Home PC Onderdelen Beste DDR4 RAM geheugen

Beste DDR4 RAM geheugen

door Marc Peeters
Gepubliceerd Laatste update op:
beste ram geheugen

Onze top 5 beste RAM geheugen van 2021

RAM geheugen, ook wel bekend als werkgeheugen, systeemgeheugen of intern geheugen, staat voor Random Access Memory. Als je nu zoekt naar het beste RAM geheugen voor een nieuwe PC of om een oude PC te upgraden, we hebben het in dit artikel over de beste DDR4 prijs-kwaliteit, beste budget geheugen, RGB, hoge frequentie (kloksnelheid uitgedrukt in megahertz) alsook de oudere DDR3 RAM. RAM geheugen bepaalt (gedeeltelijk) de prestaties van je PC en alhoewel de capaciteit een enorm verschil kan maken voor je PC, is het niet enkel de hoeveelheid die van belang is. Naast de capaciteit let je best ook op de geheugensnelheid (MHz) en CAS Latency (CL).

Beste prijs-kwaliteit: G.Skill Aegis 32GB DDR4 3200Mhz

G.Skill Aegis F4-3200C16D-32GIS geheugen

Voordelen:

 • Degelijke prijs
 • Zeer lage CAS latency
 • Gemiddelde frequentie

Nadelen:

 • Standaard ontwerp

Voor de beste prijs-kwaliteit zochten we naar RAM geheugen met een kloksnelheid die door de meeste processors (zonder overklokken) momenteel wordt ondersteund. Die frequentie ligt nu ongeveer tussen 2900-3200 MHz voor zowel Intel (10e gen+) als AMD-processors (Ryzen 3000-serie+).

Deze kit van G.Skill is samengesteld uit 2 maal 16GB modules. Heb je een moederbord met 4 geheugenbanken kun je dus makkelijk uitbreiden tot 64GB RAM geheugen.

Geheugen: 2x16GB | Frequentie: 3200 MHz | CAS latency: 16 | Voltage: 1,2V

G.Skill 16 GB DDR-4 3200 kit werkgeheugen

Voordelen:

 • Goedkoop
 • 3200 MHz
 • Lage CAS latency

Nadelen:

 • Geen heat spreader

Deze kit bestaande uit 2x8GB is goedkoop en heeft een simpel ontwerp. Er zijn bijvoorbeeld geen “heat spreaders” voor de warmteverspreiding. Op zich niet zo erg als de looks voor jou niet zo van belang zijn. De heat spreaders zijn dan ook vooral voor “de show”.

We krijgen voor deze goedkope RAM wel een lage CL van 16 en toch nog een frequentie van 3200MHz. G.Skill kwam terug naar boven simpelweg omdat ze scherpe prijzen hebben voor kwaliteitsvol RAM geheugen.

 Geheugen: 2x8GB | Frequentie: 3200 MHz | CAS latency: 16 | Voltage: 1,35V

Beste hoge kloksnelheid: Kingston FURY Renegade 32GB DDR4

Kingston FURY Renegade 32 GB ram geheugen

Voordelen:

 • Levenslange garantie
 • Hoge frequentie met lage CL voor extreme prestaties
 • Perfect voor zowel AMD als Intel

Nadelen:

 • Prijzig
 • Geen heat spreader

Velen onder ons zullen Kingston kennen van de SD-geheugenkaartjes of de SSD harde schijven. Als merk is Kingston betrouwbaar en even goed als alle andere merken op de markt, al niet zelfs beter dan sommige. Ze zijn vooral gespecialiseerd in geheugen en opslag maar hebben ook headsets, toetsenborden en andere gaming apparatuur.

De combinatie van een lage CAS latency met een frequentie tot 4600MHz maakt deze RAM geheugen, zoals de fabrikant zelf zegt: “Perfect voor de gamer die “cutting-edge performance” wil vooral zowel hun AMD of Intel gebaseerd systeem.”

