Monitor ghosting treedt op wanneer een artefact verschijnt in de vorm van een spoor van pixels achter een bewegend object. De term ghosting wordt gebruikt omdat er een spoor van het beeld achterblijft dat eruitziet als een schim.
Het is niet hetzelfde als motion blur, maar het lijkt er wel op. En in tegenstelling tot monitor burn-in, veroorzaakt monitor ghosting geen permanente schade aan je monitor. Maar dat wil niet zeggen dat het zeer vervelend is, vooral bij het spelen van high paced games zoals online shooters. In dit artikel leggen we uit wat ghosting kan veroorzaken, hoe je kunt weten of je last hebt van ghosting en hoe je het kunt oplossen.
Oorzaak ghosting op een gaming monitor
Ghosting kan door verschillende dingen worden veroorzaakt. Het kan liggen aan de lage responstijd van je verouderde monitor. Maar het kan ook ontstaan door een defecte kabel, een verouderde driver of niet-geoptimaliseerde instellingen van je monitor. Ook het type scherm speelt hier op in. Bij VA schermen zien we ghosting vaker voorkomen als IPS of TN schermen.
Hoe test je om te weten of je ghosting hebt?
Er zijn verschillende online tests die je kunt doen om te ontdekken of je monitor last hebt van ghosting. Ik raad je aan om de UFO test te doen en hun instructies op te volgen.
Als er geen problemen zijn, zal je een groene signaal zien. Zijn er echter problemen met ghosting, dan zal je een oranje signaal zien samen met suggesties voor oplossingen. De tool geeft ook uitleg over eventuele andere problemen met refresh rate en pixels per frame.
Ghosting monitor oplossen
Schakel Overdrive in
Overdrive helpt je monitor sneller te reageren. Het kan helpen om ghosting te verminderen of zelfs helemaal te verwijderen. Kijk in het menu van je monitor of je Overdrive kunt inschakelen.
- Ga naar het OSD-menu (OnScreen Display) van uw monitor.
- Activeer in het menu de overdrive-functie, soms staat dit ook onder de naam TraceFree, Rampage Response, OD of Response Time.
- Door deze functie te activeren kunt u het niveau van overdrive aanpassen aan de refresh rate van uw beeldscherm.
Pas de instellingen van je monitor in
Speel een beetje met de instellingen van je monitor. Probeer de resolutie, helderheid, contrast en andere instellingen aan te passen. Soms kan een kleine aanpassing het probleem al verhelpen. Kijk vooral naar de instellingen met de namen Perfect Clear, Dynamic Contrast, Motion Smoothing en Noise Reduction.
Al deze instellingen kunnen, vooral bij het bekijken van media met donkere gedeelten, bijdragen tot ghosting. Experimenteer met het een voor een in- en uitschakelen van deze instellingen om te zien of ze ghosting verminderen
Update de drivers van je GPU
Het kan ook zijn dat je grafische kaart (GPU) verouderde drivers heeft. Ga naar de website van de AMD of Nvidia en download de nieuwste drivers voor je GPU. Installeer ze en kijk of het ghosting-probleem is opgelost.
Kijk je kabels na
Soms zijn het gewoon je kabels die problemen veroorzaken. Zorg ervoor dat je HDMI-, DisplayPort- of VGA-kabel goed is aangesloten en het niet beschadigd is. Om beschadigingen na te kijken haal je de kabel uit je scherm en je computer. Kijk na of er gebogen pinnen zijn aan de poort zelf of een kink in de kabel. In geval van beschadiging kun je best een nieuwe kabel aanschaffen.