Home Gaming setupAccessoires Koopgids: gaming webcam

Koopgids: gaming webcam

door Slim Abid
hoe kies ik juiste webcam streamer gamer online twitch

Het gamen is al een belevenis op zich. Je hebt contact met verschillende mensen van over heel de wereld en kunt naar hartenlust jouw hobby beoefenen.

Echter kan de beste gaming webcam voor streaming er daarbij voor zorgen dat je nog een extra belevenis hebt: je hebt namelijk direct contact met jouw medespelers en kunt alle tactieken bespreken zonder dat je hierbij lang hoeft te wachten op een antwoord binnen het spel. Daarbij komt ook dat je precies weet met wie je aan het spelen bent, doordat je deze direct in jouw scherm terug kunt zien.

Een gaming webcam voor streaming kun je ook gebruiken om alle video’s op te nemen over jouw hobby. Zo kun je bijvoorbeeld verscheidene video’s opnemen met verschillende nieuwe functies in een spel, maar ook met bepaalde game tactieken of de bewegingen die jouw team maakt om een overwinning in de wacht te slepen.

Om het allemaal nog echter te maken, kun je door middel van een live stream mensen meenemen in het spel. Zo kan iedereen alle stappen volgen en zien ze binnen enkele minuten of je de overwinning binnenhaalt. Dit kan ook goed helpen bij het updaten van het spel en de nieuwe updates direct met jouw volgers te delen.

Waar op letten bij het kopen

Webcam met microfoon

De verschillende mogelijkheden die je nodig hebt om alles naar behoren uit te voeren kunnen een groot verschil maken om een keuze te maken voor een nieuwe pc webcam. Zo heb je bijvoorbeeld altijd de beschikking tot een ingebouwde microfoon bij jouw gaming pc of laptop.

Je kunt daarom een webcam met microfoon aanschaffen om toch het gewenste effect te hebben en alsnog videogesprekken uit te kunnen voeren of video’s op te nemen zonder dat hierbij een extra headset of microfoon voor aangeschaft hoeft te worden.

Full HD en 1080p – videocalls of streamen

Daarnaast is beeldkwaliteit vaak een belangrijke specificatie waar games op letten. De beeldkwaliteit moet immers steeds beter worden, waardoor de beste webcam voor jouw streamings gebaseerd wordt op de kwaliteit die geleverd wordt. Zo kun je bij veel webcams tegenwoordig al de keuze maken met de hoeveelheid frames per seconde.

Bij de een kun je hierdoor in Full HD-kwaliteit filmen, maar bij anderen is het ook mogelijk om met meer frames per seconde aan de slag te gaan.

Het is hierbij goed om te kijken welke beeldkwaliteit er nodig is voor de plaats waar jij jouw video’s op gaat plaatsen. Als je het voornamelijk doet voor social media, dan is vaak HD-ready al genoeg. Hierbij kun je video’s met 60 frames per seconde opnemen in 1280 x 720 en deze direct op jouw social mediakanalen te zetten.

Als je voornamelijk aan de gang wilt gaan met het streamen van jouw video’s en hier jouw brood ook mee wilt verdienen is vaak een hogere kwaliteit vereist. De Full HD-versie van 1920 x 1080 is dan een betere oplossing voor de video’s, waarbij vaak ook autofocus en automatische helderheid zijn toegepast om jezelf goed in beeld te kunnen zetten.

Autofocus en helderheid

Het is hierboven al even genoemd: jezelf helder in beeld krijgen. Dit gebeurt vaak aan de hand van een autofocus, waarmee het beeld automatisch scherpstelt bij het herkennen van een gezicht. Hierdoor heb je altijd een helder beeld, mocht er genoeg licht in de ruimte zijn waar jij de video opneemt.

Bij sommige video’s is hier nog een schepje bovenop gedaan, door ook automatisch de helderheid aan te passen. Zo heb je niet alleen haarscherp beeld wanneer je alle lampen in jouw kamer naar het bureau hebt gehaald, maar ook als je het voor jezelf donkerder wilt houden omdat dit beter bij de sfeer van de game past.

De beste webcam is ook afhankelijk van de zoom die je hierbij wilt hebben. Sommige webcams hebben een handmatige zoomfunctie, waarmee je zelf in kunt stellen welk onderwerp duidelijk in beeld komt te staan. Het beeld past dan automatisch de scherpte aan. Zo kun je de camera niet alleen op jezelf instellen, maar ook een ander object in de ruimte.

Als er geen zoomfunctie te vinden is, dan doet de pc webcam dit vaak automatisch. Dit houdt wel in dat je hier vaak alleen het object dat midden in beeld is zo scherp mogelijk kunt zien.

Webcam met een statief

Tijdens het gamen wil je niet dat jouw webcam met microfoon steeds naar beneden valt en hierdoor het beeld verliest. De meeste webcams uit bovenstaande top 5 zijn daarom uitgerust met een universele clip waarmee deze op verschillende plekken bevestigd kan worden.

Hierdoor heb je altijd de juiste hoek te pakken. In sommige gevallen is er ook een statief beschikbaar, waardoor je nog meer mogelijkheden hebt met betrekking tot de webcam. Dit neemt wellicht iets meer ruimte in beslag, maar je hebt hierdoor wel een veel betere hoek en kunt meer objecten in beeld brengen.

Beste webcam

Wat voor webcam heb je nodig?

Uiteraard moet je wel altijd een webcam voor streaming hebben die het beste bij jou past. In eerste instantie is een webcam altijd een persoonlijke keuze. Je bekijkt de verschillende specificaties en kiest aan de hand hiervan welke het beste bij jou past.

Zo kan de kwaliteit voor jou het meeste verschil maken, maar ook de manier hoe jij deze op zijn plek moet plaatsen of dat er een goede microfoon in de webcam te vinden is.

Aan de hand van de wensen die jij hebt, moet je gerichter gaan zoeken naar de mogelijkheden en kun je bovenstaande top 5 beste gaming webcams voor streaming gebruiken om een goede aankoop te doen.

De verschillende soorten webcams

USB-webcams

De naam USB-webcam zegt eigenlijk al veel over deze webcam voor streaming. De pc webcam wordt door middel van een USB-kabel aangesloten aan jouw computer. Op deze manier wordt het apparaat van stroom voorzien en is er eigenlijk altijd contact. Tevens staat hij altijd dicht genoeg bij jouw computer, waardoor je hem binnen handbereik hebt.

Het nadeel hiervan kan wel zijn dat je minder bewegingsruimte hebt en altijd met een kabel zit die op jouw bureau ligt. Echter heb je hierdoor wel alle foto’s en video’s die je maakt op jouw computer staan in plaats van in een bijgeleverde software.

IP-webcams

Met een IP-webcam ben je altijd verzekerd van een webcam op iedere plek in het huis. Je hoeft deze webcam voor streaming alleen maar aan te sluiten op het beschikbare netwerk, waarna de camera direct de beelden aan de computer doorgeeft. Zo kun je de beelden op iedere gewenste plek bekijken en heb je ook altijd een goede beveiligingscamera tot jouw beschikking.

Voor het gamen betekent dit ook dat je meer bewegingsruimte hebt. Je moet hiervoor wel een adapter in het stopcontact doen voordat de webcam aan kan en je online streaming kunt uitvoeren.

You may also like