Let op: Om die frequentie te kunnen gebruiken zul je je moeten verdiepen in overklokken. Controleer steeds de specificaties van je CPU en moederbord om te zien of ze deze hoge frequenties ondersteunen. Het zou anders zonde zijn want we moeten uiteindelijk wat dieper in de portemonnee duiken voor deze kit.

Geheugen: 2x16GB | Frequentie: 4600 MHz | CAS latency: 19 | Voltage: 1,5V

Corsair 32 GB DDR4-3600 Kit werk geheugen

Voordelen:

 • Multi-zone RGB
 • Indrukwekkende prestaties
 • 3600 MHz

Nadelen:

 • Ietwat prijziger

Velen houden ervan om hun PC er te laten uitzien als een late avond in Las Vegas. Dit doen ze met de zogenaamde RGB verlichting, of Rood Groen Blauwe ledverlichting in behuizing, ventilators en andere componenten.

Ook de fabrikanten van geheugen hebben leuk ingespeeld op die trend door RGB verlichting rechtsreeks op de RAM modules zelf aan te brengen. Het doet echter niets met de prestaties van het RAM geheugen en is vooral esthetisch. Dezelfde eigenschappen zoals de capaciteit, frequentie en CL blijven van belang.

Deze kit van Corsair behaalt volgens benchmarktestsleessnelheden van iets meer dan 20 GB/s waardoor het redelijk bovenaan de lijst komt wat betreft leessnelheid. Eveneens voor de schrijfsnelheid van 15.7 GB/s.

Geheugen: 2x16GB | Frequentie: 3600 MHz | CAS latency: 18 | Voltage: 1,35V

Kingston HyperX FURY 16GB DDR3 geheugen

Voordelen:

 • Balans tussen frequentie en CL
 • Geoptimaliseerd voor prestaties/gaming
 • Neemt automatisch de hoogste frequentie aan

Nadelen:

 • Beschikbaarheid DDR3 neemt af
[gem_list type=”checkbox” color=”2″]

 • Balans tussen frequentie en CL
 • Geoptimaliseerd voor prestaties/gaming
 • Neemt automatisch de hoogste frequentie aan

[/gem_list][gem_list type=”cross” color=”5″]

 • Beschikbaarheid DDR3 neemt af

[/gem_list]

Ook onze oudere PC’s kunnen we nog wat nieuw leven inblazen met een upgrade van het RAM geheugen. Het voordeel van 4 of 8 GB RAM te upgraden naar 16 GB is dat het snelheidsverschil behoorlijk merkbaar zal zijn. Vooral als je ook gaat letten op de frequentie en de CL zo laag mogelijk houdt. Controleer ook steeds welke frequenties je moederbord en CPU ondersteunen.

Let bij de oudere moederborden ook op de maximale ondersteunde capaciteit ervan. Denk er ook aan dat de beschikbaarheid van DDR3 stilletjes aan wat aan het afnemen is. Deze HyperX FURY van Kingston is al enkele jaren op de markt. De HyperX reeks staat bekend om zijn prestatieverbeteringen en is zeker geschikt voor gaming.

Geheugen: 2x8GB | Frequentie: 1866MHz | CAS latency: 10 | Voltage: 1,5V

Tot zover artikel ‘Het beste RAM geheugen van 2021’.
Gaming PC aan het bouwen? Bekijk onze selectie beste moederborden, tenzij je weet dat je voor AMD kiest, dan kijk je best in de lijst AMD moederborden.

beste DDR4 geheugen

Waar op letten bij het kopen van een RAM geheugen?

Hoeveelheid geheugen

Wat betreft hoeveelheid of capaciteit is tegenwoordig 8GB een minimum geworden voor de dagdagelijkse taken en 16 GB een aangewezen en betaalbaar minimum voor gaming. We gaan zelfs al liever richting de 32 GB en meer voor de zwaardere taken zoals high-end games en videobewerking. De hoeveelheid van je RAM geheugen is wellicht het belangrijkste. 16 GB RAM kan voor gaming al een heus verschil maken tegenover 8 GB.

