Home Gaming setupMonitors Wat is een IPS scherm?

Wat is een IPS scherm?

door Quinten
Gepubliceerd Laatste update op:
Wat is een IPS scherm

Beeldschermtechnologie ontwikkelt zich snel en is constant in verandering. De IPS-technologie werd midden jaren 90 ontwikkeld door Hitachi om problemen met kleuren en kijkhoeken op te lossen. Vandaag de dag worden IPS panelen onder andere gebruikt in monitoren, laptops en tablets.

Wat is een IPS paneel?

IPS staat voor In-Plane Switching. Het is een soort beeldschermtechnologie voor LED (soort van LCD) monitoren. Het is ontworpen om betere kleurweergave en bredere kijkhoeken te bieden in vergelijking met andere panelen zoals TN (Twisted Nematic) en VA (Vertical Alignment).

Hoe werkt IPS technologie?

IPS-schermen hebben vloeibare kristallen tussen twee glaslagen. Deze kristallen kunnen van positie veranderen om licht door te laten of te blokkeren. Het belangrijkste verschil tussen IPS en andere technologieën is hoe de kristallen zijn georiënteerd. Bij IPS liggen ze parallel aan het paneel, waardoor er meer licht door kan. Dit zorgt voor een betere kleurweergave en bredere kijkhoeken.

Voordelen van een IPS monitor

Er zijn heel wat voordelen verbonden bij het kiezen voor een IPS monitor, hierbij geef ik je de belangrijkste:

  • Betere kleurweergave: IPS-schermen zijn bekend om hun nauwkeurige en consistente kleurweergave. Dit is belangrijk voor onder andere grafische ontwerpers, fotografen en videografen.
  • Bredere kijkhoeken: Bij een IPS scherm vervagen de kleuren niet als je van opzij kijkt. Dit is handig als je je scherm met anderen wilt delen of als je meerdere monitoren naast elkaar gebruikt.
  • Gelijkmatige helderheid: IPS monitoren hebben een gelijkmatige verlichting over het hele scherm, wat betekent dat er geen helderheidsverschillen zijn.
  • Zichtbaarheid in direct zonlicht: Een krachtige LED-achtergrondverlichting in combinatie met brede kijkhoeken zorgt voor de beste beeldkwaliteit bij direct zonlicht. Dit is vooral belangrijk voor laptops.

Nadelen van een IPS monitor

Maar er zijn ook een aantal nadelen verbonden aan een IPS paneel. Het voornaamste nadeel is dat een IPS monitor een stuk duurder is:

  • Prijs: IPS monitoren zijn duurder dan vergelijkbare TN of VA schermen. Dit komt omdat de productie complexer is.
  • Responstijd: IPS schermen hebben meestal een langere responstijd dan TN monitoren. Dit betekent dat ze minder geschikt zijn voor snelle games waarbij elke milliseconde telt.
  • Contrast: Hoewel het contrast van IPS schermen goed is, zijn VA panelen beter in het weergeven van diepe zwarttinten. Als je vooral films kijkt of games speelt met veel donkere scènes, kan dit een nadeel zijn.

Door het nadeel in respons zien we ze iets minder vaak gebruikt worden als gaming monitor.

Wat is het verschil tussen IPS, TN en VA?

Kijkhoeken

Bij IPS-schermen zijn de kijkhoeken meestal het beste. Dit betekent dat je vanuit verschillende hoeken naar het scherm kunt kijken zonder kleurvervorming of helderheidsverlies. VA-schermen zijn hierin redelijk, terwijl TN-schermen vaak de slechtste kijkhoeken hebben.

Kleurreproductie

IPS-schermen staan bekend om hun uitstekende kleurreproductie. Ze kunnen een breed scala aan kleuren weergeven, wat ideaal is voor foto- en videobewerking. VA-schermen hebben een redelijk goede kleurreproductie, maar niet zo goed als IPS. TN-schermen presteren het slechtst op dit gebied en zijn daarom minder geschikt voor taken waarbij kleurnauwkeurigheid belangrijk is.

Responstijd

De responstijd is de snelheid waarmee pixels van kleur kunnen veranderen. TN-schermen hebben meestal de snelste responstijden, wat ze populair maakt bij gamers. VA-schermen hebben een gemiddelde responstijd, terwijl IPS-schermen doorgaans de traagste responstijden hebben. Dit is echter de laatste jaren aanzienlijk verbeterd en moderne IPS-schermen kunnen nu responstijden bieden die vergelijkbaar zijn met TN.

Contrast

VA-schermen hebben over het algemeen het hoogste contrast, wat betekent dat ze diepere zwarttinten en helderdere wittinten kunnen weergeven. Dit resulteert in een betere beeldkwaliteit, vooral bij het bekijken van films en video’s met donkere scènes. IPS-schermen hebben een lager contrast, maar zijn nog steeds redelijk goed. TN-schermen presteren het slechtst op dit gebied.

Ghosting

Ghosting is het verschijnsel waarbij een bewegend beeld een ‘spoor’ achterlaat op het scherm. VA-schermen zijn hier gevoeliger voor vanwege hun langzamere responstijden, terwijl TN- en IPS-schermen minder last hebben van ghosting. Dit is een belangrijke overweging voor gamers die snelle actiegames spelen.

Energieverbruik

IPS-schermen verbruiken over het algemeen meer energie dan VA- en TN-schermen. Dit kan invloed hebben op de levensduur van de batterij van draagbare apparaten zoals laptops en tablets. VA-schermen zijn over het algemeen het meest energiezuinig, terwijl TN-schermen ergens in het midden zitten.

Prijs

TN-schermen zijn meestal het goedkoopst, omdat ze een eenvoudigere en oudere technologie zijn. IPS-schermen zijn duurder, maar de prijzen zijn gedaald naarmate de technologie meer mainstream is geworden. VA-schermen zitten qua prijs ergens tussen TN en IPS in.

You may also like