De kwaliteit van beeldschermen verandert voortdurend. Waar we eerst nog tevreden waren met HD, moet het alweer steeds geavanceerder. Daarom zijn een tijd geleden de 4K gaming monitors op de markt gebracht. Met deze beeldschermen heb je realistisch beeld, wat jou kan helpen de overwinning binnen te halen. Er bestaan echter veel verschillende beeldschermen, waardoor een keuze maken lastig kan zijn. Onderstaande top 5 beste 4K gaming monitor kan jou helpen bij de aanschaf van jouw nieuwe beeldscherm.

TOP 5 – Beste 4K gaming monitor 2021

HP – OMEN X EMPERIUM 65

Een monitor en een TV in een. Dat is waar de HP Omen X Emperium 65 voor gemaakt is. Deze 65 inch 4K gaming monitor vervangt jouw TV moeiteloos, waardoor je niet meer meerdere aankopen hoeft te doen. De 144 Hz refresh rate zorgt er hierbij voor dat je geen enkele seconde meer mist van jouw games, waarbij de G-Sync technologie ervoor zorgt dat jouw videokaart en monitor gesynchroniseerd worden.

+ Een ingebouwde NVIDIA Shield, Chromecast en Assistent ingebouwd.
+ Eenvoudig te navigeren dankzij de NVIDIA afstandsbediening.
–  Te groot om op je bureau te plaatsen.

ACER – PREDATOR XB273KP

De Acer Predator is een gaming monitor die alles tot in de kleinste details weer kan geven. Hierbij worden ook alle kleuren realistisch weergegeven, dankzij de HDR 400-ondersteuning die in deze 4K gaming monitor is geïntegreerd. Deze zorgt er tevens voor dat de helderheid verhoogd wordt, waardoor je ook in de donkerste levels vooruitkomt. Voeg hier de 144 Hz refresh rate en de G-Sync aan toe en je hebt altijd de perfecte monitor zonder haperingen tijdens het gamen.

+ De 4K-resolutie zorgt voor vier keer scherper beeld dan Full HD.
+ Levendige kleuren en hoge contrasten voor alle games.
–  De reactietijd van 4ms zorgt soms voor ghosting.

LG – 34GK950F

De 34 inch curved LG 34GK950F is een van de 4K gaming monitors waar je zeker jouw ogen voor open moet houden. Door de ultrawide monitor kun je namelijk extra diepte geven aan jouw favoriete games, waardoor het lijkt alsof jij in het spel bent beland. De FreeSync 2 technologie zorgt er daarbij voor dat jouw monitor en de videokaart gesynchroniseerd worden, waardoor er geen haperingen ontstaan tijdens het gamen.

+ De refresh rate van 144 Hz zorgt voor vloeiende bewegingen.
+ Extra sfeerverlichting voor de juiste setup.
–  Met de hoogste resolutie gaat de refresh rate flink omlaag.

ASUS – ROG SWIFT PG348Q

Als je een goede 4K gaming monitor wilt hebben welke jou ook echt het gevoel geeft dat je in het spel staat, dan is de Asus ROG Swift PG348Q jouw gaming monitor. Het 34 inch scherm is uitgerust met de NVIDIA G-Sync technologie, waardoor er geen haperingen ontstaan tijdens het gamen. De refresh rate hierbij is 100 Hz, waardoor je meerdere games op hoge resolutie kunt spelen.

+ Voorkom haperingen door de videokaart en monitor te synchroniseren.
+ Een intense ervaring door de curved gaming monitor.
–  Relatief lagere refresh rate dan andere modellen.

ACER NITRO VG270K

De Acer Nitro is een compacte 22 inch monitor die voornamelijk bedoeld is voor een casual gamer. De reactietijd van 1 ms zorgt ervoor dat geen enkele game meer haperingen heeft, zelfs niet op de hoge resolutie. Om een comfortabele zithouding te creëren, kun je het gaming scherm eenvoudig kantelen. Voeg hier de anti-reflecterende laag aan toe en je kunt zelfs met fel zonlicht alles perfect zien.

