Als fanatieke gamer wil je altijd het beste zicht hebben tijdens het spelen van een bepaald spel. Goed zicht kan immers cruciaal zijn om jouw tegenstander te verslaan. Daarnaast is een groot scherm ook geschikt om meerdere werkzaamheden naast elkaar uit te voeren, waardoor alles vele malen sneller gaat en je een beter overzicht kunt bewaren. Om de beste gaming monitor te vinden, kun je hieronder onze top 5 bekijken.

TOP 5 – Beste gaming monitors 2021

ASUS – ROG SWIFT PF35VQ

De ASUS ROG SWIFT PF35VQ is 35 inch curved ultrawide monitor met een refresh rate van 200 Hz. Jouw games bewegen vloeiend en lijken levensecht op het scherm. Doordat de G-Sync Ultimate technologie erin verwerkt zit, synchroniseert deze de monitor eenvoudig met de NVIDIA videokaart. Haperingen zijn daarom verleden tijd bij deze gaming monitor. Voeg hier de local dimming aan toe en je hebt altijd de perfecte helderheid om jouw games te kunnen spelen.

+ Nooit meer haperend beeld tijdens het gamen.
+ Levensechte kleuren dankzij de High Dynamic Range.
–  Geen ingebouwde speakers om de geluiden te kunnen horen.

ACER – PREDATOR XB273KP

Als er een gaming scherm is die de kleinste details laat zien van iedere game, dan is het de Acer Predator XB273KP wel. Deze gaming monitor is 27 inch en heeft een 4K-resolutie met HDR 400 ondersteuning. Hierdoor wordt de helderheid verhoogd en zien de kleuren er levensecht uit. Met een refresh rate van 144 Hz heb je tevens altijd vloeiende beelden, waardoor haperingen niet meer mogelijk zijn tijdens het gamen.

+ Vier keer scherper beeld dankzij de 4K-resolutie.
+ De G-Sync synchroniseert jouw videokaart met de monitor.
–  De reactietijd wil nog wel eens ghosting veroorzaken.

MSI – OPTIX MPG27CQ

Als je het gevoel wilt hebben dat je je midden in de game bevindt, dan is de MSI Optix MPG27CQ jouw gaming monitor. De curve is 1800R, waardoor het lijkt alsof je omringt bent door jouw favoriete game en je jezelf tussen jouw tegenstanders waant. De RGB-indicatoren aan de voorkant geven daarbij de cooldowns, timers of Discord notificatie aan, waardoor het eenvoudiger is om alles in de gaten te houden. Voeg hier ook de refresh rate van 144 Hz aan toe en je hebt het perfecte gaming scherm.

+ Het lijkt op een gaming monitor met breedbeeld vanwege de curve.
+ De RGB LED-verlichting zorgt voor de perfecte sfeer.
–  Je kunt geen geluid afspelen via deze monitor.

AOC – CQ32G1 GAMING MONITOR

De AOC CQ32G1 gaming monitor heeft een 32 inch curved beeldscherm, waardoor het lijkt alsof je midden in het spel staat. Jouw videokaart en monitor worden perfect gesynchroniseerd door de FreeSync technologie, waardoor je geen haperingen gaat ervaren tijdens het gamen. De vloeiende bewegingen zorgen voor extra speelplezier, waarbij het anti-reflecterend paneel het nog eenvoudiger maakt om te spelen.

+ Geen haperende beelden meer dankzij de refresh rate van 144 Hz.
+ Een hoge resolutie voor meer details.
–  Geluiden afspelen van games zal via speakers moeten gebeuren.

SAMSUNG – LC49HG90

Als je op zoek bent naar een gaming monitor met breedbeeld, dan is de Samsung LC49HG90 het gaming scherm waar je bij moet kijken. Deze is namelijk 49 inch, waarbij ook een hoge resolutie wordt gegeven. Je ziet hierdoor niet alleen de hele omgeving tijdens het gamen, maar ook alle details die je nodig hebt om van jouw tegenstander te kunnen winnen. Voeg hier een hoge refresh rate, de FreeSync technologie en de VESA DisplayHDR 600 aan toe en je hebt alle gemakken van het beeldscherm.

