Onze top 7 beste gaming processors 2021

 • Beste gaming processor:            AMD RYZEN 9 5900X
  “Uitstekende prestaties met voldoende cores (12 tot 16) voor verschillende opdrachten gelijktijdig uit te voeren. Ook de prijs / kwaliteit verhouding is zeer goed, hoewel het toch een duur onderdeel blijft.”
 • Hoogste CPU processor:            Intel Core i9 11900
  “Beste gaming processor als we enkel naar prestaties kijken. Met 5.2 GHz kloksnelheid de krachtigste op de huidige markt, maar iets minder cores (8) dan de bovenstaande AMD.”
 • Prijs / kwaliteit processor:        AMD RYZEN 7 5800X
  “Deze octa core biedt veel rekenvermogen aan een kloksnelheid van 4.7 GHz. Door de uitstekende prestaties en een betaalbare prijs blijft het een goede keuze voor de meerderheid van de gamers.”
 • Mid-range Intel CPU:                Intel Core i7 11700
  “De mid-range gaming processor van Intel. Je geniet van 11e generatie tech, gecombineerd met sterke prestaties 5 GHz in een Octa core gaming processor. Iets goedkoper en krachtiger dan de AMD. Voor krachtige opdrachten is dit nog steeds één van de beste gaming processors. Enkel als je meerdere opdrachten tegelijk uitvoert is de bovenstaande AMD de betere keuze.”
 • Budget Processor:                      Intel Core i5 11600
  “Gaming kan ook aan een budget. Wil je genieten van de nieuwste 11th generatie Intel Core aan een goedkope prijs dan is deze i5 de beste optie.”
 • Budget AMD CPU:                    AMD RYZEN 5 5600X
  “De low-range AMD, zonder af te dalen naar oudere modellen, is en blijft redelijk krachtig. Het is zeker niet de beste gaming processor maar voor  mensen met een beperkt budget is dit een geweldige aankoop.”
 • Processor voor streamers:         AMD Threadripper 3970X
  “Ben jij een streamer of wil je een professioneel gamer worden die verschillende programma’s naast het gamen kan draaien dan heb je veel cores nodig bovenop de hoge rekenkracht. Deze Threadripper is speciaal hiervoor gemaakt en is met 32 cores de beste gaming processor binnen dit speciale genre.”

Eigenaar zijn van de beste gaming processor kan je gaming ervaring heel wat leuker maken. Een goed CPU zorgt ervoor dat je alles uit je computer en je grafische kaart kan halen. Samen met de grafische kaart is de capaciteit van je gaming processor hetgene waar jouw performance als gamer bij valt of staat. Zijn deze niet goed op elkaar afgesteld dan kan je spel wat vastlopen of blijft het beeld wat haperen.  Een goede gaming processor zorgt ervoor dat verschillende opdrachten tegelijkertijd soepel verlopen. Over het algemeen geldt dat het aantal cores belangrijk is voor de performance. Want hoe sneller de chip set is hoe beter dat is voor de snelheid. In dit artikel vind je onze top 7 beste gaming processors met hoog CPU, alsook meer informatie over hoe je moet kiezen en waar je op moet letten.

Opgelet: Gaming processors zijn tegenwoordig zeer populair en zijn tegenwoordig moeilijk te vinden. Er is een probleem in de productie, waardoor sommige modellen niet beschikbaar zullen zijn. Let ook op de compatibiliteit van je moederbord!

Beste gaming processor 2021: AMD RYZEN 9 5900X

De nieuwe gaming processors van AMD zijn tegenwoordig de beste op de markt. AMD bracht met de nieuwe Ryzen technologie een nieuwe standaard voor gaming CPU. Daar waar Intel de markt van processors domineerde is nu AMD aan de beurt met hun vernieuwde technologie. Deze gaming CPU’s zijn snel, efficiënt en hebben een lager energieverbruik. De Ryzen 9 5900X kan elke resolutie en opdracht aan, welke game je ook speelt. Uitgerust met 12 cores (24 threads) kan je de nieuwste en beste games draaien. Je kan ook VR en 3D omgevingen zonder problemen renderen.

