Als je op zoek bent naar een nieuwe tv, projector of gaming monitor, is een van de zaken waar je op moet letten de contrast ratio of contrastverhouding. Maar hoe weet je of je beeldscherm een goed contrast heeft? Dit artikel helpt je begrijpen wat contrast ratio is en hoe het gemeten wordt.
Snel zoeken
Wat is een goede contrast ratio?
Contrast ratio is een belangrijk aspect van je monitor of beeldscherm. Het bepaalt het verschil tussen de lichtste en donkerste kleuren die je scherm kan weergeven. Een contrastverhouding van 2.000:1 betekent bijvoorbeeld dat het helderste witte beeld 2.000 keer helderder is dan het donkerste zwart.
Over het algemeen is een hogere contrastverhouding beter, omdat een beeldscherm met een verhouding van 10.000:1 een donkerder zwart en meer verzadigde kleuren kan produceren dan een beeldscherm met een verhouding van 2.000:1. Hierdoor ontstaat er een realistischer ogend beeld. Een groter getal is echter niet altijd beter. Dit komt omdat fabrikanten op een verschillende manier de contrast ratio berekenen.
Hoe wordt de contrast ratio berekend?
Statisch contrast is de verhouding tussen het helderste wit en het donkerste zwart dat een scherm tegelijkertijd kan weergeven. Dit is een betere indicator van de beeldkwaliteit dan dynamisch contrast, dat het verschil meet tussen het helderste wit en het donkerste zwart dat een scherm afzonderlijk kan weergeven.
ANSI methode
De ANSI methode meet statisch contrast en is de meest betrouwbare manier om contrast ratio te meten. Het gebruikt een schaakbordpatroon van witte en zwarte vierkantjes op het scherm. De helderheid van de witte vierkantjes en de donkerte van de zwarte vierkantjes worden gemeten. Vervolgens wordt de gemiddelde helderheid van de witte vierkantjes gedeeld door de gemiddelde donkerte van de zwarte vierkantjes. Dit resulteert in de ANSI contrast ratio.
Full On/Off methode
De Full On/Off methode meet dynamisch contrast. Dat is het verschil tussen het helderste wit en het donkerste zwart dat een scherm afzonderlijk kan weergeven. Eerst wordt de helderheid van een volledig wit scherm gemeten, en vervolgens de donkerte van een volledig zwart scherm. Deze methode geeft vaak hogere contrast ratio’s dan de ANSI methode. Maar het is minder betrouwbaar omdat het geen rekening houdt met hoe het scherm beide kleuren tegelijkertijd weergeeft.
Hoe kies je het juiste beeldscherm?
Kies voor ANSI
ANSI is een standaard die helpt om contrast ratios te vergelijken. Zo weet je dat je appels met appels vergelijkt. Kies daarom voor een fabrikant die zijn contrast ratio in ANSI waarde ter beschikking stelt. ANSI zorgt ervoor dat de metingen consistent zijn, zodat je gemakkelijker projectors, televisies of monitors met elkaar kunt vergelijken.
Paneeltype is ook belangrijk
Er zijn drie soorten panelen: VA, IPS en TN. Elk paneel heeft zijn eigen voor- en nadelen. VA-panelen hebben meestal de hoogste contrast ratio, wat betekent dat ze diepe zwarttinten en heldere wittinten kunnen weergeven. Doorgaans heeft een VA-paneel twee tot drie keer hogere contrast ratio dan een IPS-paneel. IPS-panelen staan meer bekend om hun goede kleurweergave en brede kijkhoeken. TN-panelen hebben een hogere responstijd en zijn goedkoper, maar hebben minder goede kleuren, contrast ratio’s en kijkhoeken.
Let op bij het vergelijken van fabrikanten
Soms gebruiken fabrikanten hun eigen methoden om contrast ratio te meten. Dit kan het vergelijken van verschillende merken moeilijk maken. Kijk daarom altijd naar ANSI contrast ratio. Is er geen ANSI ratio heeft het weinig zin om contrast ratio’s van twee verschillende merken met elkaar te vergelijken. Ik raad je in dat geval aan om enkel de contrast ratio’s binnen één bepaald merk met elkaar te vergelijken.