+ Een ultrawide beeldscherm voor extra overzicht.
+ Je hebt maar een scherm nodig om te multitasken.
–  Neemt erg veel ruimte in beslag op jouw bureau.

Meer over onze reviews

Beste Gaming monitor 2021

ASUS ROG SWIFT PF35VQ

De ASUS ROG SWIFT PF35VQ is een van de duurste gaming monitors. Echter kan je er wel alle kanten mee op, doordat het een 35 inch curved monitor is. Dankzij de ultrawide gaming monitor kun je het gehele landschap zien van jouw favoriete game, waardoor je jouw tegenstander altijd een stap voor bent en het overzicht kunt bewaren, zodat je jouw team aan kunt sturen voor de juiste zetten. Dankzij de hoge refresh rate van 200 Hz heb je immers altijd vloeiend beeld, waardoor je geen enkele zet meer mist.

Waar deze gaming monitor voornamelijk goed in is, is het synchroniseren van jouw monitor met de videokaart. Dit gebeurt aan de hand van de G-Sync Ultimate technologie, welke voornamelijk bedoeld is voor de NVIDIA videokaart. Hierdoor heb je geen last van haperingen tijdens het gamen en kun je ook meerdere programma’s tegelijk draaien zonder dat hier een beeld door vast gaat hangen. Als je hier de HDR-ondersteuning aan toevoegt, welke zorgt voor realistische kleuren en helder beeld, ga je al snel overstag om deze monitor aan te schaffen.

Daarna kun je de LED-lampjes naar hartenlust instellen, waardoor je de perfecte sfeer creëert voor tijdens het gamen. Hierbij ga je ook geen oververhit gaming scherm krijgen. De Smart Fan koelt de lampen namelijk automatisch af, waardoor je de hitte niet gaat voelen als je naar jouw scherm aan het kijken bent. En het goede nieuws: door een koptelefoon aan te sluiten op de gaming monitor heb je altijd hoge kwaliteit geluid in jouw oren. Hier zorgt de digitaal naar analoge audioconverter namelijk voor.

Beste 4K gaming monitor

Acer Predator XB273KP

Hoe meer games je speelt, hoe meer eisen je gaat stellen aan de kwaliteit van het beeldscherm. Sinds de 4K-schermen uit zijn, wil de fanatieke gamer niets anders mee. Hiervoor is de Acer Predator XB273KP ontwikkeld. Deze gaming monitor geeft de kleinste details weer en beschikt daarnaast over levensechte kleuren. Dankzij het 27 inch scherm heb je daarom altijd het overzicht en de meest realistische settings tot jouw beschikking om te blijven gamen. Je ziet ieder detail van het spel direct voor jouw neus verschijnen, waardoor je jouw tegenstander altijd een stap voor kunt blijven en de overwinning binnenhaalt.

De gaming monitor heeft hiervoor een HDR 400-ondersteuning. Deze modus verhoogt de helderheid bij de meest donkere levels, waardoor de kleuren ook beter tot zijn recht komen. Je hebt altijd het beste zicht, waarbij de refresh rate van 144 Hz ervoor zorgt dat de beelden vloeiend in elkaar overlopen. Er zullen nooit haperingen optreden wanneer je aan het gamen bent, daar zorgt het gaming scherm wel voor. Dit komt mede door de G-Sync, waarbij de frames van de NVIDIA videokaart met de monitor worden gesynchroniseerd. Het enige wat jij dan nog hoeft te doen is de Acer Predator XB273KP in de juiste hoogte instellen, zodat je een goede zithouding realiseert.

Curved Prijs / Kwaliteit monitor

MSI Optix MPG27CQ

Kijkend naar de prijs-kwaliteit verhouding komt de MSI Optix MPG27CQ het beste uit de test. Deze gaming monitor is relatief goedkoop, maar biedt wel goede kwaliteit ten opzichte van vergelijkbare modellen. Zo heb je een 27 inch curve scherm van 1800R tot jouw beschikking, waardoor het altijd lijkt alsof jij midden in jouw game staat. Je ziet jouw tegenstanders om je heen verschijnen, terwijl je het overzicht kunt bewaren. Voeg hier de. Hoge resolutie aan toe en je hebt altijd het perfecte beeld te pakken met de meest gedetailleerde weergave.