+ Vloeiende beelden met de 75 Hz refresh rate.
+ Het IPS paneel zorgt voor realistische kleuren.
–  Je kunt de monitor niet in hoogte verstellen.

Meer over onze reviews

Beste 4K gaming monitor

HP Omen X Emperium 65

De HP Omen X Emperium is een van de grootste schermen in zijn soort. Deze gaming monitor van 4K is namelijk 65 inch, waardoor deze niet alleen als monitor dient voor het gamen, maar ook jouw TV kan vervangen. Hiervoor zijn verschillende technologieën samengevoegd, waardoor je ook vanaf jouw smartphone of tablet kan streamen. Denk hierbij aan het NVIDIA Shield, de Google Chromecast en Assistent. Met de NVIDIA afstandsbediening kun je eenvoudig door het menu navigeren en het volume regelen, zonder dat je hier andere knoppen voor nodig hebt. Zo hoef je nooit meer meerdere apparaten in huis te halen voor hetzelfde resultaat.

De HP Omen X Emperium 65 heeft een refresh rate van 144 Hz en een G-Sync technologie. Doordat jouw monitor direct met de videokaart gesynchroniseerd wordt, heb je nooit meer last van haperingen tijdens het gamen en kun je de vloeiende bewegingen moeiteloos volgen. Je mist geen enkele seconde tijdens het gamen, waardoor je jouw tegenstander altijd een stap voor bent. In combinatie met de HDR 1000 kleuren is deze 4K gaming monitor geschikt om de beste game-ervaring te hebben. Alles wordt immers realistisch weergegeven, waarbij ook de helderheid te allen tijde goed blijft en je zelfs in de donkerste levels goed kunt spelen.

Prijs / kwaliteit – 4K monitor

Acer Predator XB273KPbmiphzx

De Acer Predator zorgt ervoor dat je van ieder detail kunt genieten. Deze 4K gaming scherm heeft een grootte van 27 inch, waarbij de kleuren realistisch worden weergegeven. De monitor heeft een HDR 400-ondersteuning, welke de helderheid verhoogd om de kleuren beter tot hun recht te laten komen en jouw zicht in de donkere levels te verbeteren. Je gaat hierdoor geen enkele zet meer missen en zorgt ervoor dat je sneller bent dan jouw tegenstander. Zeker wanneer iemand een lagere resolutie tot zijn beschikking heeft, kan je hier veel voordelen uit halen.

Dit 4K gaming scherm heeft een refresh rate van 144 Hz. Deze snelheid zorgt voor vloeiende beelden, waardoor je geen seconde van het spel gaat missen. De grote hoeveelheid frames per seconde laten jou duidelijk zien welke zetten er gemaakt worden en zorgen ervoor dat je eerder kunt reageren dan jouw tegenstander. Handig als je de overwinning binnen wilt halen. Daarbij synchroniseert jouw videokaart ook direct met de monitor met G-Sync, waardoor er ook geen haperingen ontstaan. Je hoeft dan alleen nog de hoogte van jouw gaming monitor met 4K in te stellen, zodat je een comfortabele houding hebt tijdens het gamen en het urenlang vol kunt houden zonder lichamelijke klachten.

Beste kleuren 4K monitor

LG 34GK950F

Ervaar ieder spel alsof je er middenin staat met de LG 34GK950F. Deze 34 inch curved ultrawide gaming monitor kan hier namelijk voor zorgen doordat het beeldscherm als het ware om jou heen gebogen staat. In combinatie met de 4K resolutie zorgt het ervoor dat je de beste game-ervaring hebt, waarbij de kleuren allemaal realistisch weergegeven worden en de helderheid zelfs in de donkerste levels goed staat. Je zult alles tot in de kleinste details zien, waardoor je altijd meer handelingen kunt verrichten dan jouw tegenstander. Je hoeft hierdoor niet meer bang te zijn dat jouw tegenstander er met de winst vandoor gaat.

