Home Gaming setupMonitors Wat is resolutie?

Wat is resolutie?

door Quinten
Gepubliceerd Laatste update op:
Wat is resolutie

In dit artikel leggen we je uit wat resolutie is, wat de meeste voorkomende resoluties op de markt zijn en waarom PPI belangrijk is om te weten hoe scherp een beeldscherm is. Waarom is dit belangrijk? Tegenwoordig wil je toch gebruik maken van de extreem mooie graphics. Hiervoor moet je gaming monitor en gaming TV, of die nu 4K resolutie heeft of niet, goed geoptimaliseerd zijn voor een haarscherpe resolutie.

Wat betekent resolutie?

Resolutie is de meting van het aantal pixels op een beeldscherm. Hoe hoger de resolutie hoe meer pixels en hoe scherper het beeld wordt weergegeven op een monitor. Resolutie wordt uitgedrukt in het aantal pixels dat horizontaal en verticaal worden weergegeven. Het wordt doorgaans gebruikt bij consumentenelektronica zoals monitors, televisies en smartphones.

Welke resoluties zijn er?

Er zijn verschillende soorten resoluties. Ik zal je de meest voorkomende uitleggen.

  • SD (Standard Definition) – Dit is een resolutie die werd gebruikt voor zeer oude televisies.
  • HD (High Definition) – HD staat voor High Definition en is een resolutie van 1280×720 pixels. Deze resolutie werd vanaf 1998 gebruikt voor tv’s.
  • FHD (Full High Definition) – FHD is een resolutie van 1920×1080 pixels. Dit is vandaag de standaard voor de meeste laptops en monitoren.
  • WQHD (Wide Quad High Definition) – WQHD heeft een resolutie van 2560×1440 pixels. Dit is een nog hogere resolutie dan FHD en wordt vaak gebruikt voor gaming monitoren.
  • UHD (Ultra High Definition) – UHD, ook bekend als 4K, heeft een resolutie van 3840×2160 pixels. De meeste televisies die vandaag op de markt zijn gebruiken deze resolutie.
  • FUHD (Full Ultra High Definition) – FUHD, ook wel 8K genoemd, heeft een resolutie van 7680×4320 pixels. Dit is samen met 10K momenteel de hoogste resolutie beschikbaar en wordt vooral gebruikt in de nieuwste high-end televisies.

 

Afkorting Beschrijving Naam Resolutie
SD Standard Definition 480p 640 x 480
HD High Definition 720p 1280 x 720
FHD Full HD 1080p 1920 x 1080
QHD 2K of Quad HD 1440p 2560 x 1440
UHD 4K of Ultra HD 2160p 3840 x 2160
FUHD 8K of Full Ultra HD 4320p 7680 x 4320

Resolutie, schermdiagonaal en pixel density

De schermdiagonaal is de afstand tussen de linkerbovenhoek en de rechteronderhoek van een beeldscherm. Deze wordt meestal uitgedrukt in inches. Een groter scherm betekent niet altijd een betere beeldkwaliteit. De pixel density of PPI bepaalt hoe scherp het beeld wordt weergegeven .

PPI staat voor Pixels Per Inch en geeft aan hoeveel pixels er zich in een inch van het beeldscherm bevinden. Hoe hoger de PPI, hoe scherper het beeld. PPI is belangrijk omdat het ons helpt begrijpen hoe scherp een beeldscherm is, ongeacht de grootte.

Een 27 inch monitor en een 60 inch televisie kunnen allebei een 4K resolutie hebben. Maar bij de kleine monitor zal het beeld veel scherper lijken dan op de televisie. Dit komt omdat de pixels bij de televisie over een groter aantal inches zijn verspreid, wat leidt tot een verlies aan helderheid en scherpte. De monitor heeft een hoger aantal pixels per inch (PPI) dan de televisie, zodat het beeld scherper en levendiger is. Als je voldoende beeldkwaliteit wilt raad ik je aan om voor een hoge resolutie te kiezen wanneer je een grote monitor of televisie koopt.

Wat is het verschil tussen resolutie en refresh rate?

Resolutie gaat over de beeldkwaliteit, terwijl refresh rate gaat over hoe vaak het beeld op het scherm ververst wordt. De refresh rate wordt uitgedrukt in Hertz (Hz) en een hogere refresh rate zorgt voor vloeiendere beelden, vooral bij het bekijken van video’s of het spelen van PC games. Bij monitoren kan de refresh rate variëren van 60 Hz tot 240 Hz en soms zelfs nog hoger. In tegenstelling tot monitoren is de refresh rate van de meeste televisies 50 Hz of 100 Hz.

You may also like