Onze top 5 Beste webcams 2021

Om de goede belevenis te krijgen heb je meer nodig dan alleen een goede game laptop of computer. Ook andere accessoires dragen eraan bij om er een totaalplaatje van te maken. Neem bijvoorbeeld een goede webcam. Met de webcam heb je een beter contact met de spelers uit jouw groep of alliantie, waardoor het maken van afspraken soms ook veel beter verloopt. Echter is het vinden van een goede webcam niet altijd een eenvoudige opgave. We nemen je daarom mee in de top 5 beste gaming webcam voor streaming.

4K Gaming webcam: Logitech Brio

+ Vier keer scherper beeld dan met een HD-webcam.
+ Helderheid automatisch aangepast aan de omgeving.
–  Je kunt de webcam niet ver van jouw computer plaatsen.

De Logitech Brio is een 4K gaming webcam waarmee niet alleen videogesprekken gevoerd kunnen worden, maar waarmee je ook eenvoudig video’s op kunt nemen in Ultra HD-resolutie kunt maken. Hierbij hoef je ook niet bang te zijn dat er te veel of te weinig licht is om de video’s te maken. Dankzij de HDR-technologie wordt de helderheid namelijk altijd aangepast aan de ruimte waarin je je bevindt. Samen met de infrarood gezichtsherkenning kun je via Windows Hello inloggen op jouw gaming computer door in de webcam te kijken. Je hoeft hierdoor geen wachtwoord meer te onthouden en derden worden buitengehouden.

Als je een groepsgesprek voert hoef je met deze webcam met microfoon ook niet bang te zijn dat je degene niet kunt zien die aan het woord is. Je kunt degene namelijk in beeld brengen met de 5x digitale zoom, waarbij de autofocus de rest van het werk doet. Je hebt hierdoor nooit last van wazig beeld. Het enige wat jij nog hoeft te doen is de Logitech Brio op een plek zetten waar het voor jou het beste werkt. Met de universele clip kun je hem namelijk zowel op jouw laptop, als op een monitor of statief plaatsen. Vergeet hierbij ook niet om de lenskap te verwijderen alvorens je een gesprek start.

Beste prijs / kwaliteit webcam: Logitech C920 HD Pro

+ Geen onscherpe beelden door de autofocus.
+ Bij weinig licht automatisch de helderheid aangepast.
–  Minder bewegingsvrijheid door de kabel.

De beste Full HD-kwaliteit behaal je met de Logitech C920 HD Pro. Deze webcam voor streaming zorgt er namelijk niet alleen voor dat mensen jou goed kunnen zien tijdens een van de vele videogesprekken die je voert, maar laat jou ook video’s opnemen aan de hand van de beste kwaliteit. Je hebt nooit een wazig beeld, doordat de camera gebruik maakt van de autofocus. Dit zorgt ook voor realistische foto’s met 15 megapixels. Je kunt vanaf nu dus meer dan alleen een slechte selfie maken om naar jouw vrienden te versturen. Zo kun je namelijk ook direct live gaan over jouw favoriete game.

Naast de heldere kwaliteit beschikt de pc webcam ook over twee ingebouwde stereomicrofoons. Deze microfoons zorgen ervoor dat je altijd goed verstaanbaar bent, waardoor de gesprekken vlekkeloos verlopen en je tijdens een opname ook geen problemen ondervindt met de geluidskwaliteit. Voeg hier de universele clip aan toe en je kunt altijd de perfecte hoek voor jouw video’s vinden. Deze hoek moet je ook altijd zien te vinden, want de camera kan niet zoomen. Je zult daarom altijd goed bij jouw webcam moeten gaan zitten, waarna de camera direct de helderheid aanpast en jou in beeld brengt zoals jij dit wilt hebben.

Gaming webcam (OBS): Razer Kiyo webcam

+ Scherp in beeld dankzij de Full HD-resolutie.
+ Helderheid wordt automatisch aangepast bij weinig licht.
–  De tripod moet je apart kopen.

De Razer Kiyo webcam is een gaming webcam waarmee je altijd goed in beeld kunt komen. Deze webcam voor streaming is uitgerust met een Ring Light, welke zorgt dat je altijd goed belicht bent. Zo kun je zelfs in de donkerste kamer aan de slag gaan om jouw video’s op te nemen of gesprekken te voeren, zonder dat mensen jou niet meer kunnen onderscheiden van de rest van de meubels. Jouw kamer hoeft hierdoor ook niet meer verbouwd te worden, wat je een hoop tijd kan schelen als jij live wilt gaan over een van jouw favoriete games.

