Toen SSD’s op de markt kwamen waren ze te duur om in alle laptops en desktops te gebruiken. SSHD’s waren een tijdelijke oplossing, bedoeld om op een goedkope manier een laptop sneller te laten opstarten. Maar vandaag zijn SSD’s zo goedkoop geworden dat SSHD’s bijna niet meer terug te vinden zijn.
In dit artikel bespreken we wat een SSHD schijf is, waar het voor gebruikt wordt en hoe het verschilt van andere opslagtypen zoals HDD en SSD.
Wat is een SSHD schijf?
Een SSHD (Solid State Hybrid Drive) is een hybride opslaggeheugen dat de snelheid van een SSD (Solid State Drive) en de opslagcapaciteit van een HDD (Hard Disk Drive) combineert. SSHD’s bevatten zowel een NAND-flashgeheugen, hetzelfde type geheugen als in SSD’s, als een traditionele roterende schijf.
Gebruikt in lap- en desktops
SSHD’s worden voornamelijk gebruikt in laptops en desktopcomputers. Ze bieden een combinatie van snelheid en opslagcapaciteit. Hierdoor zijn ze ideaal voor gebruikers die veel gegevens opslaan, zoals video’s, foto’s en games, maar ook snel toegang tot hun bestanden willen hebben.
Hoe werkt een SSHD
Een SSHD schijf werkt door de meest gebruikte gegevens op te slaan in het snelle NAND-flashgeheugen, terwijl de rest van de gegevens wordt opgeslagen op de traditionele roterende schijf. Dit zorgt ervoor dat de computer snel toegang heeft tot de meestgebruikte bestanden en programma’s, wat resulteert in snellere opstarttijden en betere prestaties.
Het verschil met een HDD?
Het grootste verschil tussen een SSHD en een HDD is de snelheid. Een SSHD heeft een cache van NAND-flashgeheugen, waardoor het sneller toegang heeft tot bestanden en programma’s in vergelijking met een traditionele HDD.
Een HDD daarentegen, is volledig afhankelijk van de snelheid van de roterende schijf. Hoewel een SSHD niet zo snel is als een SSD, is het een stuk sneller dan een HDD.