Home Gaming setupMonitors Wat is HDMI?

Wat is HDMI?

door Quinten
Gepubliceerd Laatste update op:
Wat is HDMI

HDMI staat voor High-Definition Multimedia Interface. Het is een digitale connector die audio- en videobestanden overbrengt tussen apparaten. Dat kan gaan van consumentenelektronica zoals televisies, Blu-ray-spelers, consoles, computers en  soundbars maar het wordt ook gebruikt voor de Infotainment systemen (IVI) in wagens. ook voor auto’s en commerciële apparaten. HDMI-kabels verbinden deze apparaten en versturen, in tegenstelling tot DVI, zowel audio als video over dezelfde kabel. Hoewel HDMI kan gebruikt worden om te gamen geven hardcore gamers voorkeur aan DisplayPort vanwege de hogere bandbreedte.

HDMI-versies

De eerste HDMI-versie verscheen in december 2002 en werd door zeven bedrijven ontwikkeld waaronder Philips, Panasonic, Sony en Toshiba. HDMI Forum is een non-profit organisatie die is opgericht in 2011 en momenteel uit meer dan 90 bedrijven bestaat. Hiertoe behoren fabrikanten van consumentenelektronica maar ook filmstudio’s en testlaboratoria. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitgave van nieuwe HDMI-versies.

 • HDMI 1.0, dit is de eerste HDMI-versie, gelanceerd in 2002. Het ondersteunt HD-video en 8-kanaals audio.
 • HDMI 1.1, kwam in 2004 uit en ondersteunt DVD-Audio.
 • HDMI 1.2 kwam in 2005, het ondersteunt One Bit Audio en verbeterde de connectiviteit met pc’s.
 • HDMI 1.3 kwam uit in 2006 en verbeterde de kleurdiepte en ondersteunde hogere resoluties en refresh rates.
 • HDMI 1.4 werd gelanceerd in 2009 en ondersteunt 3D-video, 4K-resolutie en Audio Return Channel (ARC).
 • HDMI 2.0 kwam in 2013 uit en ondersteunt 4K @ 60 Hz, 32 audiokanalen en dubbele video-streams.
 • HDMI 2.1 is de laatste versie en kwam uit in 2017. Het ondersteunt onder andere 8K-resolutie, 120 Hz refresh rate en eARC.

HDMI-types

HDMI omvat vijf connectortypes. De types A en B kwamen voor het eerst uit in de HDMI 1.0-specificatie. Type C kwam op de markt vanaf de HDMI 1.3-specificatie, en de types D en E bij de HDMI 1.4-specificatie:

 • Type A is de standaard HDMI-connector. Je vindt het op tv’s, laptops en gameconsoles.
 • Type B is een zeldzame, dubbele connector. Het ondersteunt hogere resoluties en refresh rates dan Type A.
 • Type C of Mini HDMI is kleiner dan Type A en wordt voornamelijk gebruikt voor tablets en sommige laptops.
 • Type D of Micro HDMI is nog kleiner dan mini HDMI en wordt gebruikt voor smartphones en camera’s.
 • Type E is een speciale connector voor de auto-industrie. Het is bestand tegen trillingen en schokken.

Soorten HDMI kabels

Ultra High-Speed HDMI

Deze kabels ondersteunen de nieuwste HDMI 2.1 functies, zoals 8K-resolutie, 120 Hz refresh rate en eARC. Ze zijn ideaal voor de nieuwste gaming monitors, tv’s en consoles.

Premium High-Speed HDMI

Deze kabels ondersteunen HDMI 2.0-functies, zoals 4K bij 60 Hz en 32 audiokanalen. Ze zijn geschikt voor de meeste televisies en monitoren.

High-Speed HDMI

High-Speed HDMI-kabels ondersteunen HDMI 1.4-functies, zoals 3D-video en 4K-resolutie. Ze zijn goed voor oudere apparaten en basisgebruik.

Standard HDMI

Deze kabels ondersteunen basis HDMI-functies, zoals HD-video en 8-kanaals audio. Ze zijn geschikt voor oudere apparaten, maar niet voor toestellen waarbij je beelden in een hoge resolutie of met een hoge refresh rate wilt weergeven.

HDMI functies

SBTM

SBTM (System Bandwidth Test Module) is een functie die de bandbreedte van je HDMI-kabel test. Het zorgt ervoor dat je de beste kwaliteit audio en video krijgt.

Enhanced ARC

Enhanced Audio Return Channel (eARC) zorgt voor een betere geluidskwaliteit. Het stuurt audio van je tv naar je audioapparaat, zoals een soundbar of receiver.

HDMI cable power

Deze functie zorgt ervoor dat HDMI-kabels stroom kunnen leveren, hierdoor heb je minder kabels nodig voor je apparaten.

Consumer Electronics Control

Consumer Electronics Control (CEC) is een functie die ontworpen is om aangesloten apparaten te bedienen met slechts één afstandsbediening.

Enhanced gaming features

Functies zoals automatische lage-latentiemodus (ALLM) en variabele verversingssnelheid (VRR) zijn er op gericht om je gaming ervaring te verbeteren (deze zijn ook beschikbaar met DisplayPort).

Quality media switching

QMS (Quick Media Switching) verbetert de gebruikservaring door een zwart scherm of schermflikkering te voorkomen wanneer je wisselt tussen bronnen.

You may also like