Onze top 5 beste RAM geheugen van 2021
- Beste prijs-kwaliteit: G.Skill Aegis F4-3200C16D-32GIS 32GB DDR4 3200MHz bij bol.com
Voor een goede balans tussen frequentie en CAS latency - Beste budget: G.Skill 16 GB DDR-4 3200 kit werkgeheugen bij Alternate
Een scherpe prijs voor kwaliteitsvol geheugen
- Beste hoge kloksnelheid: Kingston FURY Renegade 32GB 4600MHz DDR4 CL19 bij Amazon
Voor “cutting-edge performance” - Beste RGB: Corsair 32 GB DDR4-3600 Kit werkgeheugen bij Alternate
Voor een betoverende PC - Beste DDR3: Kingston HyperX FURY 16GB DDR3 DIMM 1866 MHz bij Bol.com
Geef je oudere PC nog een boost met een RAM upgrade
RAM geheugen, ook wel bekend als werkgeheugen, systeemgeheugen of intern geheugen, staat voor Random Access Memory. Als je nu zoekt naar het beste RAM geheugen voor een nieuwe PC of om een oude PC te upgraden, we hebben het in dit artikel over de beste DDR4 prijs-kwaliteit, beste budget geheugen, RGB, hoge frequentie (kloksnelheid uitgedrukt in megahertz) alsook de oudere DDR3 RAM. RAM geheugen bepaalt (gedeeltelijk) de prestaties van je PC en alhoewel de capaciteit een enorm verschil kan maken voor je PC, is het niet enkel de hoeveelheid die van belang is. Naast de capaciteit let je best ook op de geheugensnelheid (MHz) en CAS Latency (CL).
Beste prijs-kwaliteit: G.Skill Aegis 32GB DDR4 3200Mhz
Voordelen:
- Degelijke prijs
- Zeer lage CAS latency
- Gemiddelde frequentie
Nadelen:
- Standaard ontwerp
Voor de beste prijs-kwaliteit zochten we naar RAM geheugen met een kloksnelheid die door de meeste processors (zonder overklokken) momenteel wordt ondersteund. Die frequentie ligt nu ongeveer tussen 2900-3200 MHz voor zowel Intel (10e gen+) als AMD-processors (Ryzen 3000-serie+).
Deze kit van G.Skill is samengesteld uit 2 maal 16GB modules. Heb je een moederbord met 4 geheugenbanken kun je dus makkelijk uitbreiden tot 64GB RAM geheugen.
Geheugen: 2x16GB | Frequentie: 3200 MHz | CAS latency: 16 | Voltage: 1,2V
Beste budget: G.Skill 16 GB DDR4-3200 Kit
Deze kit bestaande uit 2x8GB is goedkoop en heeft een simpel ontwerp. Er zijn bijvoorbeeld geen “heat spreaders” voor de warmteverspreiding. Op zich niet zo erg als de looks voor jou niet zo van belang zijn. De heat spreaders zijn dan ook vooral voor “de show”.
We krijgen voor deze goedkope RAM wel een lage CL van 16 en toch nog een frequentie van 3200MHz. G.Skill kwam terug naar boven simpelweg omdat ze scherpe prijzen hebben voor kwaliteitsvol RAM geheugen.
Geheugen: 2x8GB | Frequentie: 3200 MHz | CAS latency: 16 | Voltage: 1,35V
Beste hoge kloksnelheid: Kingston FURY Renegade 32GB DDR4
Voordelen:
- Levenslange garantie
- Hoge frequentie met lage CL voor extreme prestaties
- Perfect voor zowel AMD als Intel
Nadelen:
- Prijzig
- Geen heat spreader
Velen onder ons zullen Kingston kennen van de SD-geheugenkaartjes of de SSD harde schijven. Als merk is Kingston betrouwbaar en even goed als alle andere merken op de markt, al niet zelfs beter dan sommige. Ze zijn vooral gespecialiseerd in geheugen en opslag maar hebben ook headsets, toetsenborden en andere gaming apparatuur.