Dit 4K gaming scherm is uitgerust met de FreeSync 2 technologie, wat ervoor zorgt dat de videokaart en de monitor met elkaar gesynchroniseerd worden. Hierdoor wordt de kans op haperingen nihil en zorg je ervoor dat er echt geen handelingen meer overgeslagen worden. De refresh rate kun je opvoeren tot 144 Hz, waardoor de vloeiende beelden om je heen verschijnen. Hier komt ook de Motion Blur Reduction bij kijken, welke voor nog vloeiendere beelden zorgt en een lagere reactietijd tot stand brengt. Jij hoeft dan alleen nog de juiste sfeerverlichting in te stellen om het totaalplaatje af te kunnen maken.

Curved 4K gaming monitor

Asus ROG Swift PG348Q

De Asus ROG Swift PG348Q is voor de fanatieke gamer een musthave. Dit 34 inch curved scherm geeft jou namelijk het gevoel dat je midden in het spel staat. Rondom je zie je het gehele speelveld, wat het eenvoudiger kijken maakt. Je hoeft je hoofd niet meer continu te draaien, maar ziet alles vanuit jouw ooghoeken verschijnen. Jouw tegenstander maakt hierdoor geen schijn van kans meer. Ook kun je jouw tegenstander een paar stappen voor zijn door de NVIDIA G-Sync technologie, waardoor er geen haperingen meer ontstaan tijdens het gamen. Je zult niets meer missen en de handelingen worden snel uitgevoerd voor het beste resultaat.

Haal de overwinning ook binnen met de refresh rate van 100 Hz. De grote hoeveelheid frames per seconden zorgen voor vloeiende beelden, waardoor je geen seconde meer achterloopt in tegenstelling tot jouw tegenstander en medespelers. De GamePlus functie maakt het mogelijk om een vizier vast op je scherm te zetten, waardoor headshots nooit meer problemen opleveren. Hierdoor kun je zelfs de moeilijkste first-person shooters uitvoeren, waarbij je geen achterstand meer oploopt doordat je niet goed kunt schieten. Uiteindelijk kan dit 4K gaming scherm jou naar de overwinning helpen door de grote hoeveelheid features die deze te bieden heeft.

Goedkope 4K monitor

Acer Nitro VG270K

Als je als casual player een compact scherm wilt waar je meer mee kan dan alleen de dagelijkse werkzaamheden, dan is de Acer Nitro een gaming monitor die je aan kunt schaffen. Deze gaming monitor met 4K resolutie heeft een razendsnelle reactiesnelheid van 1ms, waardoor je de snelste shooter games eenvoudig kunt spelen en jouw tegenstander moeiteloos buiten spel zet. Voeg hier een refresh rate van 75 Hz aan toe en je hebt vloeiende bewegingen om de handelingen uit te kunnen voeren. Houd er hierbij wel rekening mee dat veel gaming monitors met 4K een hogere verversingssnelheid hebben, waardoor je als fanatieke gamer uit moet wijken naar een van de duurdere schermen.

De Acer Nitro is een 4K gaming scherm die je kunt kantelen. Hierdoor heb je altijd een goede kijkhoek te pakken en kun je het jezelf comfortabel maken. Dankzij de anti-reflecterende laag op het IPS scherm heb je ook vanuit elke hoek goed zicht. Je hoeft daarbij niet bang te zijn dat het zonlicht weerspiegeld. Met deze laag heb je altijd het perfecte zicht te pakken om te kunnen gamen. Hier kun je ook altijd al het geluid bij hebben. Met de bijgeleverde VGA-kabel zorg je er namelijk voor dat er geen losse luidsprekers meer nodig zijn, maar dat je de ingebouwde speakers kunt gebruiken om extra sfeer te krijgen.

Hoe kies ik de beste 4K gaming monitor

Waarom een 4K gaming monitor kopen?

Als fanatieke gamer wil je altijd het beste van het beste. Dit houdt niet alleen in dat je werkend apparatuur wilt, maar ook goed zicht tijdens het gamen. Met een 4K gaming monitor kun je dit realiseren. Je hebt namelijk altijd goed beeld, waarbij de kleuren realistisch weergegeven zijn en zelfs de kleinste details moeiteloos weergegeven worden. Hierdoor kun je meer uit jouw spel halen, doordat je meer ziet dan de tegenstander en daarom altijd een stap voor bent. De weg naar de overwinning is vrijgemaakt voor je.