De Ryzen 9 5900X is een verbeterde versie van de 3900X. Deze processor heeft 3.7 GHz vermogen maar dit kan opgedreven worden tot 4.8 GHz. Maak je gebruik van deze processor en ga je zware opdrachten uitvoeren, dan raden we goede ventilatie aan. Ook de prijs blijft relatief hoog tegenover andere gaming processors. Met deze CPU ben je zeker enkele jaren zoet. Wil je nog meer rekenkracht dan is er ook de Ryzen 9 – 5950X die met 16 cores en 32 threads nog een stapje verder gaat. Uiteraard is deze nog wat duurder.

Dit is 5e Gen AMD – de nieuwste versie. Hierdoor moet je goed letten op de compatibiliteit van je moederbord. De AMD Ryzen 9 5900X heeft een AM4 socket en werkt alleen met 500-serie chipsets (X570 bijvoorbeeld). Zorg dat je moederbord de juiste socket en chipset heeft, anders werkt je processor niet.

Beste  prijs / kwaliteit: AMD RYZEN 7 5800X

Voor de meeste games en programma’s heb je niet de aller beste gaming processor nodig. Veel, tot bijna alles, kan met een minder performante CPU. Het duurt misschien wat langer, of het is iets minder efficiënt, maar het eindresultaat blijft zo goed als hetzelfde. Ook deze gaming processor van AMD is een uitstekende keuze. Onze favoriet op vlak van prijs / kwaliteit verhouding. Met 8 cores – 16 threads heb je nog steeds voldoende rekenkracht voor online gaming of video bewerkingen. Ook het renderen van 3D blijft mogelijk door de maximale kloknelheid van 4.7 GHz.

Iets minder rekenkracht dan de beste AMD processor, ok. Maar ook een lagere prijs, waardoor er meer budget is voor andere onderdelen. Zeer belangrijk bij het overwegen van deze gaming processor is de compatibiliteit met het moederbord. Dit is een 5e Generation AMD en werkt uitsluitend met een AM4 socket moederbord en een 500-serie chipset. De Ryzen 7 5800X heeft een TDP van 105W (hoog verbruik), zorg dus ook voor voldoende voeding en koeling.

Beste Intel – hoogste CPU: INTEL CORE I9 11900

AMD mag dan wel een goede generatie gaming processors hebben, de processors van Intel blijven een waardig alternatief. Deze nieuwe 11th Generation Intel Core is de allernieuwste uit het Intel gamma. Met deze processor zit je enkele jaren goed en kan je de huidige games op alle settings draaien. Tegenover de 12 cores (of 16) van AMD heb je hier slechts 8 cores – 16 threads. Hierdoor kan je minder opdrachten tegelijkertijd runnen, maar je hebt wel een hogere kloksnelheid. De basis 2.5 GHz is laag maar zeer efficient en kan overklokken op 5.2 Ghz – meer dan nodig. Dit gebeurt automatisch zolang de temperatuur onder de 70° blijft.

Je kan dus niet enkel de zware games draaien, ook videobewerking – VR en 3D rendering maakt deel uit van het takenpakket. Door de ingebouwde Intel UHD Graphics 750 videochip kan je ook films bekijken in 4K. Deze kaart is wel onvoldoende voor games of zware bewerkingen, je moet dus wel nog een grafische kaart kopen om het volle potentieel uit je gaming processor te halen. De Intel Core i9 11900 heeft een Intel FCLGA 1200 socket. Controleer of je moederbord dezelfde socket heeft, anders werkt je processor niet.

Mid-range 11th generation: INTEL CORE I7 11700

Ook binnen het gamma van Intel zijn er verschillende versies. De bovenstaande high-end processor is perfect voor zware games en VR, maar als je niet alles op ultra-settings moet draaien kan je budgetvriendelijke opties overwegen. Deze i7 11700 heeft de beste prijs kwaliteit verhouding van alle Intel Core processors. Ook deze processor is een Octa core (8 cores – 16 threads). De kloksnelheid is wel anders, met een hogere basis GHz van 3.6 GHz dat je kan overklokken tot 5 GHz. Zo is deze processor iets minder zuinig maar kan je nog altijd een hoge kloksnelheid behalen om de moeilijkste taken vlot uit te voeren. De AMD maakt gebruik van meer cores, waardoor het meerdere opdrachten aan zal kunnen. Gaat het om puur performance, dan is deze Intel wat krachtiger.