De combinatie van een lage CAS latency met een frequentie tot 4600MHz maakt deze RAM geheugen, zoals de fabrikant zelf zegt: “Perfect voor de gamer die “cutting-edge performance” wil vooral zowel hun AMD of Intel gebaseerd systeem.”
Let op: Om die frequentie te kunnen gebruiken zul je je moeten verdiepen in overklokken. Controleer steeds de specificaties van je CPU en moederbord om te zien of ze deze hoge frequenties ondersteunen. Het zou anders zonde zijn want we moeten uiteindelijk wat dieper in de portemonnee duiken voor deze kit.
Geheugen: 2x16GB | Frequentie: 4600 MHz | CAS latency: 19 | Voltage: 1,5V
Beste RGB: Corsair 32 GB DDR4-3600 Kit
Voordelen:
- Multi-zone RGB
- Indrukwekkende prestaties
- 3600 MHz
Nadelen:
- Ietwat prijziger
Velen houden ervan om hun PC er te laten uitzien als een late avond in Las Vegas. Dit doen ze met de zogenaamde RGB verlichting, of Rood Groen Blauwe ledverlichting in behuizing, ventilators en andere componenten.
Ook de fabrikanten van geheugen hebben leuk ingespeeld op die trend door RGB verlichting rechtsreeks op de RAM modules zelf aan te brengen. Het doet echter niets met de prestaties van het RAM geheugen en is vooral esthetisch. Dezelfde eigenschappen zoals de capaciteit, frequentie en CL blijven van belang.
Deze kit van Corsair behaalt volgens benchmarktestsleessnelheden van iets meer dan 20 GB/s waardoor het redelijk bovenaan de lijst komt wat betreft leessnelheid. Eveneens voor de schrijfsnelheid van 15.7 GB/s.
Geheugen: 2x16GB | Frequentie: 3600 MHz | CAS latency: 18 | Voltage: 1,35V
Beste DDR3: Kingston HyperX FURY 16GB DDR3
Voordelen:
- Balans tussen frequentie en CL
- Geoptimaliseerd voor prestaties/gaming
- Neemt automatisch de hoogste frequentie aan
Nadelen:
- Beschikbaarheid DDR3 neemt af
- Balans tussen frequentie en CL
- Geoptimaliseerd voor prestaties/gaming
- Neemt automatisch de hoogste frequentie aan
[/gem_list][gem_list type=”cross” color=”5″]
- Beschikbaarheid DDR3 neemt af
[/gem_list]
Ook onze oudere PC’s kunnen we nog wat nieuw leven inblazen met een upgrade van het RAM geheugen. Het voordeel van 4 of 8 GB RAM te upgraden naar 16 GB is dat het snelheidsverschil behoorlijk merkbaar zal zijn. Vooral als je ook gaat letten op de frequentie en de CL zo laag mogelijk houdt. Controleer ook steeds welke frequenties je moederbord en CPU ondersteunen.
Let bij de oudere moederborden ook op de maximale ondersteunde capaciteit ervan. Denk er ook aan dat de beschikbaarheid van DDR3 stilletjes aan wat aan het afnemen is. Deze HyperX FURY van Kingston is al enkele jaren op de markt. De HyperX reeks staat bekend om zijn prestatieverbeteringen en is zeker geschikt voor gaming.
Geheugen: 2x8GB | Frequentie: 1866MHz | CAS latency: 10 | Voltage: 1,5V
Tot zover artikel ‘Het beste RAM geheugen van 2021’.
Gaming PC aan het bouwen? Bekijk onze selectie beste moederborden, tenzij je weet dat je voor AMD kiest, dan kijk je best in de lijst AMD moederborden.

Waar op letten bij het kopen van een RAM geheugen?
Hoeveelheid geheugen
Wat betreft hoeveelheid of capaciteit is tegenwoordig 8GB een minimum geworden voor de dagdagelijkse taken en 16 GB een aangewezen en betaalbaar minimum voor gaming. We gaan zelfs al liever richting de 32 GB en meer voor de zwaardere taken zoals high-end games en videobewerking. De hoeveelheid van je RAM geheugen is wellicht het belangrijkste. 16 GB RAM kan voor gaming al een heus verschil maken tegenover 8 GB.
