Home Gaming setupMuis Een gids om je gaming muis te kuisen of reinigen

Een gids om je gaming muis te kuisen of reinigen

Hoe moet je je gaming muis volledig proper maken, goed als nieuw

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
hoe je je gaming muis moet uitkuisen

Gaming muizen hebben altijd wat extra knoppen of extra features. Het is en blijft een gewone computermuis, maar er zijn toch wat meer acties dat je kan ondernemen om je gaming muis te kuisen.

Je muis reinigen

Een perfect moment om je gaming muis eens uit te kuisen. De kans is groot dat je al een volledig jaar, of langer, je muis bezigt. Deze zit nu volledig onder het zweet, stof, dode huidcellen en al het vuils dat op je vingers plakte. Hoogtijd voor een grondige opfrisbeurt.

Handen zijn waarschijnlijk het vuilste lichaamsdeel dat je kan hebben. Je gebruikt het non-stop. Peuter je eens onbewust in je oor of neus en pak je daarna doodnormaal je muis vast, dan ben je net zoals iedereen. Dit is niet erg, maar je moet je muis dan wel eens af en toe kuisen. Het zorgt ook voor een langere levensduur van je gaming setup. Niet enkel waar voor je muis, ook je gaming toetsenbord kan een beurt gebruiken.

Het schoonmaken zelf duurt niet lang. Een muis is slechts een klein apparaat. Toch is het van groot belang, een muis bepaald waar jij schiet tijdens het gamen. Zit er net een stukje vuil voor de sensor dan schiet je er los naast. Oneffenheden onderaan de muis zorgen ook voor fouten bij het tracken. Daarbij voelt het onaangenaam aan tijdens het gamen.

Nodig om je muis te kuisen:

 • Alcoholdoekjes of een ander kuisproduct
 • Gecompresseerde lucht
 • WC papier of keukenrol
 • Tandenstokers (of een droge en propere tandenborstel)
hoe-muis-kuisen-stap-per-stap

Stap per stap je muis reingen

De helft van deze stappen lijken onnodig om uitleg bij te verschaffen maar we gaan hier voor een volledige dummyproof beschrijving. Sla gerust wat stappen over als deze te voor de hand liggend zijn.

 1. Schakel je muis uit en verwijder de kabel. Is je gaming muis draadloos dan kan je dit gewoon overslaan.
 2. Leg iets onder de muis om het vuil op te vangen en de muis te beschermen van de ondergrond.
 3. Gebruik geen vocht of water om te kuisen
 4. Begin met de tandenstoker en ga alle kleine randjes, hoekjes en spleetjes van de muis af. Zet niet teveel druk, gewoon voldoende om het aangekoekte vuil wat los te werken. Blijf weg van de sensor, een kleine uitschuiver hier kan je muis beschadigen.
 5. Ga ook tussen de knoppen in. Voor simpele fps muizen zijn dit er drie of vier, voor MOBA muizen met veel knoppen ligt het anders.
 6. Gebruik de gecompresseerde lucht om al de harde vuiligheden weg te halen. Hou de bus goed recht, anders blaas je de vloeistof op je muis en dat wil je vermijden. Hou je de bus goed recht dan komt er enkel lucht uit.
 7. Gebruik de alcoholische doekjes om je muis goed af te kuisen. Je mag hier goed wrijven om alle vuiltjes en de aangekoekte huidcellen weg te krijgen. De alcohol maakt dit allemaal los, blijf dus even zacht wrijven. Druk niet onnodig hard.
  Heeft je muis een batterij (zoals draadloze muizen), vermijdt dan om deze batterijruimte met alcohol (of vocht in het algemeen) te reinigen. Hier mag dus geen vocht in komen, let goed op!
 8. Pak een katoenen doek en veeg af. Zorg ervoor dat alles goed droog is voor je de kabel (of batterij) er terug insteekt en inschakelt.

Verder is er niets aan, het is een zeer makkelijk process.

Hoe vaak moet ik een muis reinigen?

Dat kies je gewoon zelf. Om je muis proper te houden en de levensduur zo lang mogelijk te verlengen reinig je ze best één keer per maand, of eens om de zoveel maanden. Ben je vies van de bacteriën en vuiltjes, dan kan je deze vaker kuisen. Hoe er wel rekening mee dat elke keer dat je vocht gebruikt bij het kuisen van een gaming muis dat je een risico op schade neemt.

Opmerking: Wij raden het gebruik van sprays of andere reinigings- en ontsmettingsmiddelen niet aan, maar als u ze toch op uw apparatuur wilt gebruiken, lees dan zorgvuldig alle etiketten om een veilig en correct gebruik te garanderen, zowel voor uw bezittingen als voor uw eigen gezondheid.

You may also like