Hiervoor heb je de keuze uit twee verschillende instellingen. Zo kun je met 60 frames per seconde aan de slag gaan bij 720p of 30 frames per seconde bij Full HD-kwaliteit. Je hebt dus altijd de mogelijkheid om te wisselen om iets beter in beeld te krijgen en zult daardoor nooit kwaliteit verliezen als jij wilt gaan bewegen tijdens het tonen van jouw game skills. Ook heb je altijd goede software tot jouw beschikking. Razer heeft namelijk een eigen software ontwikkeld die compatibel is met streaming software als X-split en OBS. Hierdoor heb je nog meer mogelijkheden en kun je naar hartenlust aan de slag gaan met het maken van jouw eerste video zodra de beste webcam is aangesloten.

Vlogger webcam met statief: Logitech C922 Pro Stream

+ Geen onscherpe beelden door de autofocus.
+ Bij weinig licht automatisch de helderheid aangepast.
–  Minder bewegingsvrijheid door de kabel.

Als game vlogger wil je te allen tijde aan de slag kunnen gaan met het plaatsen van video’s. Jouw volgers verwachten namelijk altijd alle ins en outs te kunnen ontvangen over hun favoriete games, waarbij er niets aan kwaliteit ingeleverd moet worden. Dit kun je bereiken met de Logitech C922 Pro Stream, welke een van de beste webcams voor gamers genoemd kan worden. Je streamt hierbij altijd in 30 frames per seconden bij HD-kwaliteit en 60 frames per seconden op 720p naar jouw Twitch kanaal. Je hebt dus altijd de keuze wat jij wilt gaan doen en waar je de nadruk op wilt leggen.

Deze pc webcam is voorzien van een software waarmee je de achtergrond en screenoverlay volledig aan kan passen naar jouw wensen. Zo hoeven mensen geen rommelige kamer meer te zien, maar kun je ze direct mee laten genieten met jouw gameplay. Deze game achtergrond is immers vaker in trek bij jouw fans dan het zien van het huis waarin jij woont. Hierbij hoef je ook niet bang te zijn je niet goed zichtbaar bent. Je kunt het statief namelijk uitschuiven, waardoor je altijd goed zichtbaar bent bij deze webcam met microfoon. De omnidirectionele microfoon zorgt hierbij voor het totaalplaatje, zodat je nooit meer slechte kwaliteit video’s plaatst.

Skype certified: Microsoft LifeCam HD-3000

+ True-Color technologie zorgt voor kleurrijke beelden.
+ Helder geluid door de noise-cancelling microfoon.
–  Het is een webcam met kabel.

Een Skype gecertificeerde webcam die ook goed te gebruiken is als gaming webcam. Dat is de Microsoft LifeCam HD-3000. Deze beste webcam zorgt ervoor dat al jouw videogesprekken met HD-kwaliteit en op breedbeeldformaat gehouden kunnen worden. Je hebt hierbij een beeldverhouding van 16:9, met een resolutie van 1280 x 720. De TrueColor-technologie zorgt er niet alleen voor dat je over de juiste kleuren beschikt, maar kan ook aan de hand van de gezichtstracering ervoor zorgen dat er altijd helder beeld is. Je hoeft hiervoor geen extra lampen meer aan te zetten om goed zichtbaar te zijn voor jouw vrienden tijdens het gamen.

De webcam met microfoon maakt gebruik van noise-cancelling met 360 graden dekking. Met 180 graden in beide richtingen heb je hierdoor altijd helder geluid, waardoor je niet alleen de beste kwaliteit beelden kunt maken, maar ook te allen tijde verstaanbaar bent. Een live stream tijdens het gamen kan op deze manier voor aangename video’s zorgen, terwijl je de camera alleen nog maar op de juiste plaats hoeft te bevestigen. Dit doe je door middel van de universele clip, die niet alleen op jouw laptop kan, maar ook op het computerbeeldscherm.

