Home PC Onderdelen RAM geheugen tijdens online gaming

RAM geheugen tijdens online gaming

Wat is RAM, waar staat het voor, en hoe belangrijk tijdens gaming

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
De functie van DDR geheugen in je Desktop of laptop tijdens gaming

RAM staat voor Random Access Memory en is het werkgeheugen van een computer. Het is een vorm van opslagruimte dat tijdelijk gegevens opslaat die door de processor worden gebruikt. Een computer heeft veel sneller toegang tot het RAM-geheugen dan gegevens op een SSD.  Daarom is de RAM-capaciteit van cruciaal belang voor de prestaties van een computer.

Wat doet RAM geheugen?

Je kan RAM zien als een tijdelijke geheugenbank waar een computer gegevens opslaat die hij zeer snel nodig heeft. RAM houdt gegevens gemakkelijk toegankelijk, zodat de processor ze snel kan vinden zonder naar de SSD te hoeven gaan. Dankzij RAM-geheugen kan je snel van de ene applicatie naar de andere gaan op je computer.

Om RAM geheugen beter te begrijpen, gebruiken we de analogie van een fysiek bureau. Op de bovenkant van je bureau hou je alles wat je snel nodig hebt binnen handbereik. Op die manier moet je niet telkens alle schuiven doorzoeken om een pen of papier te vinden. Al het materiaal dat je minder vaak gebruikt bewaar je in de schuiven onder je bureau. De schuiven hebben meer opslagruimte dan het oppervlakte van je bureau maar het duurt langer om ze te doorzoeken.

Hoe werkt RAM geheugen?

Elektronica zoals computers, tablets en smartphones zouden niet kunnen functioneren zonder RAM-geheugen. Andere toestellen zoals de TV in je woonkamer, de slimme deurbel aan je voordeur of de auto in je garage maken ook allemaal gebruik van RAM-geheugen.

Om een specifieke taak uit te voeren, laadt een besturingssysteem zoals Windows gegevens van de SSD harde schijf in het RAM geheugen om ze te verwerken. Wanneer de computer klaar is met die gegevens, zet hij ze terug naar de opslagruimte zoals een HDD of SSD.

Als je een Excel bestand opent dat je al op de computer hebt opgeslagen, zoekt je besturingssysteem het bestand op de SSD of HDD en kopieert hij de informatie naar zijn RAM. Nadat je klaar bent met het bewerken van het Excel bestand en je je gegevens bewaard worden alle gegevens gekopieerd van het RAM geheugen naar je HDD of SSD. Na het sluiten van Excel haalt Windows alle gegevens uit het RAM-geheugen zodat er voldoende ruimte ter beschikking blijft voor andere toepassingen.

Wat is het verschil tussen RAM en opslagruimte?

RAM en opslagruimte zijn twee verschillende soorten geheugen in een computer. RAM is het werkgeheugen dat tijdelijk gegevens opslaat en vluchtig is, terwijl opslagruimte (zoals HDD of SSD) gegevens permanent opslaat.

Wanneer je een document opslaat, worden de gegevens gekopieerd van het RAM-geheugen naar een HDD of SSD. Als je vergeet een document op te slaan voor je computer uitvalt dan ben je al dat werk kwijt. Alle gegevens die zich op het RAM-geheugen bevinden gaan namelijk verloren wanneer de stroom wordt onderbroken. Een HDD of SSD kan daarentegen wel gegevens bewaren zonder dat het daarvoor stroom nodig heeft.

Hoeveel RAM werkgeheugen heb je nodig?

Hoe meer RAM een computer heeft, hoe sneller hij werkt. De hoeveelheid RAM die je nodig hebt hangt af van de apps en programma’s die je gebruikt:

4 GB RAM

 • Voldoende voor basisgebruik
 • Geschikt voor taken zoals tekstverwerking en surfen op het web
 • Niet voldoende voor het spelen van games

8 GB RAM

 • Voldoende voor multitasking
 • Geschikt voor applicaties zoals fotobewerking
 • Voldoende voor het spelen van lichte games

16 GB RAM

 • Voldoende voor intensief gebruik
 • Geschikt voor zwaardere applicaties zoals videobewerking
 • Voldoende voor het spelen van de meeste games

32 GB RAM

 • Voldoende voor professioneel gebruik
 • Geschikt voor intensieve applicaties zoals 3D design en 4K videobewerking
 • Voldoende voor het spelen van games op de hoogste instellingen

In onze uitgebreide vergelijking van RAM geheugen geschikt voor gaming zien we voornamelijk 16GB tot 32GB de norm worden. Al kan je al gamen met 8GB of minder. Dit zijn dan wel zeer simpele games.

Wist je dat bijna al het RAM-geheugen ter wereld geproduceerd wordt door maar drie bedrijven. Deze bedrijven zijn Samsung, Micron en SK Hynix.

You may also like