Home PC Onderdelen De grafische kaart van je gaming PC

De grafische kaart van je gaming PC

Wat is een grafische kaart?

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
Hoe belangrijk is een grafische kaart voor gaming

Als je nieuw bent in de wereld van computers, heb je misschien wel eens gehoord van de term “grafische kaart” of “videokaart”. Maar wat is een grafische kaart precies en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel duiken we in de wereld van grafische kaarten, hun geschiedenis en de verschillende toepassingen waarvoor ze worden gebruikt.

Taken van de grafische kaart

Een grafische kaart, ook wel bekend als een videokaart of GPU (Graphics Processing Unit), is een gespecialiseerde elektronische kaart die verantwoordelijk is voor het verwerken van beelden en video’s op je computer. De GPU neemt complexe berekeningen over van de CPU (Central Processing Unit) en zorgt voor een soepele weergave van beelden en video’s op je scherm.

Hoewel ze vooral gebruikt worden voor het spelen van games, worden GPU’s steeds populairder voor gebruik bij creatieve toepassingen en artificial intelligence (AI).

GPU’s komt van ver

De eerste GPU’s werden in de jaren ’70 en ’80 ontwikkeld door bedrijven zoals Intel, Nvidia en AMD. Deze vroege grafische kaarten waren voornamelijk bedoeld voor wetenschappelijke en technische toepassingen, zoals computer-aided design (CAD) en computer graphics.

De komst van 3D

GPU’s werden oorspronkelijk ontworpen om de rendering van 3D-beelden te versnellen. Maar na verloop van tijd werden ze flexibeler en programmeerbaarder, waardoor hun mogelijkheden toenamen. Zo introduceerde Nvidia in 2007 CUDA. Met CUDA kunnen ontwikkelaars intensieve toepassingen versnellen door de kracht van GPU’s te benutten voor het parallelle deel van de berekening.

Artificiële intelligentie

Daardoor konden grafische programmeurs interessantere visuele effecten en realistischere scènes creëren met geavanceerde belichtings- en schaduwtechnieken. Andere ontwikkelaars begonnen ook de kracht van GPU’s aan te boren om AI learning en deep learning drastisch te versnellen. Momenteel zijn Nvidia, AMD en Intel de grootste producenten van videokaarten.

Het verschil tussen een iGPU en een dGPU

Er zijn twee soorten GPU’s: de geïntegreerde GPU (iGPU) en de discrete GPU (dGPU). Een iGPU is ingebouwd in de CPU en deelt RAM geheugen met de rest van de computer. Deze grafische kaarten zijn minder krachtig en worden voornamelijk gebruikt voor basistaken. Maar ze zijn vaak krachtig genoeg voor het spelen van ‘simpele’ esports titels zoals League of Legends, Rocket League en Fortnite.

Een dGPU, aan de andere kant, is een aparte kaart die wordt geïnstalleerd in een uitbreidingsslot op het moederbord van je computer. Deze grafische kaarten hebben hun eigen geheugen en stroombron, wat betekent dat ze veel krachtiger zijn en beter geschikt voor veeleisende grafische taken, zoals gaming, videobewerking en 3D-rendering.

Waar worden grafische kaarten voor gebruikt?

Grafische kaarten worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, waaronder:

Gaming

Moderne videogames vereisen krachtige GPU’s om complexe 3D-graphics, realistische belichting en hoge resolutie texturen te kunnen weergeven. Onze vergelijking van de beste grafische kaarten voor gaming vind je hier.

Fotobewerking en videobewerking

Grafische kaarten zijn essentieel voor het snel en efficiënt bewerken van foto’s en video’s. Zeker in het geval van het bewerken van 4K resolutie (of hoger) beelden is een GPU essentieel om vlot te kunnen werken.

Machine learning

GPU’s zijn zeer geschikt voor parallelle berekeningen en worden daarom vaak gebruikt in machine learning en kunstmatige intelligentie-toepassingen. Onderzoekers en ontwikkelaars gebruiken krachtige grafische kaarten om complexe algoritmen te trainen en enorme datasets te verwerken.

Bitcoin mining

In de wereld van cryptocurrency zijn grafische kaarten een belangrijk onderdeel van het zogenaamde “mining” proces. Mining is het proces waarbij nieuwe Bitcoins worden gegenereerd door complexe wiskundige problemen op te lossen. GPU’s zijn zeer geschikt voor deze taak vanwege hun vermogen om parallelle berekeningen uit te voeren, wat resulteert in een hogere hashrate.

You may also like