Door deze hoge prestaties kan de processor warm worden of veel verbruiken. Ook hier is een goede voeding en koeling aangeraden, maar dat is zo goed als altijd het geval bij gaming desktops. Je hebt ook niet altijd de beste gaming processor nodig, je past deze aan aan je benodigdheden. Ook hier heb je een basis videochip waarmee je zonder grafische kaart al aan de slag kan. Deze is wel niet voldoende voor videobewerking of zwaardere games te zetten. Een grafische kaart is en blijft dus aangeraden.

Budget Intel processor: INTEL CORE I5 11600

Een goedkope gaming processor hangt af van jouw idee van goedkoop. Een goede koop, een gaming processor dat betaalbaar is en nog steeds performant is, is deze Intel i5 11600. De goedkoopste in deze lijst van beste gaming processors. Zwakker dan de bovenstaande modellen maar omdat het geniet van de 11th Generation technologie nog altijd zeer krachtig. Het is een goed alternatief voor de duurdere en oudere gaming CPU. Met 6 cores en 12 threads haalt deze processor een kloksnelheid van 3.9 GHz – tot 4.9 GHz turbo snelheid.

Geschikt om te multitasken of games op normale settings te spelen. Ook voor VR en videobewerkingen kan je hiermee aan de slag. Doe je dit dan moet je wel niet teveel extra opdrachten aan de PC geven. De hoge kloksnelheid zorgt voor een sterke prestatie, maar slechts 6 cores verlaagd de mogelijkheid om verschillende opdrachten samen uit te voeren. Deze processor heeft wel een hoog verbruik (95W), koeling en voeding zijn dus aangeraden. Hou ook rekening met je moederbord, de Intel Core i5 11600K heeft een Intel FCLGA 1200 socket.

Budget AMD processor: AMD RYZEN 5 5600X

Nog een stapje lager in het AMD kamp vinden we de Ryzen 5 5600X, een relatief goedkope gaming processor. Goedkoper tegenover de bovenstaande modellen, maar het blijft toch nog een aanzienlijk budget (€350). Dit is een goed prijspunt voor de nieuwste AMD gaming processors. Ook deze Ryzen 5 5600X is een 5e Generatie AMD, geniet van 6 cores en 12 threads. Voldoende voor de meeste games op hoge settings. Speel je de zware games, laat die ultra-settings dan best achterwegen. Overklokken kan, basis is 3.7 GHz dat opgedreven kan worden tot 4.6 GHz. Door de 35mb gecombineerde cache geheugen werkt je processor wel aan een hoog tempo door. Dit pakt energie en zorgt voor warmte, een goede voeding en koeling zijn dus (eigenlijk altijd) aangeraden.

Dit is onze budget optie van AMD voor een goede gaming desktop. Wil je echt een goedkopere optie, bekijk dan de 3e Generation AMD processors. Deze zijn tegenwoordig (2021) nog niet outdated en kunnen voorlopig zo goed als elke taak aan. De AMD Ryzen 5 5600X heeft een AM4 socket en werkt alleen met 500-serie chipsets (X570 bijvoorbeeld). Zorg dat je moederbord de juiste socket en chipset heeft, anders werkt je processor niet.

Beste voor streamers: AMD THREADRIPPER 3970X

Ben je een professioneel gamer of wil je de allerbeste gaming desktop bouwen dan is er nog een speciale gaming processor van AMD. De Threadripper heeft 32 cores…. 64 threads. Van alle processors zal deze degene zijn dat de meeste opdrachten gezamelijk kan verwerken. Natuurlijk komt dit met een ongelooflijk hoog verbruik (280W). Een sterke voeding en koeling zijn een absolute must tegen oververhitting. Deze gaming processor is de beste gaming processor wanneer we over cores spreken. Gaat het enkel om kloksnelheid dan blijft de Intel Core i9 11900 een betere keuze. De AMD Threadripper haalt een basiskloksnelheid van 3.8 GHz, met een turbo kloksnelheid van 4.7 GHz.

Het cachegeheugen is logischerwijs ook zeer groot – 128 mb – om alle opdrachten te onthouden. Dit is dus een perfecte processor voor veel gelijktijdige opdrachten. Sneller of krachtiger is hij niet bepaald. Voor bepaalde mensen zal dit zeer handig zijn, voor anderen minder. Wij raden deze processor aan voor professionele gamers of streamers die meerdere programma’s tegelijkertijd doen draaien.

