Home Gaming setupMuis Koopgids: gaming muis

Koopgids: gaming muis

Hoe ziet jouw perfecte muis er uit, en waar op letten bij het vergelijken

door Slim Abid
vergelijking van gaming muizen, waar op te letten bij het kopen zoals dpi, verbinding, batterij, ontwerp en knoppen

Een gaming muis is geproduceerd voor gaming. Doorgaans hebben deze muizen een sensor met een hogere DPI voor snellere bewegingen. Bovendien zijn gaming muizen vaak ook lichter. Hierdoor ontstaat er minder frictie met je muismat en kan je nauwkeurige bewegingen maken. Daarnaast heeft een gaming muis meestal een hogere polling rate en een optische sensor.

Aan het einde van de dag zijn de specificaties van de perfecte gaming muis enorm persoonlijk. Speel je competitieve spellen, dan is snelheid en accuraatheid cruciaal. Dit zal daarentegen minder belangrijk zijn wanneer je een grote open wereld RPG speelt.

Het verschil met een gewone muis

Een gaming muis onderscheidt zich van een gewone muis door verschillende elementen. Allereerst is een gaming muis gevoeliger en intuïtiever dankzij de hogere DPI. Daarnaast is ook de communicatie tussen de muis en jouw pc beter door de hogere polling rate.

Ook op functioneel en esthetisch vlak verschilt een gaming muis vaak van een gewone muis. Extra instelbare knoppen zorgen ervoor dat je verschillende functies kan uitvoeren zonder dat je jouw scherm moet verkleinen. Bovendien zijn gaming muizen gemaakt voor langdurig gebruik. Daarom zullen zij vaak een meer ergonomisch ontwerp hebben.

Waar op letten bij het kopen van een gaming muis?

Connectiviteit

Een muis kan op verschillende manieren met jouw apparaat worden verbonden. Je kan ten eerste, verbinden via een USB-kabel. Dit is wellicht de meest gekende manier van verbinding. Het is daarnaast ook de meest betrouwbare verbinding. Zolang de kabel verbonden is, kan de verbinding immers niet wegvallen.

Een nadeel bij deze verbinding is de lengte van de kabel. Afhankelijk van jouw set-up kan de kabel te kort zijn voor grote bewegingen. Daartegenover kan een te lange kabel jouw set-up wanordelijk doen lijken.

Om jouw set-up iets minimalistischer te maken en meer bewegingsruimte te creëren, kan je kiezen voor een draadloze verbinding. Hierbij heb je de keuze tussen draadloos (RF) of bluetooth. Een RF-verbinding maakt gebruik van een dongle. Dit is een kleine USB-stick die je in jouw systeem plaatst en waarmee je je muis rechtstreeks verbindt.

Daarnaast is er de verbinding via bluetooth. Op deze manier kan je jouw muis verbinden met meerdere apparaten. Bovendien hebben de meeste muizen de optie om met één klik te wisselen tussen deze apparaten.

Heeft jouw apparaat geen interne mogelijkheid voor bluetooth, dan kan je ook een externe bluetooth-adapter kopen. Een mogelijk probleem bij draadloze verbindingen is dat de verbinding kan wegvallen..

Laser of optische sensor

Deze vraag zal veel computergamers verdelen. In het verleden werd gezegd dat echte gamers optische muizen gebruikten omdat dit een meer reactieve sensor en spelervaring biedt. Optische muizen vertonen ook geen vertraging, in tegenstelling tot een lasermuis.

In de afgelopen jaren is de lasertechnologie met sprongen vooruitgegaan en nu zullen sommige mensen beweren dat er vrijwel geen sprake is van een laservertraging. Dit gezegd zijnde, zijn er zeker een aantal muizenfabrikanten die gebruik maken van laser gaming muizen zonder vertraging als hun paradepaardje producten en dus volledig concentreren op een lag-vrije ervaring.

DPI (Dots Per Inch)

Elke muis, of het nu gaat worden gebruikt voor gaming of kantoorwerk, heeft zijn eigen DPI-classificatie. Hoe hoger de DPI rating, hoe minder je de muis hoeft te bewegen om de cursor op het scherm te verplaatsen voor de afstand.

Als je de exacte beweging van je cursor wilt kunnen voelen en de grootste controle wilt hebben over het personage/kruishaar/cursor, dan is het raadzaam om te kiezen tussen 800 – 1000 DPI. Meer dan dit en je zult merken dat je het doel in je spellen te ver voorbijschiet.

Sommige mensen vinden dat hun beste gamemuizen voor elk spel anders zullen zijn en dat verschillende DPI-instellingen voor elk spel exclusief voor elk spel kunnen worden gebruikt.

Een hoge DPI kan echter soms gunstig zijn en dus gaat het bij deze optie meer om het gevoel ervan in een spel en hoe goed je je je kunt aanpassen aan een lage of zeer responsieve muis.

Het belangrijkste met gaming muizen zijn dat de meerderheid van hen zal een DPI-schakelaar op de top van het hoofdlichaam hebben, zodat u de DPI-instellingen on-the-fly wijzigen kunt.

Formaat

Wanneer je een gaming muis koopt, moet je altijd rekening houden met het gebruikscomfort. Hiervoor is het belangrijk dat het formaat van de muis overeenkomt met de afmetingen van jouw hand. Ook op ergonomisch vlak is het formaat van je muis van belang. Je kan zo fysieke klachten zoals RSI vermijden.

De meest ergonomische muis is een trackball muis. Houd er echter rekening mee dat deze muizen doorgaans aan de grote kant zijn. Voor gaming is het ook niet aangeraden.

