Home Gaming setupMonitors Wat is DisplayPort?

Wat is DisplayPort?

door Quinten
Gepubliceerd Laatste update op:
Wat is DisplayPort

DisplayPort is een digitale beeldschermstandaard. Het is een aansluiting waarmee je een computer aan een monitor kunt verbinden. Het is vergelijkbaar met HDMI, maar wordt voornamelijk voor desktops en laptops gebruikt. DisplayPort is ontwikkeld door de VESA-groep (Video Electronics Standards Association). DisplayPort is ontworpen ter vervanging van Video Graphics Array (VGA) en Digital Visual Interface (DVI). Het is achterwaarts compatibel met andere interfaces, zoals HDMI, door het gebruik van adapters.

Hoe werkt DisplayPort?

DisplayPort werkt net als elke andere audio- en videogegevensverbinding. Je steekt het ene uiteinde van de kabel in je computer en het andere in je scherm. De apparaten kunnen elkaar detecteren en automatisch configureren, maar je moet mogelijk de DisplayPort-ingang handmatig selecteren op je monitor.

Op een technischer niveau maakt DisplayPort gebruik van pakketgestuurde gegevensoverdracht. Juist zoals Ethernet-kabels die verbonden zijn met een router. Het kan zogenaamde micropakketten met gegevens verzenden, die een kloksignaal in zich hebben. Hierdoor ontstaat een efficiëntere gegevensoverdracht, die op zijn beurt hogere resoluties en verversingssnelheden kan ondersteunen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van traditionelere beeldschermstandaarden zoals VGA, DVI en zelfs HDMI.

DisplayPort versies

Er bestaan verschillende DisplayPort versies, hierbij een overzicht:

 • DisplayPort 1.0 kwam voor het eerst uit in 2006. Het ondersteunde een maximale resolutie van 2560×1600 bij 60 Hz. Deze versie was een grote stap vooruit in vergelijking met de oudere VGA- en DVI-standaarden.
 • DisplayPort 1.1 kwam een jaar later uit in 2007. Deze versie bood ondersteuning voor HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection). Dit is belangrijk voor het afspelen van beveiligde inhoud, zoals Blu-ray films.
 • DisplayPort 1.2 kwam uit in 2009. Het bood een aantal grote verbeteringen, zoals een hogere bandbreedte. Hierdoor kon het schermen ondersteunen met een resolutie tot 3840×2160 bij 60 Hz. Het ondersteunde ook de mogelijkheid om meerdere schermen aan te sluiten op één DisplayPort-uitgang (daisy chaining).
 • DisplayPort 1.3 kwam uit in 2014. Het verhoogde de bandbreedte opnieuw, waardoor schermen met een resolutie van 5120×2800 bij 60 Hz mogelijk werden. Ook werd er ondersteuning toegevoegd voor de nieuwere HDMI 2.0-standaard.
 • DisplayPort 1.4 werd geïntroduceerd in 2016. Deze versie bood ondersteuning voor HDR (High Dynamic Range) en Display Stream Compression (DSC). Hierdoor konden schermen met een hogere helderheid, contrast en kleurdiepte worden ondersteund.
 • In 2019 kwam DisplayPort 2.0 uit. Deze versie bood een enorme toename in bandbreedte, waardoor schermen met een resolutie van 7680×4320 bij 60 Hz mogelijk werden. Het ondersteunde ook snellere verversingssnelheden, zoals 144 Hz.
 • DisplayPort 2.1 is de meest recente versie. Het biedt nog meer bandbreedte, waardoor nog hogere resoluties en verversingssnelheden mogelijk zijn.

Soorten DisplayPort kabels

Er zijn verschillende soorten DisplayPort kabels. Hier zijn de belangrijkste:

 • RBR (Reduced Bit Rate) kabels zijn de basisversie van DisplayPort kabels. Ze zijn geschikt voor resoluties tot 1080p bij 60 Hz.
 • HBR (High Bit Rate) kabels zijn sneller dan RBR kabels. Ze kunnen schermen met een resolutie van 2560×1600 bij 60 Hz ondersteunen.
 • HBR2 kabels zijn nog sneller. Ze kunnen schermen met een resolutie van 3840×2160 bij 60 Hz of 2560×1440 bij 144 Hz ondersteunen.
 • HBR3 kabels bieden nog hogere snelheden. Ze zijn geschikt voor schermen met een resolutie van 5120×2800 bij 60 Hz of 3840×2160 bij 120 Hz.
 • UHBR10 (Ultra High Bit Rate 10) kabels zijn speciaal ontworpen voor DisplayPort 2.0. Ze ondersteunen schermen met een resolutie van 7680×4320 bij 60 Hz of 5120×2880 bij 120 Hz.
 • 5 kabels bieden nog hogere snelheden dan UHBR10 kabels. Ze zijn geschikt voor schermen met een resolutie van 10240×4320 bij 60 Hz.
 • UHBR20 kabels zijn de snelste DisplayPort kabels die momenteel beschikbaar zijn. Ze ondersteunen schermen met een resolutie van 15360×8640 bij 60 Hz of 7680×4320 bij 120 Hz.

Voordelen van DisplayPort

DisplayPort heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere beeldschermstandaarden zoals VGA en DVI:

 • Hogere bandbreedte: DisplayPort biedt hogere bandbreedte in vergelijking met HDMI. Dit betekent dat het hogere resoluties en verversingssnelheden kan ondersteunen. Dit is vooral belangrijk voor gamers en professionals die hoge resoluties en/of hoge refresh rates nodig hebben.
 • Daisy chaining: Een van de unieke kenmerken van DisplayPort is de mogelijkheid om meerdere schermen aan te sluiten op één enkele DisplayPort-uitgang. Hierdoor kun je eenvoudig een multi-monitor opstelling creëren zonder extra hardware.
 • Adaptive Sync: DisplayPort ondersteunt FreeSync en G-Sync, deze technologieën zorgen voor een soepelere gameplay-ervaring door het aanpassen van de verversingssnelheid van het scherm aan de snelheid van de videokaart. Dit helpt tearing en stuttering te voorkomen, wat vooral belangrijk is voor gamers.
 • Betere ondersteuning voor professionele toepassingen: DisplayPort is ontworpen met professionals in gedachten. Het biedt betere kleurdiepte en nauwkeurigheid, evenals ondersteuning voor hogere helderheid en contrast, dankzij HDR-ondersteuning.
 • Vergrendelingsconnector: In tegenstelling tot HDMI, heeft DisplayPort een vergrendelingsconnector, waardoor de kabel steviger vastzit en minder snel per ongeluk losraakt.

Wat is een Mini DisplayPort?

Een Mini DisplayPort is een kleinere versie van de standaard DisplayPort aansluiting. Het werd in 2008 geïntroduceerd door Apple en is ontworpen voor gebruik in dunne en lichte laptops en andere draagbare apparaten. De Mini DisplayPort is volledig compatibel met de standaard DisplayPort, maar je hebt mogelijk een verloopstukje nodig om een apparaat met een Mini DisplayPort aan te sluiten op een scherm met een gewone DisplayPort aansluiting.

You may also like