Aan de voorkant van dit gaming scherm zitten RGB-indicatoren. Deze indicatoren zorgen ervoor dat alle cooldowns, timers en Discord notificaties worden weergegeven, zodat je geen enkel bericht meer hoeft te missen. De LED’s aan de achterkant zorgen daarbij voor de perfecte sfeer, doordat je de kleuren zelf in kunt stellen. Uiteindelijk draait het toch om de kleuren op het beeldscherm. Ook hier voldoet het scherm aan alle vereisten. De zwartwaarden worden goed weergegeven, waardoor je een extra mooi beeld hebt bij donkere levels.

De refresh rate van de MSI Optix MPG27CQ is 144 Hz. Meer dan genoeg om de meest vloeibare beelden te creëren. De responstijd van 1 ms zorgt ervoor dat er daarbij ook geen ghosting op kan treden. Je hoeft daarom niet bang te zijn dat je iets gaat missen in het spel. Jouw tegenstander zal altijd op je achterlopen en je hebt te allen tijde de mogelijkheid om de overwinning binnen te halen dankzij de goede kwaliteit van dit gaming scherm.

Goedkope gaming monitor

AOC CQ32G1 gaming monitor

Niet iedereen heeft even veel geld te besteden. Echter wil je niet dat een goedkope oplossing ook gelijk een miskoop is. Met de AOC CQ32G1 gaming monitor ben je verzekerd van goede kwaliteit, zonder haperingen tijdens het gamen. Er vindt namelijk een goede synchronisatie tussen jouw videokaart en de monitor plaats met de FreeSync technologie, waardoor alles soepel blijft verlopen, zelfs als je de meest veeleisende gamens aan het spelen bent. Op cruciale momenten zul je jouw tegenstander altijd uit kunnen schakelen. Het 32 inch curved gaming scherm zorgt ervoor dat het scherm als het ware om jou heen komt te staan.

Hierdoor heb je niet alleen het idee dat je midden in het spel staat, maar kun je ook een goed overzicht hebben van alles wat er in de game gebeurt. Met een 144 Hz refresh rate kun je dit overzicht nog beter bewaren. Je hebt immers altijd vloeiend beeld, mede dankzij de reactietijd van 1 ms. De hoge resolutie van 2560 x 1440 geeft hierbij alles realistisch weer en kan de kleinste details tonen. Het anti-reflecterend paneel zorgt er daarbij weer voor dat je geen last hebt van de weerspiegeling van zonlicht en andere lichtbronnen, waardoor je ook niet meer afgeleid raakt.

Ultrawide Gaming monitor 2021

Samsung LC49HG90

Met de Samsung LC49HG90 ben je altijd goed uit. Deze gaming monitor met breedbeeld van 49 inch zorgt ervoor dat je veel tegelijkertijd kunt zien in de games. De ultrawide monitor heeft daarvoor ook een resolutie van 3840 x 1080. Hierdoor zie je niet alleen de gehele omgeving, maar ook de kleinste details in realistische kleuren weergegeven. Dit komt ook dankzij het QLED beeldscherm. Dit scherm zorgt er namelijk voor dat alles levensecht wordt weergegeven. Vergeleken met de schermen die jouw tegenstanders gebruiken, heb je altijd een stap voor en kun je de overwinning binnenslepen.

De Samsung LC49HG90 voldoet aan de VESA Display HDR 600 standaard. Dit houdt in dat je niet alleen bij licht alles goed kunt zien, maar ook de donkere levels kunt spelen zonder dat je veel moeite moet doen om alle details te kunnen zien. Je bent hierdoor altijd in jouw voordeel met deze gaming monitor. Je hoeft jezelf nooit meer in vreemde bochten te wringen, maar kunt het gehele speelveld zonder moeite zien. Voeg hier ook een refresh rate van 144 Hz aan toe en je kunt alle games zonder problemen spelen. Je hebt geen last meer van haperingen, doordat jouw videokaart rechtstreeks met jouw videokaart wordt gesynchroniseerd.

