Home Gaming setupMonitors Wat is beter: HDMI of DisplayPort?

Wat is beter: HDMI of DisplayPort?

door Quinten
Gepubliceerd Laatste update op:
Wat is beter HDMI of DisplayPort

HDMI en DisplayPort zijn twee standaarden voor het aansluiten van apparaten zoals computers, laptops en spelconsoles op tv’s en monitoren. Elk heeft zijn voordelen en zijn nadelen en er is geen duidelijke winnaar bij het vergelijken van de twee. Hardcore gamers zullen de DisplayPort een betere optie vinden, maar HDMI is de beste optie op vlak van de compatibiliteit.

Welke kabel je kiest hangt ook sterk af van je monitor en de grafische kaart in je computer. Als je de functies van HDMI 2.1 wilt gebruiken, heb je zowel een monitor met een HDMI 2.1-poort en een videokaart met een HDMI 2.1-poort nodig. De beste keuze die je kunt maken hangt dus sterk af van je huidige computer en monitor.

Resolutie en refresh rate

HDMI en DisplayPort kunnen allebei hoge resoluties en refresh rates halen. HDMI 2.1 is de meest recente versie en heeft een bandbreedte van 48Gbps. Hiermee kun je tot 120 Hz halen op een 4K monitor en 60 Hz op een 8K monitor.

DisplayPort 2.0 is de nieuwste versie en kan snelheden halen tot 80Gbps. Hiermee kan je een refresh rate halen van 240 Hz op een 4K monitor en tot 60 Hz halen op een 16K monitor. Alhoewel DisplayPort een hogere bandbreedte haalt dan HDMI is het aantal monitors die hiervan gebruik kunnen maken voorlopig zeer beperkt.

Winnaar: DisplayPort

Compatibiliteit

HDMI is oorspronkelijk ontworpen voor televisies maar ondersteund vandaag bijna alle toestellen die er zijn. Van computers, monitors, projectors, consoles, Blu-Ray spelers, decoders en streaming devices zoals Apple TV en Chromecast. DisplayPort is daarentegen ontworpen om een monitor aan te sluiten op een computer als vervanging voor DVI- en VGA-connectoren. Er zijn op dit moment geen televisies, consoles of andere toestellen die DisplayPort ondersteunen.

Winnaar: HDMI

Multi-Stream Transport (MST)

DisplayPort heeft een unieke functie, Multi-Stream Transport (MST). Hiermee kun je meerdere beeldschermen aansluiten op één DisplayPort-uitgang. Het koppelen van beeldschermen kan van het ene scherm naar het andere, een techniek die bekend staat als “daisy-chaining”, of via een externe hub. HDMI ondersteunt dit niet maar je kan wel HDMI kabels via een hub aansluiten op een DisplayPort-aansluiting.

Winnaar: DisplayPort

Kabels

Een belangrijk verschil is de maximale kabellengte. HDMI-kabels kunnen langer zijn dan DisplayPort-kabels zonder signaalverlies. Bij HDMI is dit ongeveer 15 meter en bij DisplayPort 3 meter. Er bestaan voor zowel HDMI als DisplayPort langere kabels maar dan zal je moeten inboeten op de maximale resolutie en refresh rate. In tegenstelling tot HDMI hebben de meeste DisplayPort-kabels een fysieke vergrendeling die voorkomt dat ze per ongeluk worden losgekoppeld.

Winnaar: HDMI

Variabele Refresh Rate (VRR)

Beide aansluitingen ondersteunen variabele verversingssnelheden (VRR). Dat zorgt voor een vloeiender beeld, vooral bij gaming. De meeste gaming monitors zijn voorzien van G-Sync of FreeSync. G-Sync is de VRR technologie van Nvidia en werkt momenteel enkel via DisplayPort. AMD’s FreeSync technologie werkt daarentegen zowel via HDMI als DisplayPort.

Winnaar: DisplayPort

You may also like