Voor basisgebruik zoals schoolwerk, sociale media, en eSport games zoals Fortnite kan 8 GB voor jou voldoende zijn. Gebruik je graag meerdere tabbladen in je browser of laat je soms meerdere programma’s lopen zorg dan zeker voor minimaal 8 GB. 12 GB is eventueel ook nog een optie. Let steeds op de maximale hoeveelheid RAM geheugen die je moederbord aankan in het geval je een epic gaming PC bouwt.

 

Frequentie/Geheugensnelheid

Zorg dat je niet betaald voor kloksnelheden die je configuratie niet aankan. Ondersteunen je moederbord en/of CPU maar tot 2933MHz? Dan heeft het eigenlijk geen zin om (duurder) RAM geheugen van 3600MHz te gebruiken. In het slechts geval kun je zelfs terugvallen naar nog lagere snelheden.

Hogere geheugensnelheden komen maar van pas bij bepaalde software zoals gaming, compressie en videobewerking. Of als je de geïntegreerde grafische kaart van je CPU en moederbord gebruikt, dan kan er ook een veel merkbaarder verschil zijn tegenover de lagere geheugensnelheden.

 

CAS latency

RAM geheugen is opgebouwd in geheugencellen die in een soort van tabel staan met kolommen, de CAS (Column Address Strobe) en rijen, de RAS (Row Address Strobe). Het duurt een bepaald aantal klokcyclussen voordat de gegevens in een kolom en/of rij kunnen gelezen of geschreven worden. De tijd die daarvoor nodig is noemen we de timings en zien er bijvoorbeeld zo uit: CL16 18-18-36. Respectievelijk staan ze voor de CL (CAS Latency), tRCD (RAS-to-CAS-Delay), tRP (RAS-Precharge-Time) en tRAS (Row-Active-Time).

We spreken dus van een vertraging wat betekent dat hoe lager deze cijfers zijn hoe beter ons RAM geheugen is. Elke latje RAM, een DIMM (Dual In-line Memory Module), heeft een ingebouwde chip,de SPD (Serial Presence Detect) die informatie over de RAM-module bevat, zoals de timings. Met behulp van XMP (Extreme Memory Profile) kunnen deze timings aangepast worden met als doel het geheugen te overklokken.

Voltage

Typische voltages die we zien bij DDR4 RAM geheugen zijn momenteel 1.2V, 1.35V en 1.5V. Bij het overklokken kan die hoger gezet worden. Hoe lager de voltage hoe stabieler het geheugen, hoe hoger de voltage hoe hoger de geheugensnelheid kan.

Als je van plan bent om je RAM geheugen te overkloppen kan volgende guide van pas komen. Logischerwijs zal minder voltage minder energie verbruiken. Het zal echter geen groot verschil maken op je energiefactuur. Tenzij je een datacenter bezit met duizenden servers. Voor je gaming PC zal het hoogstwaarschijnlijk het RAM geheugen niet zijn die de energiekost de hoogte injaagt.

Wat is RAM geheugen?

Je computer slaat tijdelijke gegevens op in het RAM geheugen voor de processen die op het moment uitgevoerd worden. RAM geheugen is “volatiel”. Het betekent dat er stroom op de modules moet blijven om de gegevens te behouden. Eens je PC afgezet wordt zijn die gegevens uit het RAM geheugen dan ook verdwenen. In tegenstelling met een harde schijf dus, waar al je bestanden bewaard blijven na uitzetten van je PC.

We kunnen beide makkelijk vergelijken met ons eigen korttermijngeheugen (de RAM) en langtermijngeheugen (een HDD). Sommige mensen vergeten nogal snel waar ze hun sleutels hebben neergelegd. We zijn geen dokters, maar we kunnen misschien stellen dat ze iets te weinig “RAM geheugen” hebben of met te veel andere dingen bezig zijn (te veel processen) waardoor het korttermijngeheugen al snel overschreven wordt met andere “gegevens”. Als mens kunnen we dit trainen, een PC kunnen we uitbreiden met meer RAM geheugen.

