Home Gaming setupMonitors Wat is DVI (Digital Visual Interface)?

Wat is DVI (Digital Visual Interface)?

door Quinten
Wat is DVI

DVI is een soort aansluiting die vaak wordt gebruikt voor het aansluiten van monitoren op computers. Deze specificatie werd geïntroduceerd in 1999 door DDWG (Digital Display Working Group), en was oorspronkelijk bedoeld als interface voor monitoren. Vandaag is de DVI standaard verouderd en vervangen door HDMI en DisplayPort. In dit artikel gaan we het hebben over wat DVI is, welke soorten DVI-aansluitingen er zijn en hoe het zich verhoudt tot andere aansluitingen zoals HDMI, DisplayPort en VGA.

Wat is een DVI aansluiting?

DVI staat voor Digital Visual Interface. Het is een video-interface die wordt gebruikt om een videobron, zoals een computer, aan te sluiten op een beeldscherm. DVI-aansluitingen zijn er in verschillende soorten en maten.

DVI-aansluitingen

Er zijn drie soorten DVI-aansluitingen: DVI-D, DVI-A en DVI-I. Hieronder leg ik je uit wat ze zijn en waar ze voor worden gebruikt.

DVI-D

DVI-D staat voor DVI-Digital. Deze aansluiting verstuurt alleen digitale signalen. Het handige van DVI-D is dat het compatibel is met HDMI en DisplayPort via een eenvoudige adapter.

DVI-A

DVI-A staat voor DVI-Analog. Zoals de naam al doet vermoeden, verstuurt deze aansluiting alleen analoge signalen. Het wordt vaak gebruikt in situaties waar je een apparaat met een VGA-poort wilt aansluiten op een monitor met een DVI-poort. Je ziet DVI-A niet zo vaak meer, omdat de meeste apparaten nu digitale aansluitingen gebruiken.

DVI-I

DVI-I staat voor DVI-Integrated. Dit type aansluiting kan zowel digitale als analoge signalen versturen. Je kunt dus zowel DVI-D als DVI-A apparaten aansluiten op een DVI-I poort.

Wat is beter HDMI of DVI?

HDMI is over het algemeen de betere keuze, omdat het naast video ook audio kan overbrengen. Bovendien ondersteunt HDMI hogere resoluties en refresh rates dan DVI. HDMI is een modernere standaard, compatibel met verschillende toestellen en ondersteunt veel hogere resoluties en refresh rates.

FAQ

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over DVI.

Welke DVI kabel heb ik nodig?

Dat hangt af van de aansluitingen op je apparaten.

  • Als ze allebei DVI-D poorten hebben, heb je een DVI-D kabel nodig.
  • Als ze allebei DVI-A poorten hebben, heb je een DVI-A kabel nodig.
  • Als beide aansluitingen DVI-I zijn, kun je elke DVI-kabel gebruiken.
  • Als één aansluiting DVI is en de andere VGA, en de DVI is analoog-compatibel, hebt u een DVI-naar-VGA-kabel of een DVI/VGA-adapter nodig.
  • Als de ene aansluiting analoog is en de andere digitaal, dan je ze niet met één kabel verbinden. Je moet dan een analoge VGA-naar-digitale DVI/HDMI-converter gebruiken.

Wat is de maximale lengte van een DVI-kabel?

De maximale lengte van een DVI-kabel hangt af van de kwaliteit van de kabel en de resolutie van het beeldscherm. Over het algemeen geldt dat een DVI-kabel tot zo’n 5 meter lang kan zijn zonder kwaliteitsverlies. Als je een langere kabel nodig hebt, kun je overwegen om een signaalversterker te gebruiken om kwaliteitsverlies te voorkomen.

Welke DVI-kabel heb ik nodig voor een 144 Hz monitor?

Als je een 1080p monitor met een refresh rate van 144 Hz wilt aansluiten, heb je een dual-link DVI-D kabel nodig. Deze kabels hebben meer pinnen en kunnen hogere data snelheden aan, waardoor ze geschikt zijn voor hogere refresh rates.

Hoe verbind ik DVI aan VGA-poort?

Om een DVI-apparaat aan te sluiten op een VGA-poort, heb je een DVI-A naar VGA-adapter of kabel nodig. Dit werkt alleen als je apparaat een DVI-A of DVI-I poort heeft, omdat deze analoge signalen ondersteunen. Je kunt geen DVI-D aansluiten op een VGA-poort, omdat DVI-D alleen digitale signalen verstuurt.

Hoe verbind ik DVI aan een HDMI-poort?

Om een DVI-D of DVI-I apparaat aan te sluiten op een HDMI-poort, heb je een DVI-naar-HDMI-adapter of kabel nodig. Deze adapters zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te vinden. Houd er rekening mee dat DVI geen audio ondersteunt, dus je zult een aparte audiokabel nodig hebben als je ook geluid wilt overbrengen.

Hoe verbind ik DVI aan een DisplayPort?

Om een DVI-D of DVI-I apparaat aan te sluiten op een DisplayPort, heb je een actieve DVI-naar-DisplayPort-adapter nodig. Actieve adapters zetten het digitale signaal van DVI om in een signaal dat compatibel is met DisplayPort. Passieve adapters werken in dit geval niet.

Hoe kan ik een DVI-kabel herkennen?

Je kunt een DVI-kabel herkennen aan de vorm van de connector. DVI-connectoren zijn rechthoekig, met een lange rij pinnen en een platte pin aan één kant. Het aantal pinnen kan variëren, afhankelijk van het type DVI (DVI-D, DVI-A of DVI-I). DVI-D kabels hebben minder pinnen dan DVI-A en DVI-I kabels, omdat ze alleen digitale signalen ondersteunen.

You may also like