effecten waardoor je video’s er nog meer uitspringen.

De Logitech StreamCam kan worden gebruikt op computers met Windows, maar macOS en Android is ook mogelijk. De camera focust automatisch en heeft een groothoeklens waardoor je eenvoudig meer in beeld kunt krijgen. Tot slot is het mogelijk om meerdere camera’s tegelijkertijd te gebruiken met Logitech Capture.

Goede-kope webcam: Logitech C920 HD Pro

Logitech C920 HD Pro

Wat we goed vonden:

 • Geen onscherpe beelden door de autofocus.

 • Bij weinig licht automatisch de helderheid aangepast.

Wat we minder vonden:

 •  Minder bewegingsvrijheid door de kabel.

De beste Full HD-kwaliteit behaal je met de Logitech C920 HD Pro. Deze webcam voor streaming zorgt er namelijk niet alleen voor dat mensen jou goed kunnen zien tijdens een van de vele videogesprekken die je voert, maar laat jou ook video’s opnemen aan de hand van de beste kwaliteit. Je hebt nooit een wazig beeld, doordat de camera gebruik maakt van de autofocus. Dit zorgt ook voor realistische foto’s met 15 megapixels. Je kunt vanaf nu dus meer dan alleen een slechte selfie maken om naar jouw vrienden te versturen. Zo kun je namelijk ook direct live gaan over jouw favoriete game.

Naast de heldere kwaliteit beschikt de pc webcam ook over twee ingebouwde stereomicrofoons. Deze microfoons zorgen ervoor dat je altijd goed verstaanbaar bent, waardoor de gesprekken vlekkeloos verlopen en je tijdens een opname ook geen problemen ondervindt met de geluidskwaliteit. Voeg hier de universele clip aan toe en je kunt altijd de perfecte hoek voor jouw video’s vinden. Deze hoek moet je ook altijd zien te vinden, want de camera kan niet zoomen. Je zult daarom altijd goed bij jouw webcam moeten gaan zitten, waarna de camera direct de helderheid aanpast en jou in beeld brengt zoals jij dit wilt hebben.

Skype certified: Microsoft LifeCam HD-3000

Microsoft LifeCam HD

Wat we goed vonden:

 • True-Color technologie zorgt voor kleurrijke beelden.
 • Helder geluid door de noise-cancelling microfoon.

Wat we minder vonden:

 •  Het is een webcam met kabel.

Een Skype gecertificeerde webcam die ook goed te gebruiken is als gaming webcam. Dat is de Microsoft LifeCam HD-3000. Deze beste webcam zorgt ervoor dat al jouw videogesprekken met HD-kwaliteit en op breedbeeldformaat gehouden kunnen worden. Je hebt hierbij een beeldverhouding van 16:9, met een resolutie van 1280 x 720. De TrueColor-technologie zorgt er niet alleen voor dat je over de juiste kleuren beschikt, maar kan ook aan de hand van de gezichtstracering ervoor zorgen dat er altijd helder beeld is. Je hoeft hiervoor geen extra lampen meer aan te zetten om goed zichtbaar te zijn voor jouw vrienden tijdens het gamen.

De webcam met microfoon maakt gebruik van noise-cancelling met 360 graden dekking. Met 180 graden in beide richtingen heb je hierdoor altijd helder geluid, waardoor je niet alleen de beste kwaliteit beelden kunt maken, maar ook te allen tijde verstaanbaar bent. Een live stream tijdens het gamen kan op deze manier voor aangename video’s zorgen, terwijl je de camera alleen nog maar op de juiste plaats hoeft te bevestigen. Dit doe je door middel van de universele clip, die niet alleen op jouw laptop kan, maar ook op het computerbeeldscherm.

De pc webcam kan er daarnaast voor zorgen dat jouw video’s direct op social media gedeeld kunnen worden. Tot 30 frames per seconden zorgt hierbij voor minder werk en je hebt jouw video’s direct online staan. Je hoeft jouw webcam alleen maar te koppelen door middel van de kabel met USB-aansluiting, waarna je direct aan de slag kunt gaan met de opnames en jouw vrienden van alle live streams kunt voorzien die zij nodig hebben om verder te komen tijdens het gamen.

Tot zover de lijst ‘beste webcam 2023’.

Voor gamers is een webcam minder belangrijk. Voor streamers en vloggers wel! Sommige webcams hebben een ingebouwde microfoon, maar deze is meestal van lage kwaliteit. Ga voor een goede microfoon als je helder wil klinken.

Beste webcam

Waar op letten

Om webcams te vergelijken zijn er heel wat aspecten en factoren waar je aan moet denken. Bij het vergelijken is het belangrijk dat je rekening houdt met de aanwezigheid van een ingebouwde microfoon, de beeldkwaliteit en autofocus en helderheid. Meer details hierover zie je in onze ultieme koopgids voor webcams.

Een webcam met ingebouwde microfoon kan handig zijn als je geen extra headset of microfoon wilt aanschaffen. Let er wel op dat de microfoon van goede kwaliteit is en niet teveel achtergrondgeluid oppikt. De beeldkwaliteit is een belangrijk aspect bij het kiezen van een webcam. Ga je voornamelijk video’s opnemen voor social media, dan is HD-ready al voldoende. Maar wil je streamen en hier geld mee verdienen, dan is Full HD-kwaliteit van 1920 x 1080 aan te raden. Autofocus en automatische helderheid zorgen ervoor dat je altijd haarscherp in beeld bent, zelfs bij weinig licht.

Verder is het handig om te kijken naar de mogelijkheid van een zoomfunctie en de manier van bevestiging. Sommige webcams hebben een handmatige zoomfunctie, waarmee je zelf het onderwerp in beeld kunt bepalen. Een webcam met een universele clip is handig omdat je deze op verschillende plekken kunt bevestigen. Een webcam met een statief biedt nog meer mogelijkheden voor de beste hoek.

Hoe we vergelijken

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende computer en PC merken. Kwaliteit is dalende, maar door het hoge aanbod gaat ook de prijs naar beneden. Op PCGamingGear willen we weten welke producten je kan vertrouwen, en waar je beter weg blijft.

Het begint allemaal met online en offline op zoek te gaan naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag. Eens we weten waar we op moeten letten en hoe we dit best beschrijven zoeken we naar producten en toestellen.

Voor dit artikel hebben we een selectie gemaakt van 16 verschillende webcams om te zien welke als beste uit de test komt. Deze toestellen worden vergeleken op basis van opnamekwaliteit, gebruik, functies, micro en belichtingsopties en prijs. Aan het einde van onze vergelijkende test kwamen er 7 toestellen in onze selectie terecht.

You may also like