Wat is een 4K gaming monitor?

Velen kennen de termen HD en Full HD. 4K is echter nog niet zo oud, waardoor het voor sommigen iets meer uitleg nodig heeft. 4K is in feite de term die gegeven wordt aan resoluties van ongeveer 4000 pixels. Het is de horizontale resolutie van een beeldscherm. Bij een 4K gaming scherm is de resolutie in de meeste gevallen ongeveer 3840 x 2160 pixels als de beeldverhouding 16:9 is. In principe heb je vier keer zoveel pixels als bij een Full HD-scherm, waardoor je ook meer details kunt zien dan bij de iets oudere schermen. Het bijkomende voordeel is dat zelfs kleinere beeldschermen, dus onder de 65 inch, 4K ondersteunen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een 4K gaming monitor?

Als je op zoek gaat naar de beste 4k gaming monitor dan kom je veel verschillende termen tegen. Refresh rate, 4K, Full HD, alles komt voorbij en het kan je aardig in de war brengen. Zo ook bij onze top 5. Je weet hierdoor vaak niet meer waar je op moet letten, waardoor je wellicht een verkeerde aankoop gaat doen. Omdat een 4K gaming scherm vrij duur is, moet je echter wel weten welke specificaties van belang zijn en waar je precies op moet letten bij het aanschaffen van een nieuw beeldscherm.

Een 4K-resolutie kan zelfs op de kleinere beeldschermen uitgevoerd worden. Dit is in tegenstelling tot een Full HD-scherm een grote verbetering. Hierdoor is het eigenlijk niet meer nodig om op de grootte van het scherm te letten. Toch kan het voor een fanatieke gamer van belang zijn om een groter scherm te hebben. Je hebt immers een grotere kijkhoek, waardoor je meer van het speelveld te zien krijgt en hierdoor ook altijd voordelen hebt ten opzichte van jouw tegenstander. Je moet er dan echter wel voor zorgen dat je ook goede grafische prestaties hebt.

Als je een monitor met een lage resolutie aanschaft, komen er vaak troebele beelden uit. Jouw videokaart mag dan heel krachtig zijn, je hebt er in feite helemaal niets aan. Wanneer je de juiste verhouding tussen de videokaart en de resolutie van de monitor te pakken hebt, kun je er veel profijt van hebben. Een NVIDIA videokaart in combinatie met een 4K gaming scherm zorgen ervoor dat je geen haperingen hebt en alles tot in detail kan worden weergegeven. Als je een Full HD met 1920 x 1080 pixels in combinatie met de videokaart hebt, dan zul je deze prestaties dus niet behalen en heb je veel geld uitgegeven voor een lagere kwaliteit.

In onze top 5 beste 4k gaming monitor is het al vaker voorbij gekomen: de refresh rate. Dit is de verversingssnelheid die jouw beeldscherm heeft aan de hand van het aantal frames per seconde. Hoe hoger het getal van deze snelheid, hoe sneller het scherm ververst. Je loopt hierdoor geen seconde meer achter tijdens het gamen, wat ertoe kan leiden dat je uiteindelijk de overwinning binnensleept. Een aantal jaar geleden was deze snelheid nog 60 Hz. Tegenwoordig vragen veel games minimaal 100 Hz om vloeiend gespeeld te kunnen worden. Bij de gemiddelde gaming monitor van 4K kun je 144 Hz halen en in sommige gevallen zelfs 240 Hz.

Vrij onbekende termen voor de gemiddelde gamer zijn TN en IPS. TN staat in dit geval voor ‘twisted nematic’ en IPS voor ‘in-plane switching’. Beide schermen zijn LCD-schermen, waarbij minuscule vloeibare kristallen zorgen dat de kleuren worden weergegeven op het beeldscherm. Er bestaan echter wel enkele verschillen tussen beide schermen. De TN-schermen hebben een snellere reactiesnelheid en zijn goedkoper. De nadelen van deze schermen zijn een minder accurate weergave van kleuren en een slechtere inkijkhoek. Als beide nadelen de specificaties zijn die je nodig hebt, dan moet je dus uitwijken naar een IPS-scherm.