Klinkt dit als iets voor jou, maar verwacht je nog meer cores…. Dan is er natuurlijk nog de AMD Ryzen Threadripper 3990X met 64 cores.

Tot zover de beste gaming processors van 2021.
Bouw je zelf je desktop, let dan ook goed op de compatibiliteit van het moederbord. Onze favorieten vind je in onze top 7 beste moederborden.
Maak je build compleet met een goede grafische kaart en voldoende DDR RAM geheugen.

beste AMD processor voor gaming

Gaming processor kiezen – het onderzoek

Waarom koop je een gaming processor?

De beste gaming processor kan je gaming ervaring beter maken. Meerdere opdrachten uitvoeren, streaming programma’s runnen tijdens het gamen. Muziek of een film draaien op het tweede schem, of gamen tijdens dat je video rendert. Het zijn allemaal voorbeelden van opdrachten dat je kan uitvoeren tijdens het gamen. Hoe meer opdrachten, hoe meer cores je nodig hebt. Gaat het om één game, dan maakt de kloksnelheid van je gaming processor het meeste verschil.

Een gaming processor onderscheidt zich van de gewone processoren door de capaciteit om de processen van het gamen tegelijk met andere processen zoals een streaming bekijken, soepel laat verlopen.

Wat is een gaming processor?

Een gaming processor zorgt voor de basisbewerking en controle met de uitvoering van de programmacode. Dit systeem wordt op een enkele chip vervaardigd, de zogenaamde microprocessors. De snelheid van deze chipset is belangrijk voor een gaming processor, dit zorgt ervoor dat gaming soepel en vlekkeloos verloopt. De beste gaming processor heeft een hoge kloksnelheid, of een optimaal gebruik van cores. Jouw keuze hangt af van je benodigdheden. Je gebruik bepaald welke processor de beste gaming processor is, of welke het beste bij jou past.

Beste gaming CPU processors

Gaming processor kopen
Waar op letten?

Welke merken

Zoek je de beste gaming processor dan is de keuze in merken beperkt. Zoals je misschien als wist zijn alle processoren van AMD of Intel Core. Als het om gaming processoren gaat is een goede naam belangrijk, dit is een betrwouwbare kwaliteitsstandaard. AMD en Intel nooit een verkeerde investering. Beiden bieden de solide en snelle processoren die het zwaardere rekenwerk aankunnen. Intel is wat meer gericht op de gamer en AMD meer op de creativeling maar beiden gebruikers kunnen ook van zowel AMD als Intel gebruik maken.

De nieuwste Intel core processors zijn 11de generatie chips. Door de verbeterde technologie zijn de chips efficiënter geworden en kunnen ze meer opdrachten tegelijkertijd aan. AMD bracht onlangs hun 5e generatie RYZEN chips uit. Deze zijn zeer goed in het uitvoeren van meerdere opdrachten, maar zijn iets minder prestatie gericht als de Intel Core processors.

Welke kloksnelheid

De kloksnelheid geeft aan hoe performant de processor kan zijn op turbo snelheid. Ga je voor de zware games met ultra settings, dan is een hoge kloksnelheid een absolute must. Een processor heeft altijd twee kloksnelheden, de basis kloksnelheid en de turbo kloksnelheid. Tegenwoordig gaat het allemaal zo goed als automatisch. Heeft je PC meer kloksnelheid nodig dan past het zich automatisch aan om de games zo goed mogelijk uit te voeren. Wordt de desktop te warm dan zal de kloksnelheid ook automatisch verlagen. Een hogere kloksnelheid is belangrijker voor de supersnelle verwerking van de taken tijdens het gamen. De beste gaming processor is dus die met een hoge kloksnelheid – zeker als je voor ultra settings wil gaan.

Hoeveel cores in gaming processor

Het aantal cores is van weinig belang tijdens het gamen. Hiermee bedoelen we voornamelijk dat je niet voor 12 cores moet gaan. Tijdens het gamen is de prestatie of kloksnelheid van je gaming processor het belangrijkste. Het aantal cores is van groot belang als je meerdere opdrachten tegelijkertijd wil uitvoeren. Heb je een tweede scherm waar je tijdens het gamen nog andere taken wil uitvoeren dan kies je voor meer cores.