De pc webcam kan er daarnaast voor zorgen dat jouw video’s direct op social media gedeeld kunnen worden. Tot 30 frames per seconden zorgt hierbij voor minder werk en je hebt jouw video’s direct online staan. Je hoeft jouw webcam alleen maar te koppelen door middel van de kabel met USB-aansluiting, waarna je direct aan de slag kunt gaan met de opnames en jouw vrienden van alle live streams kunt voorzien die zij nodig hebben om verder te komen tijdens het gamen.

Tot zover de lijst ‘beste webcam 2021’.

Voor gamers is een webcam minder belangrijk. Voor streamers en vloggers wel! Sommige webcams hebben een ingebouwde microfoon, maar deze is meestal van lage kwaliteit. Ga voor een goede microfoon als je helder wil klinken.

Beste webcam

Hoe kies ik een goede webcam

Waarom een gaming webcam voor streaming kopen?

Het gamen is al een belevenis op zich. Je hebt contact met verschillende mensen van over heel de wereld en kunt naar hartenlust jouw hobby beoefenen. Echter kan de beste gaming webcam voor streaming er daarbij voor zorgen dat je nog een extra belevenis hebt: je hebt namelijk direct contact met jouw medespelers en kunt alle tactieken bespreken zonder dat je hierbij lang hoeft te wachten op een antwoord binnen het spel. Daarbij komt ook dat je precies weet met wie je aan het spelen bent, doordat je deze direct in jouw scherm terug kunt zien.

Een gaming webcam voor streaming kun je ook gebruiken om alle video’s op te nemen over jouw hobby. Zo kun je bijvoorbeeld verscheidene video’s opnemen met verschillende nieuwe functies in een spel, maar ook met bepaalde game tactieken of de bewegingen die jouw team maakt om een overwinning in de wacht te slepen. Om het allemaal nog echter te maken, kun je door middel van een live stream mensen meenemen in het spel. Zo kan iedereen alle stappen volgen en zien ze binnen enkele minuten of je de overwinning binnenhaalt. Dit kan ook goed helpen bij het updaten van het spel en de nieuwe updates direct met jouw volgers te delen.

Waar op letten bij het kopen

Wat voor webcam heb je nodig?

Uiteraard moet je wel altijd een webcam voor streaming hebben die het beste bij jou past. In eerste instantie is een webcam altijd een persoonlijke keuze. Je bekijkt de verschillende specificaties en kiest aan de hand hiervan welke het beste bij jou past.

Zo kan de kwaliteit voor jou het meeste verschil maken, maar ook de manier hoe jij deze op zijn plek moet plaatsen of dat er een goede microfoon in de webcam te vinden is.

Aan de hand van de wensen die jij hebt, moet je gerichter gaan zoeken naar de mogelijkheden en kun je bovenstaande top 5 beste gaming webcams voor streaming gebruiken om een goede aankoop te doen.

Webcam met microfoon

De verschillende mogelijkheden die je nodig hebt om alles naar behoren uit te voeren kunnen een groot verschil maken om een keuze te maken voor een nieuwe pc webcam. Zo heb je bijvoorbeeld altijd de beschikking tot een ingebouwde microfoon bij jouw gaming pc of laptop.

Je kunt daarom een webcam met microfoon aanschaffen om toch het gewenste effect te hebben en alsnog videogesprekken uit te kunnen voeren of video’s op te nemen zonder dat hierbij een extra headset of microfoon voor aangeschaft hoeft te worden.

Full HD en 1080p – videocalls of streamen

Daarnaast is beeldkwaliteit vaak een belangrijke specificatie waar games op letten. De beeldkwaliteit moet immers steeds beter worden, waardoor de beste webcam voor jouw streamings gebaseerd wordt op de kwaliteit die geleverd wordt. Zo kun je bij veel webcams tegenwoordig al de keuze maken met de hoeveelheid frames per seconde.

Bij de een kun je hierdoor in Full HD-kwaliteit filmen, maar bij anderen is het ook mogelijk om met meer frames per seconde aan de slag te gaan.

Het is hierbij goed om te kijken welke beeldkwaliteit er nodig is voor de plaats waar jij jouw video’s op gaat plaatsen. Als je het voornamelijk doet voor social media, dan is vaak HD-ready al genoeg. Hierbij kun je video’s met 60 frames per seconde opnemen in 1280 x 720 en deze direct op jouw social mediakanalen te zetten.