Hoe kies ik de beste gaming monitor – het onderzoek

De persoonlijke voorkeur

De beste gaming monitors vanuit ons staan hierboven besproken. Echter is het van belang dat je voor jezelf de beste gaming monitor gaat vinden. Hiervoor moet je goed weten waar je op moet letten en voornamelijk wat jouw persoonlijke voorkeur is. De persoonlijke voorkeur is namelijk belangrijk voor de keuze. De een wil liever een recht beeldscherm welke groot genoeg is om de meeste games te kunnen spelen, terwijl een ander juist gaat voor een curve gaming scherm om de gehele ervaring te hebben. Bedenk daarom voor jezelf eerst waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Voorkeur voor merken

Niet alleen is de vorm van het beeldscherm van belang voor de keuze, ook kan het merk een grote rol spelen. Je hebt immers vaak een voorkeur voor een bepaald merk. De een is goedkoop, terwijl een ander gaming scherm een flinke investering kan zijn. Je betaalt voor een merk, maar ook voor de kwaliteit. Bij een gaming monitor betaal je daarom voor wat je uiteindelijk krijgt. Dit houdt ook in dat naarmate het scherm duurder wordt, er een hogere kwaliteit geleverd wordt. Het is daarom goed om te bekijken wat jouw budget is, zodat je je hierop aan kunt passen en geen valse hoop krijgt bij de aanschaf.

De specificaties

Helemaal niet onbelangrijk is het kijken naar de specificaties van de verschillende schermen. Je wilt niet betalen voor specificaties en functies die je niet gaat gebruiken, waardoor je de lijst aan mogelijkheden gelijk een stuk kleiner kunt maken. Houd jezelf daarom in eerste instantie aan de basis, zodat er een keuze voor de beste gaming monitor gemaakt kan worden op basis van kwaliteit in plaats van de technologische snufjes die er uiteindelijk voor niets op blijken te zitten. Zo betaal je nooit te veel voor jouw gaming monitor en heb je altijd een scherm dat bij jou past.

De grootte van het paneel is, zoals hierboven vermeld, deels een persoonlijke voorkeur. Je moet voor jezelf kunnen bepalen welke grootte bij je past, voordat je een keuze gaat maken. Echter is het niet alleen een voorkeur, maar ook afhankelijk van praktische overwegingen voor welke grootte je gaat als je een gaming scherm aan gaat schaffen. ‘The bigger, the better’ telt immers niet altijd. Je zult realistisch na moeten denken. De ruimte die beschikbaar is om het paneel te kunnen plaatsen is ook gelijk de leidende factor in dit verhaal. Voeg hier jouw eigen budget aan toe en je kunt weer een hoop monitors van jouw lijstje strepen.

Veel mensen weten niet wat ze missen totdat er een gaming monitor aangeschaft wordt met een hogere resolutie. Dan pas merk je dat je helder, scherp en duidelijk beeld hebt, zonder dat je hiervoor de instellingen aan hoeft te passen. De kleuren worden realistischer weergegeven en de kleinste details zijn zichtbaar. Hiervoor zijn drie verschillende monitors op de markt verschenen met ieder een eigen resolutie: de Full HD van 1920 x 1080, de WQHD van 2560 x 1400 en de 4K van 3840 x 2160.

Het is afhankelijk van jouw budget welke je aan kunt schaffen. In feite heb je al genoeg aan een Full HD scherm, maar als je meer uit jouw games wilt halen wordt uiteindelijk de 4K aangeraden. Dit scherm zorgt er namelijk voor dat je de kleinste details kunt zien, zonder dat hier ook maar enige pixel in te vinden is. Hoewel HD al scherp is, zie je hiermee dus nog veel meer. Ook zijn de kleuren nog echter dan wanneer je een HD gaming scherm aanschaft. Het is uiteindelijk waar jij genoegen mee neemt en wat je er in de toekomst nog mee doen wilt.

Hierboven staat de paneelgrootte al omschreven. Echter hebben de panelen onderling ook nog duidelijke verschillen op het gebied van technologie. Je hebt ze namelijk in verschillende soorten en maten, waarbij de beeldverhoudingen ook nog kunnen verschillen. Ook verschijnen er regelmatig termen als LCD en LED. Je moet deze verschillen weten voordat je daadwerkelijk besluit wat de beste gaming monitor voor jouw situatie is. Houd ook hierbij weer jouw budget in het achterhoofd, want je kunt al snel op een veel te duur product uitkomen.