Om het juiste formaat te kiezen, moet je eerst de afmetingen van jouw hand kennen. Kleine handen hebben een lengte kleiner dan 16,9 centimeter, terwijl dat bij grote handen boven de 19,6 centimeter is. Een gemiddelde lengte zit tussen deze twee uitersten.

Heb je een kleine hand, dan zullen muizen met een lengte kleiner dan 6 centimeter meer comfortabel aanvoelen. Is je hand eerder aan de grote kant, dan kan je best kijken naar een muis die langer is dan 11,6 centimeter. Niet enkel de lengte van een muis heeft invloed op het gebruikscomfort. Bij een bredere muis heeft een grotere hand meer rustoppervlakte. Op het einde van de dag blijft het juiste formaat echter een persoonlijke voorkeur.

Ontwerp, grip en type games

De klauwgreep heeft een zeer kenmerkende vorm en stelt de gebruiker in staat om zijn hand als een klauw vorm te geven om de muis te positioneren door hem in de achterkant van de palm te trekken.

De muis wordt bijna volledig vastgehouden en gecontroleerd door de vingertoppen van de hand van de gebruiker en gestabiliseerd door het inkepen van de handpalm van de gebruiker om de muis stabiel te houden als deze wordt opgetild. Een muis met een lang lichaam en een hoog profiel zou ideaal zijn voor een klauwgreep.

De klauwgreep heeft de voorkeur van gebruikers die graag nauwkeurige en snelle bewegingen in het spel willen hebben. De beweging is vooral door de gebruiker die eenvoudigweg de muis met zijn vingertoppen ’trekt’ en met lichte vingertopbewegingen fijnafgestelde bewegingen maakt. Om deze reden kan de klauwgreep resulteren in een snellere of betere klik van de knoppen.

Het nadeel van de klauwgreep is het onnatuurlijke gevoel dat deze heeft in vergelijking met de meer natuurlijke handgreep. Het kan een aantal speeluren duren voordat gebruikers het vreemde gevoel van de klauwgreep volledig waarderen en eraan wennen. De fijnafstellingsbeweging kan ook zijn tol eisen van de vingertoppen totdat de vaardigheden goed zijn aangescherpt.

De handgreep wordt gekenmerkt door het feit dat de gebruiker de hele hand op de muis legt. De gebruiker bestuurt de muis door de duim en de hiel van de hand in elkaar te knijpen om druk te produceren, waardoor hij de muis volledig onder controle heeft. Omdat de hele vingers op de hoofdknoppen worden geplaatst, worden de klikken vastgesteld door eenvoudigweg op een deel van de vingers te drukken en niet noodzakelijkerwijs op de punten van de vingers (zoals in de klauwgreep).

Veel hangt ook af van het type game. Voor FPS koop je een andere muis dan voor MOBA, misschien ben je linkhandig of wil je net een heel ergonomisch model.

Instelbare knoppen

De beste gaming muis voor jou is ook afhankelijk van het aantal instelbare knoppen. Het is vandaag niet voldoende om enkel een linker- en rechtermuisknop te hebben.

Bij een FPS game zullen instelbare knoppen minder van belang zijn. Speel je echter graag MMO of MOBA games, dan zal je nooit genoeg knoppen hebben.

Deze instelbare knoppen kunnen bijvoorbeeld, een specifieke toetsencombinatie makkelijk combineren in één enkele klik. Je kan daarnaast ook andere functies die je vaak gebruikt instellen in één van de knoppen. Dit is niet enkel efficiënt, het geeft je ook een sneller reactievermogen.

Een gaming muis met veel instelbare knoppen is dus heel handig, maar hierdoor is je muis wel groter. Voor kleinere handen kan een muis met veel knoppen dus ietwat ongemakkelijk zijn. Gezien de beperkte oppervlakte van een muis, zal je ook een tijd moeten wennen aan de plaatsing van deze knoppen.

Bij veel instelbare knoppen, zoals bij muizen gericht op MMO-spelers, zal je meer kans hebben dat je fout klikt. Daarnaast komen deze extra knoppen ook met een hoger prijskaartje.

Gaming muis met RBG belichting

De beste game muis voor linkshandigen is vaak uitgerust met ledverlichting, waarmee extra sfeer gecreëerd kan worden. Waar de gemiddelde muis vaak alleen een rood lampje heeft, kun je bij een game muis vaak kiezen uit 16,8 miljoen kleuren. Hierdoor heb je altijd een goede keuze te pakken.

Niet alleen kun je hierbij kiezen voor een kleur tijdens het gamen, maar je kunt ook verschillende kleuren af laten wisselen. Je kunt hierdoor altijd de perfecte kleur vinden, zolang je de bijgeleverde software van de linkshandige muis maar gebruikt.

Veel van deze software bieden tevens de mogelijkheid om de verschillende kleuren ook per game in te stellen. Met slechts enkele klikken kun je ervoor zorgen dat er een kleur toegekend wordt en je deze zult zien zodra de game opgestart wordt. Zo heb je niet alleen een muis die je terug kunt vinden in het donker, maar die ook altijd een bepaalde sfeer geeft aan jouw speeltijd.

Je kunt hierdoor ook indruk maken op jouw vrienden, doordat je direct een lichtgevende muis hebt. De vrienden die geen game muis hebben, zullen versteld staan van jouw nieuwe game muis en zullen wellicht ook overstappen naar het merk omdat het zo eenvoudig gaat.

You may also like