Als je voornamelijk aan de gang wilt gaan met het streamen van jouw video’s en hier jouw brood ook mee wilt verdienen is vaak een hogere kwaliteit vereist. De Full HD-versie van 1920 x 1080 is dan een betere oplossing voor de video’s, waarbij vaak ook autofocus en automatische helderheid zijn toegepast om jezelf goed in beeld te kunnen zetten.

Autofocus en helderheid

Het is hierboven al even genoemd: jezelf helder in beeld krijgen. Dit gebeurt vaak aan de hand van een autofocus, waarmee het beeld automatisch scherpstelt bij het herkennen van een gezicht. Hierdoor heb je altijd een helder beeld, mocht er genoeg licht in de ruimte zijn waar jij de video opneemt.

Bij sommige video’s is hier nog een schepje bovenop gedaan, door ook automatisch de helderheid aan te passen. Zo heb je niet alleen haarscherp beeld wanneer je alle lampen in jouw kamer naar het bureau hebt gehaald, maar ook als je het voor jezelf donkerder wilt houden omdat dit beter bij de sfeer van de game past.

De beste webcam is ook afhankelijk van de zoom die je hierbij wilt hebben. Sommige webcams hebben een handmatige zoomfunctie, waarmee je zelf in kunt stellen welk onderwerp duidelijk in beeld komt te staan. Het beeld past dan automatisch de scherpte aan. Zo kun je de camera niet alleen op jezelf instellen, maar ook een ander object in de ruimte.

Als er geen zoomfunctie te vinden is, dan doet de pc webcam dit vaak automatisch. Dit houdt wel in dat je hier vaak alleen het object dat midden in beeld is zo scherp mogelijk kunt zien.

Webcam met een statief

Tijdens het gamen wil je niet dat jouw webcam met microfoon steeds naar beneden valt en hierdoor het beeld verliest. De meeste webcams uit bovenstaande top 5 zijn daarom uitgerust met een universele clip waarmee deze op verschillende plekken bevestigd kan worden.

Hierdoor heb je altijd de juiste hoek te pakken. In sommige gevallen is er ook een statief beschikbaar, waardoor je nog meer mogelijkheden hebt met betrekking tot de webcam. Dit neemt wellicht iets meer ruimte in beslag, maar je hebt hierdoor wel een veel betere hoek en kunt meer objecten in beeld brengen.

Beste webcam

De verschillende soorten webcams

USB-webcams

De naam USB-webcam zegt eigenlijk al veel over deze webcam voor streaming. De pc webcam wordt door middel van een USB-kabel aangesloten aan jouw computer. Op deze manier wordt het apparaat van stroom voorzien en is er eigenlijk altijd contact. Tevens staat hij altijd dicht genoeg bij jouw computer, waardoor je hem binnen handbereik hebt.

Het nadeel hiervan kan wel zijn dat je minder bewegingsruimte hebt en altijd met een kabel zit die op jouw bureau ligt. Echter heb je hierdoor wel alle foto’s en video’s die je maakt op jouw computer staan in plaats van in een bijgeleverde software.

IP-webcams

Met een IP-webcam ben je altijd verzekerd van een webcam op iedere plek in het huis. Je hoeft deze webcam voor streaming alleen maar aan te sluiten op het beschikbare netwerk, waarna de camera direct de beelden aan de computer doorgeeft. Zo kun je de beelden op iedere gewenste plek bekijken en heb je ook altijd een goede beveiligingscamera tot jouw beschikking.

Voor het gamen betekent dit ook dat je meer bewegingsruimte hebt. Je moet hiervoor wel een adapter in het stopcontact doen voordat de webcam aan kan en je online streaming kunt uitvoeren.

Conclusie

Als je de beste gaming webcam voor streaming wilt hebben, moet je dus voor jezelf op een rijtje zetten waar jij het meeste belang bij hebt. De eigenschappen van de camera zorgen er uiteindelijk voor dat je voor jouw online streaming geschikt apparatuur beschikbaar hebt en je je geen zorgen meer hoeft te maken over de kwaliteit van het beeld of het geluid. Bekijk daarom altijd goed waar jij de webcam voor gaat gebruiken en welke zoom en instellingen je hiervoor nodig hebt. Zo weet je zeker dat je nooit de verkeerde aankoop doet en kun je naar hartenlust gebruik maken van jouw gaming webcam.

Tot zover het artikel ‘Beste webcam voor streamers’ – Laatste update 30/09/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Accessoires’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.