Kijkend naar een beeldschermverhouding zijn er verschillende mogelijkheden. Tegenwoordig hebben de meeste gaming monitors met breedbeeld een verhouding van 16:9. Deze hebben een langwerpige letterboxstijl. De oudere beeldschermen met een verhouding van 4:3 hebben een vierkante letterbox. Je hebt echter ook nog de Ultra Wide-panelen, waarbij een verhouding van 21:9 te vinden is. Hierdoor heb je een nog groter scherm, waarbij je jezelf in het spel gaat wanen. Doordat dit een van de nieuwste modellen is, kun je hier ook een aardig prijskaartje bij vinden.

Je wilt bij het spelen van de verschillende games geen haperingen krijgen. Je zult daarom een gaming monitor moeten hebben die veel frames per seconde kan ondersteunen en leveren. Dit wordt de refresh rate van de monitor genoemd. Bij veel games, zoals shooting en andere actiegames, wil je geen seconde missen. Een enkele seconde kan immers tot jouw verlies leiden. Het is van belang dat je jouw tegenstander altijd voor blijft, waardoor een monitor met 60 Hz niet meer voldoende is. Een gaming scherm met 144 Hz of 200 Hz geven jou een soepele game-ervaring, waarbij de overwinning in jouw handen komt te liggen.

Hoewel de refresh rate van groot belang is voor het spelen van veel games, moet de reactietijd ook goed zijn. De reactiesnelheid kan samenhangen met de helderheid van jouw scherm. Als je altijd op hoge helderheid speelt, kan het voorkomen dat je reactiesnelheid lager wordt. Met een hogere reactiesnelheid zorg je ervoor dat er geen vertragingen plaatsvinden, waardoor je niet gaat verliezen van jouw tegenstander doordat jouw beeldscherm om de haverklap vast blijft hangen. Je moet daarom voor het aanschaffen van een nieuwe gaming monitor goed kijken welke reactiesnelheid er gegarandeerd wordt.

De gezichtshoek is echter ook van belang om een zo goed mogelijke game-ervaring te hebben. Dit hoeft niet alleen de grootte van het paneel te zijn, maar ook de hoek waarin je alles kunt zien. Tijdens het gamen wil je een zo breed mogelijke kijkhoek hebben als je voor jouw gaming scherm zit. Met een recht scherm heb je altijd het gehele speelveld voor je. Hierdoor moet je jouw hoofd verder draaien om alles te kunnen zien, maar neemt het scherm minder plek in beslag op jouw bureau. Dit kan handig zijn voor wanneer je meer werkzaamheden aan dit bureau uit moet voeren in plaats van alleen het gamen.

Een curve beeldscherm zorgt ervoor dat je altijd een hoek van 180 graden hebt. Hierdoor wordt de game als het ware om je heen gevouwen, waardoor het gaat lijken alsof je het spel in stapt. Ook hoef je hierdoor jouw hoofd minder te draaien, waardoor je ook minder lichamelijke klachten gaat krijgen tijdens het gamen. Je ziet jouw tegenstander al van ver aankomen en kunt er handig op in spelen. Je gaat merken dat je een unieke ervaring krijgt bij het spelen van iedere game, zonder dat je hiervoor veel anders hoeft te doen dan het aanschaffen van een gaming monitor met een gebogen scherm.

Conclusie

Uiteindelijk blijft het vinden van de beste gaming monitor een persoonlijke keuze. Door op alle specificaties van de verschillende beeldschermen te letten kun je erachter komen of het scherm jou alles te bieden hebt wat je nodig hebt om een goede game-ervaring te hebben. Echter spelen jouw voorkeuren en het budget dat je beschikbaar hebt voor de aankoop de grootste rol. Houd er wel rekening mee dat wanneer je veel eisen stelt aan het gaming scherm deze automatisch ook vele malen duurder wordt.

Tot zover het artikel beste gaming monitor 2021 – laatste update 01/03/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘schermen’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.