Home PC Onderdelen Wat is NVMe?

Wat is NVMe?

Het nieuwe NVMe in SSD harde schijven en de voordelen tegenover SATA

door Slim Abid
nvme ssd uitgelegd voor gaming vs sata ssd

NVMe, ofwel Non-Volatile Memory Express, is een communicatieprotocol specifiek ontworpen voor solid-state drives (SSD’s) om de snelheid en efficiëntie te verbeteren. NVMe werkt met NAND-flashgeheugen en is ontworpen om beter te presteren dan oudere protocollen zoals SATA en SAS. In dit artikel overlopen we hoe NVMe werkt, wat de voordelen zijn en hoe het verschilt met SATA.

Hoe werkt NVMe

NVMe werd in 2011 geïntroduceerd als een alternatief voor SATA. NVMe fungeert als een opslaginterface en -protocol dat samenwerkt met de PCIe-bus om snel grote hoeveelheden gegevens te lezen en te schrijven.

Met NVMe kunnen SSD’s via de PCIe-bus rechtstreeks verbinding maken met de CPU via het moederbord om gegevens over te dragen via snelle lanes. Een PCIe Gen 4 lane kan tot 2.000 MB/s gegevens overdragen. En een NVMe SSD kan tot vier lanes gebruiken voor een theoretische snelheid van 8.000 MB/s. SATA heeft in tegenstelling tot NVMe toegang tot maar één lane die maximaal 600 MB/s kan overbrengen.

Wat is het verschil tussen NVMe en SATA?

NVMe en SATA zijn beide communicatieprotocollen voor gegevensopslag, maar ze hebben verschillende eigenschappen en prestatieniveaus. NVMe is specifiek ontworpen voor SSD’s, terwijl SATA oorspronkelijk is ontworpen voor HDD’s. Hier zijn enkele belangrijke verschillen tussen NVMe en SATA:

  1. Hogere snelheid: NVMe kan sneller bestanden lezen en schrijven, wat resulteert in betere prestaties.
  2. Lagere latentie: NVMe heeft een lagere latentie wat betekent dat het sneller toegang heeft tot opgeslagen gegevens.
  3. Aansluiting : NVMe wordt direct aangesloten op het moederbord terwijl SATA gebruik maakt van een aparte kabel.
  4. Efficiënter: NVMe is energiezuiniger wat belangrijk is voor een betere autonomie van laptops, tablets en smartphones.
  5. Schaalbaarheid: NVMe ondersteunt meerdere wachtrijen wat betekent dat het beter kan schalen naarmate de technologie vordert.

You may also like