Home Gaming setupMonitors Wat is een KVM switch?

Wat is een KVM switch?

door Quinten
Wat is een KVM switch

Door een desktop KVM-switch te gebruiken kun je gemakkelijk twee of meerdere computers bedienen. Bovendien zorgt het ervoor dat je kosten en ruimte kunt besparen omdat je maar één monitor, muis en toetsenbord nodig hebt. In dit artikel leggen we uit wat een KVM-switch is, wat de voordelen zijn en hoe je het kunt gebruiken.

Wat is een KVM Switch?

Een KVM switch (Keyboard, Video en Mouse) is een apparaat dat je helpt meerdere computers te bedienen met één toetsenbord, monitor en muis. Het is een soort hub die alle aangesloten computers verbindt en bedient. Op die manier moet je niet voor elke computer een aparte monitor, muis en toetsenbord voorzien.

Wat zijn de voordelen van een KVM switch?

Tegenwoordig worden KVM’s gebruikt in datacenters, fabrieken en bedrijven. In een serverruimte kunnen meerdere servers op die manier bediend worden met één set randapparatuur. Maar bedrijven hebben vaak ook een testomgeving nodig waar verschillende computers tegelijkertijd gemonitord worden. Particulieren gebruiken een KVM-switch ook voor CAD, grafisch ontwerp en andere toepassingen.

Gebruiksgemak

Je kunt eenvoudig schakelen tussen de aangesloten computers, vaak met een simpele toetsencombinatie of één druk op een knop. Geen gedoe met kabels of het constant wisselen van randapparatuur of plaats. Een KVM kan worden gebruikt om twee computers of honderden te besturen op enkele meters of kilometers afstand.

Ruimtebesparend

Stel je voor dat je thuis of op kantoor meerdere computers hebt staan, en je wilt ze allemaal bedienen. Zonder een KVM switch zou je voor elke computer een apart toetsenbord, beeldscherm en muis nodig hebben. Dat neemt een hoop ruimte in beslag en ziet er rommelig uit.

Goedkoper

Omdat je maar één monitor, toetsenbord en muis moet aankopen kun je heel wat geld besparen. Bovendien zorgen minder monitors ook voor minder elektriciteitsverbruik, wat goed is voor het milieu én je portemonnee.

Hoe gebruik je een KVM switch voor telewerk?

Telewerken is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, en een KVM switch kan je hierbij helpen. Stel je voor dat je zowel een werkcomputer als een privécomputer hebt, en je wilt beide bedienen met één set randapparatuur. Een KVM switch is dan de perfecte oplossing. Hieronder leg ik je uit hoe je dit doet.

  1. Kies de juiste KVM switch: Er zijn verschillende soorten KVM switches, afhankelijk van het aantal computers dat je wilt aansluiten en de soorten aansluitingen (HDMI, DVI, USB). Kijk na op welke manier je de computers gaat aansluiten op de KVM switch.
  2. Sluit je computers aan: Verbind elke computer met de KVM switch via de juiste kabels (video, toetsenbord en muis).
  3. Sluit je randapparatuur aan: Verbind je monitor, toetsenbord en muis met de KVM switch.
  4. Schakel tussen computers: Nu alles is aangesloten, kun je eenvoudig schakelen tussen de computers. Dit kan vaak met een toetsencombinatie (bijvoorbeeld Ctrl + Alt + pijltje) of met een knop op de KVM switch zelf.

Tips

In sommige gevallen kan het nodig zijn om extra functionaliteiten toe te voegen aan je KVM switch. Er zijn bijvoorbeeld KVM switches met ingebouwde USB-hubs, waarmee je ook andere USB-apparaten, zoals printers en externe harde schijven, kunt aansluiten en delen tussen de computers. Zo wordt het nog eenvoudiger om al je apparatuur te beheren en te bedienen.

Er zijn zelfs KVM switches die het mogelijk maken om meerdere gebruikers tegelijkertijd toegang te geven tot verschillende computers. Dit wordt vaak toegepast in datacenters, waar beheerders vanuit één locatie meerdere servers moeten kunnen bedienen en onderhouden.

Als je op zoek bent naar een KVM switch, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te weten hoeveel computers je wilt aansluiten en welke aansluitingen deze hebben. Daarnaast moet je rekening houden met de maximale resolutie die de KVM switch ondersteunt. Als je een 4K-monitor hebt, wil je natuurlijk ook een KVM switch die 4K-resoluties aankan.

Verder is het handig om te kijken naar extra functies, zoals ingebouwde USB-hubs of ondersteuning voor meerdere gebruikers. Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw specifieke situatie en behoeften.

You may also like