Voor streamers is het aantal cores dus even belangrijk als de kloksnelheid. Enerzijds moeten ze een hoge kloksnelheid hebben voor de games perfect te draaien. Anderzijds heb je de cores nodig om streaming software, muziek, chat, chrome en alle andere programmas naast je game te draaien.

De verschillende opdrachten worden verdeeld tussen de beschikbare cores. Heb je meer cores dan kan je meer opdrachten tegelijkertijd uitvoeren.

New generation chips

Het scheelt op de lange termijn geld om iets meer neer te tellen voor de CPU met de nieuwere generatie chipsets. Want deze processoren zullen beter de nieuwste ontwikkelingen van de game bij kunnen houden. In onze lijst beste gaming processors worden de nieuwste generaties in het licht gezet omdat deze futureproof zijn. De komende generatie moederborden, videokaarten, RAM geheugen, zullen allemaal aangepast zijn aan deze nieuwe generatie chips. Kies je nu voor een 9de generatie Intel Core dan zal je alle games nog kunnen draaien maar neem je het risico om binnen 2 jaar opnieuw te moeten vernieuwen.

Compatibiliteit moederbord

Iets waar je met de nieuwste generatie zeker op moet letten is de compatibiliteit van je moederbord. Dit is het hart van je desktop, het onderdeel waar alles op aangesloten wordt. Let je hier niet goed op dan kan het zijn dat je processor niet werkt. Het mag nog de beste gaming processor ter wereld zijn, compatibiliteit is van uiterst belang. Let hier dus goed op bij het aankopen en dubbel-check het voor de zekerheid. Zeker bij de nieuwe generaties moet je hier goed op letten.

Goede processorkoeler

Kijk of er bij de CPU ook een koeler wordt geleverd. Bijvoorbeeld bij een unlocked Intel CPU wordt dit namelijk niet standaard geleverd. Een goed gekoelde gaming processor werkt gewoon velen malen beter en gaat langer mee. Een processor kan je koelen met een koeltoren, koelpasta en extra ventilatoren.

Welke gaming processor kiezen AMD of Intel

AMD gaming processors

Vroeger kwam AMD altijd op de tweede plaats, net achter Intel. AMD maakte goede processors maar waren minder efficiënt of krachtig als de bekende Intel Core processors. Met de nieuwe Ryzen processors van AMD is dit veranderd. De Ryzen zijn zeer performant, efficiënt en hebben een uitstekende prijs / kwaliteit verhouding. Het huidige gamma van AMD staat bekend voor goede prijs / kwaliteit, en zijn ook beter in het uitvoeren van meerdere opdrachten tegelijkertijd.

Intel core processors

Sprak je over gaming processors dan ging het meestal over Intel Core. Jaren lang hadden ze weinig concurrentie, tegenwoordig is AMD met hun Ryzen gamma een gevaarlijke concurrent. Ook Intel heeft een goede prijs – kwaliteit verhouding, misschien wel iets beter dan die van AMD omdat ze hun producten net iets goedkoop verkopen. Door de naamsbekendheid en de aangename prijs kiezen veel mensen automatisch voor Intel Core.

Intel vs AMD voor gaming processors

Als je een gaming processor wil dan kies je automatisch tussen deze twee merken. AMD lanceerde hun 5e generatie processors, terwijl Intel Core al aan de 11de generatie zit. Natuurlijk wil dit niets zeggen en kijken we best naar de prestaties in verhouding met de prijs. Hoewel het afhangt van model tot model kan je uitgaan van de volgende regels:

 • Prijs / kwaliteit verhouding scoren beide merken goed tot uitstekend, er is dan ook weinig extra concurrentie.
 • Prestatie & kloksnelheid – Hier is Intel meestal performanter met een hogere turbo kloksnelheid. Goed voor één opdracht beter of sneller uit te voeren
 • Cores & threads – Hier is AMD gemiddeld sterker. De gaming processor zal iets minder krachtig zijn maar ze kunnen meerdere opdrachten tegelijkertijd uitvoeren. Heb je veel opdrachten, dan zal een AMD sneller klaar zijn en minder haperen.
 • Koeling & verbruik – Door de verhouding van beide bovenstaande punten zal (afhankelijk van je opdracht) het verbruik gelijkaardig zijn.

Tot zover het artikel ‘Beste gaming processor 2021’ – Laatste update 30/09/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘PC Onderdelen’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.