Beide schermen kunnen echter wel voorkomen dat er screen tearing plaatsvindt. Deze ondersteunen namelijk vaak FreeSync of G-sync, waarmee de 4K gaming monitor wordt gesynchroniseerd met de videokaart om haperingen te voorkomen. Zo heb je ook geen horizontale strepen in jouw beeldscherm als twee frames of meer elkaar willen overschrijven. Jouw computer zal hierdoor sneller klaargestoomd zijn voor de volgende beelden. Het kan daarom goed zijn om naar deze specificaties gaat kijken voordat je voor jezelf de beste 4k gaming monitor aan gaat schaffen.

Als laatste moet er ook gekeken worden naar de reactiesnelheid. Afhankelijk van wat jij met het 4K gaming scherm wilt gaan doen, moet er een hoge snelheid zijn. De reactiesnelheid geeft aan hoelang een pixel nodig heeft om van zwart naar wit te gaan of hoelang erover gedaan wordt om grijstinten te alterneren. Dit wordt altijd uitgedrukt in milliseconden. Hoe lager het getal, hoe sneller jouw gaming monitor met 4K zal zijn. Wanneer een reactiesnelheid van 1ms aangegeven wordt, zit je op topsnelheid. De nieuwe beelden worden immers direct verwerkt door jouw computer.

Hoewel de specificaties een wereld van verschil maken wat betreft de prestaties van jouw gaming monitor met 4K resolutie is dit niet altijd het belangrijkste bij het kopen van een nieuwe monitor. Jouw budget moet namelijk goed in het achterhoofd gehouden worden. Er bestaan veel verschillende beeldschermen, welke ook allemaal in een andere prijsklasse vallen. Als je van tevoren hebt gekeken hoeveel je maximaal te besteden hebt, kun je uiteindelijk een kleine lijst aan schermen overhouden om jouw keuze uit te maken. Zo ben je nooit te veel geld kwijt.

Naast het budget is ook de beschikbare ruimte van belang. Als je op een studentenkamer woont, blijft er weinig ruimte over voor een groot scherm. In dit geval kun je beter voor een kleiner 4K gaming scherm gaan, waarbij je wel hoogwaardige kwaliteit geleverd krijgt, in plaats van een grootte van 32 inch of groter. Je moet immers ruimte overhouden om te wonen. Heb je genoeg ruimte en wil je jouw computer ook voor andere doeleinden gebruiken, dan kun je verder kijken naar de grootste schermen, waardoor je deze 4K gaming monitor zelfs in kunt gaan zetten als vervanging van jouw TV.

Conclusie

Het vinden van de beste gaming monitor hangt af van veel verschillende factoren. Zo is het van belang dat je alle specificaties goed naast elkaar legt en voor jezelf de afweging maakt welke voor jou het belangrijkste zijn. De ene gamer neemt immers genoegen met een lagere reactiesnelheid dan de ander, doordat er een ander soort games worden gespeeld of dat iemand uitsluitend een goede monitor wil hebben voor de dagelijkse werkzaamheden. In dit geval kun je vaak met een lagere snelheid al veel werkzaamheden afronden, waardoor je vaak ook goedkoper uit gaat zijn.

De specificaties kunnen er ook toe leiden dat je voor een groot of klein scherm gaat. Het scherm is hierbij voornamelijk een persoonlijke voorkeur, maar kan ook wegens ruimtegebrek een stuk kleiner worden. Met de huidige 4K gaming schermen maakt het echter niet meer uit welke grootte je aanschaft. Vrijwel ieder model is geschikt voor deze hoge resolutie, waardoor je zowel op een groot als op een klein scherm de kleinste details zult zien die realistisch weergegeven worden. Zolang alle hardware met elkaar in verhouding staat, kun je altijd de beste beelden op jouw scherm krijgen, zonder dat je hiervoor het grootste 4K gaming scherm uit het assortiment aan hoeft te schaffen.

Tot zover het artikel beste 4K gaming monitor – laatste update 01/02/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘monitors’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.