DDR4 ram geheugen

You may also like

Beste DDR4 RAM Geheugen

door Ibraslimovic
Gepubliceerd Laatste update op:
Beste-RAM-voor-Gaming

Het beste DDR4 RAM geheugen heb je enkel nodig als je een epische gaming PC aan het bouwen bent. Enerzijds zorgt het voor zeer goede prestaties, anderzijds verhoogd het je budget voor een gaming PC te bouwen. RAM zorgt voor het korte termijngeheugen van je gaming PC. Het zorgt ervoor dat je meerdere opdrachten tegelijkertijd kan eisen van je PC zonder dat die vastloopt of problemen heeft met het behandelen van meerdere aanvragen. Als je DDR4 iets lager is dan wil dit niet noodzakelijk zeggen dat je PC minder prestaties aankan. Het wil wel zeggen dat je Gaming desktop minder acties tegelijkertijd aan kan. DDR4 RAM heeft bijvoorbeeld weinig invloed op je CPU.

TL;DR -> Corsair Dominator – Platinum RGB 32GB – is volgens ons het beste DDR4 RAM geheugen op de gaming markt.

TOP 5 – BESTE DDR4 RAM GEHEUGEN 2021

CORSAIR – DOMINATOR PLATINUM RGB 32GB

Met de Dominator Plat 32GB heeft Corsair een nieuwe benchmark op de markt gebracht. Corsair staat al bekend als elite-gaming merk. Deze nieuwste versie van hun DDR4 zorgt voor een high-end geheugen bundel die uw gaming desktop de absolute top maken.

RAM: DDR4-3200MHz / Voltage: 1.35V
Latency: 16 / Plaats: 2x 16GB

G.SKILL – TRIDENT Z RGB 16GB

De G.Skill Trident Z is een betaalbare gaming optie voor de alledaagse gamers. Enerzijds ziet het er zeer goed uit door de RGB belichting, anderzijds heb je net genoeg vermogen om alle huidige games optimaal te spelen. Let wel op, we spreken hier over 16GB, logisch dus dat de prijs en kwaliteit lager liggen.

RAM: DDR4-2400MHz / Voltage: 1.2V
Latency: 15 / Plaats: 2x 8GB

BALLISTIX – TACTICAL TRACER RGB 32GB

Als je je desktop het liefst zelf in elkaar steekt en de opties zo open mogelijk houdt, in termen van compatibiliteit, dan is de Ballistix Tracer een goede optie. De DDR4 is beschikbaar in verschillende modules – 8GB / 16GB / 32GB. Dit geeft de mogelijkheid te kiezen tussen 2666MHz en 3000MHz.

RAM: DDR4-2666MHz / Latency: 16
Voltage: 1.35V / Plaats: 4x 8GB

G.SKILL – RIPJAWS V 16GB

De G.Skill Ripjaws V is de tweede generatie van DDR4-geheugen van G.Skill. Sinds hun eerste generatie probeert het bedrijf alle feedback en kritiek positief op te vatten en hun product aan te passen. Deze nieuwe generatie is ontzettend betaalbaar, snel, kwalitatief en warmt niet te snel op. Hoewel er weinig extra opties zijn zorgt dit ervoor dat de 16GB Ripjaws V een perfect basis pakket is voor gamers met een budget.

RAM: DDR4-3200MHz / Latency: 16
Voltage: 1.35V  /  Plaats: 2x 16GB

MEER OVER ONZE KEUZES

CORSAIR – DOMINATOR PLATINUM RGB 32GB

Specs:

RAM: DDR4-3200MHz
Latency: 16
Voltage: 1.35V
Plaats: 2x 16GB

Voor & Nadelen:

+ RGB Led verlichting
+ Dominator DHX warmte verspreiding
+ iCUE ingebouwde software
– Prijs

Zorg ervoor dat je de juiste MHZ hebt!
Dit hangt van jouw moederbord af.