Voor basisgebruik zoals schoolwerk, sociale media, en eSport games zoals Fortnite kan 8 GB voor jou voldoende zijn. Gebruik je graag meerdere tabbladen in je browser of laat je soms meerdere programma’s lopen zorg dan zeker voor minimaal 8 GB. 12 GB is eventueel ook nog een optie. Let steeds op de maximale hoeveelheid RAM geheugen die je moederbord aankan in het geval je een epic gaming PC bouwt.
Frequentie/Geheugensnelheid
Zorg dat je niet betaald voor kloksnelheden die je configuratie niet aankan. Ondersteunen je moederbord en/of CPU maar tot 2933MHz? Dan heeft het eigenlijk geen zin om (duurder) RAM geheugen van 3600MHz te gebruiken. In het slechts geval kun je zelfs terugvallen naar nog lagere snelheden.
Hogere geheugensnelheden komen maar van pas bij bepaalde software zoals gaming, compressie en videobewerking. Of als je de geïntegreerde grafische kaart van je CPU en moederbord gebruikt, dan kan er ook een veel merkbaarder verschil zijn tegenover de lagere geheugensnelheden.
CAS latency
RAM geheugen is opgebouwd in geheugencellen die in een soort van tabel staan met kolommen, de CAS (Column Address Strobe) en rijen, de RAS (Row Address Strobe). Het duurt een bepaald aantal klokcyclussen voordat de gegevens in een kolom en/of rij kunnen gelezen of geschreven worden. De tijd die daarvoor nodig is noemen we de timings en zien er bijvoorbeeld zo uit: CL16 18-18-36. Respectievelijk staan ze voor de CL (CAS Latency), tRCD (RAS-to-CAS-Delay), tRP (RAS-Precharge-Time) en tRAS (Row-Active-Time).
We spreken dus van een vertraging wat betekent dat hoe lager deze cijfers zijn hoe beter ons RAM geheugen is. Elke latje RAM, een DIMM (Dual In-line Memory Module), heeft een ingebouwde chip,de SPD (Serial Presence Detect) die informatie over de RAM-module bevat, zoals de timings. Met behulp van XMP (Extreme Memory Profile) kunnen deze timings aangepast worden met als doel het geheugen te overklokken.
Voltage
Typische voltages die we zien bij DDR4 RAM geheugen zijn momenteel 1.2V, 1.35V en 1.5V. Bij het overklokken kan die hoger gezet worden. Hoe lager de voltage hoe stabieler het geheugen, hoe hoger de voltage hoe hoger de geheugensnelheid kan.
Als je van plan bent om je RAM geheugen te overkloppen kan volgende guide van pas komen. Logischerwijs zal minder voltage minder energie verbruiken. Het zal echter geen groot verschil maken op je energiefactuur. Tenzij je een datacenter bezit met duizenden servers. Voor je gaming PC zal het hoogstwaarschijnlijk het RAM geheugen niet zijn die de energiekost de hoogte injaagt.
Wat is RAM geheugen?
Je computer slaat tijdelijke gegevens op in het RAM geheugen voor de processen die op het moment uitgevoerd worden. RAM geheugen is “volatiel”. Het betekent dat er stroom op de modules moet blijven om de gegevens te behouden. Eens je PC afgezet wordt zijn die gegevens uit het RAM geheugen dan ook verdwenen. In tegenstelling met een harde schijf dus, waar al je bestanden bewaard blijven na uitzetten van je PC.
We kunnen beide makkelijk vergelijken met ons eigen korttermijngeheugen (de RAM) en langtermijngeheugen (een HDD). Sommige mensen vergeten nogal snel waar ze hun sleutels hebben neergelegd. We zijn geen dokters, maar we kunnen misschien stellen dat ze iets te weinig “RAM geheugen” hebben of met te veel andere dingen bezig zijn (te veel processen) waardoor het korttermijngeheugen al snel overschreven wordt met andere “gegevens”. Als mens kunnen we dit trainen, een PC kunnen we uitbreiden met meer RAM geheugen.