Met de Dominator Plat 32GB heeft Corsair een nieuwe benchmark op de markt gebracht. Corsair staat al bekend als elite-gaming merk. Deze nieuwste versie van hun DDR4 zorgt voor een high-end geheugen bundel die uw gaming desktop de absolute top maken.

Het design ziet er goed uit, mooi met RGB belichting en ingebouwde warmtespreiding. Toch is dit niet zo belangrijk gezien deze in jouw toren zitten. Anderzijds zijn er de prestaties die helemaal geoptimaliseerd zijn. Het RAM geheugen kan inklocken op 3200MHz, het hoogste in het gamma van Corsair. Met de ingebouwde iCUE (intelligent Control Unlimited possibilities) software ben je ook zeker dat je alles componenten op elkaar in kan stellen. Hiermee beheer je de RGB kleuren van je ingebouwde LEDs.

De prijs van deze nieuwste versie is niet veel hoger dan de originele Dominator Platinum. Het grootste verschil, na het vermogen, is de RGB belichting. Let op, dit zijn zeer dure DDR4-RAM modules. Je betaalt voor kwaliteit, prestaties en merknaam.

G.SKILL – TRIDENT Z RGB 16GB

Specs:

RAM: DDR4-2400MHz
Latency: 15
Voltage: 1.2V
Plaats: 2x 8GB

Voor & Na

+ Goede prestatie
+ RGB belichting
+ Prijs voordelig
– Slechts 16GB

De G.Skill Trident Z is een betaalbare gaming optie voor de alledaagse gamers. Enerzijds ziet het er zeer goed uit door de RGB belichting, anderzijds heb je net genoeg vermogen om alle huidige games optimaal te spelen. Let wel op, we spreken hier over 16GB, logisch dus dat de prijs en kwaliteit lager liggen. Toch moeten ze niet onderdoen. Met een clocking tussen 2400Mhz-3600Mhz is deze nog steeds ongelooflijk performant. Het probleem is namelijk dat deze niet uitgebreid kan worden als je slechts 2 slots hebt op het moederbord.

Let op: Op je moederbord kan je enkel dezelfde modules binden – dit wil zeggen 2x8GB, 4x8GB, of 2x16GB. Eén module van 8GB kan niet gecombineerd worden met een module van 16GB.

BALLISTIX – TACTICAL TRACER RGB 32GB

Specs:

RAM: DDR4-2666MHz
Latency: 16
Voltage: 1.35V
Plaats: 4x 8GB

Voor & Na

+ RGB belichting
+ Ideaal voor eigen PC bouwen
+ Makkelijk te veranderen

Als je je desktop het liefst zelf in elkaar steekt en de opties zo open mogelijk houdt, in termen van compatibiliteit, dan is de Ballistix Tracer een goede optie. De DDR4 is beschikbaar in verschillende modules – 8GB / 16GB / 32GB. Dit geeft de mogelijkheid te kiezen tussen 2666MHz en 3000MHz. De modules zijn daarnaast ook zeer compatibel met andere merken. Zo goed als ieder moederbord kan een Ballistix aan. Let wel goed op dat je dit zelf nakijkt!

RGB & design aanpassen

Het fijne aan de Ballistix is dat ze ongelooflijk veel customisable opties aanbieden. Je kan lichtjes toevoegen, verschillende kleuren in patronen laten projecteren en zelf je eigen logo of design afdrukken om hierop toe te voegen. Bouw je je eigen PC dan heb je hierdoor nog enkele verrassende opties.

G.SKILL – RIPJAWS V 16GB

Specs:

RAM: DDR4-3200MHz
Latency: 16
Voltage: 1.35V
Plaats: 2x 16GB

Voor & Na:

+ Zeer betaalbaar
+ Overclocking opties
– Stabiliteit bij het overclocken

De G.Skill Ripjaws V is de tweede generatie van DDR4-geheugen van G.Skill. Sinds hun eerste generatie probeert het bedrijf alle feedback en kritiek positief op te vatten en hun product aan te passen. Deze nieuwe generatie is ontzettend betaalbaar, snel, kwalitatief en warmt niet te snel op. Hoewel er weinig extra opties zijn zorgt dit ervoor dat de 16GB Ripjaws V een perfect basis pakket is voor gamers met een budget.

Hoewel er overclocking opties zijn is de Ripjaws V sterk genoeg om de huidige benchmarks aan te kunnen. Draaiende aan 2400MHz is er de mogelijkheid deze op te voeren tot 2800-3200MHz.

Ook op basis van prijs / kwaliteit is de Ripjaws V hoog aangeschreven in de lijst van beste DDR4-RAM geheugen van 2019.

DDR RAM GEHEUGEN KOPEN
WAAR MOET IK OP LETTEN

Bij het opstellen van deze lijst begrijpen we dat verschillende gamers verschillende noden hebben. Deze lijst is opgesteld om telkens het beste gaming DDR4 geheugen voor één type gamer weer te geven. Ieder jaar zal de lijst herbekeken en aangepast worden om de beste geheugen voor te stellen.

WAAROM VEEL DDR4 RAM GEHEUGEN NODIG

RAM is iets dat elke computer nodig heeft. Smartphone, tablet, camera, laptop, alles heeft geheugen nodig. Het beste DDR4 RAM geheugen zorgt voor makkelijk overschakelen van taak naar taak, en het kortetermijngeheugen van je toestel. Door over veel geheugen te beschikken kan je applicaties en programma’s sneller lanceren. Kan je meerdere dingen tegelijk beheren en kan je snel tussen programma’s schakelen zonder dat deze vast komen te zitten. Let wel op, ook processor kracht helpt hierbij. Enerzijds kijk je naar kracht, vermogen en compatibiliteit met je moederbord. Anderzijds kijk je naar design, gewicht en merknaam.

RAM geheugen zorgt er dus voor dat jouw pc sneller en efficiënter kan draaien. Het beste ram geheugen is natuurlijk degene met de beste performance. Toch kan budget voor u parten spelen en moet men kunnen vergelijken. Hoewel er ontzettend veel opties zijn moet u – voor het gamen – mikken op een RAM dat inklockt op 2,666MHz voor optimaal te gamen. Met zulk vermogen blijft u tot 2021 up to date.

Een PC gaming DDR4 RAM geheugen is een belangrijk onderdeel van een gaming desktop. Zonder RAM geheugen kan je PC geen korte termijn opdrachten oplossen of onthouden. Een groot geheugen geeft je gaming PC de mogelijkheid om bepaalde opdrachten lang te onthouden en dit zonder vast te lopen. Toch is het belangrijk dat alle andere onderdelen ook compatibel zijn. Je RAM geheugen komt op het moederbord te staan. Daarom moet je goed opletten bij je keuze van moederbord en RAM geheugen. Voorlopig is DDR4 de meest voorkomende en sterkste vorm van RAM geheugen.

Een PC gaming DDR4 RAM geheugen is een belangrijk onderdeel van een gaming desktop. Zonder RAM geheugen kan je PC geen korte termijn opdrachten oplossen of onthouden. Een groot geheugen geeft je gaming PC de mogelijkheid om bepaalde opdrachten lang te onthouden en dit zonder vast te lopen. Toch is het belangrijk dat alle andere onderdelen ook compatibel zijn. Je RAM geheugen komt op het moederbord te staan. Daarom moet je goed opletten bij je keuze van moederbord en RAM geheugen. Voorlopig is DDR4 de meest voorkomende en sterkste vorm van RAM geheugen.

Tot zover de lijst van beste gaming DDR4 RAM geheugen van 2021 – gebaseerd op prestatie.
Lees ook:

You may also like