Home Gaming setupMonitors Wat is een VESA maat?

Wat is een VESA maat?

door Quinten
Gepubliceerd Laatste update op:
Wat is een VESA maat

In dit artikel leggen we uit wat een VESA standaard is, welke VESA maten er bestaan en hoe je kunt achterhalen wat de VESA maat is van je televisie of monitor.

Wat is een VESA standaard?

VESA staat voor Video Electronics Standards Association, een groep van meer dan 300 bedrijven die samenwerken om normen vast te leggen binnen de wereld van consumentenelektronica. Een van deze normen heeft betrekking op het genoemde gatenpatroon aan de achterkant van televisies en monitors. Alle fabrikanten van enerzijds beeldschermen en anderzijds VESA beugels volgen deze gestandaardiseerde gatenpatronen om ervoor te zorgen dat hun producten compatibel zijn met elkaar.

Welke VESA maten bestaan er?

Er zijn verschillende VESA maten die onderverdeeld zijn in drie categorieën: MIS-D, MIS-E en MIS-F. MIS staat voor Mounting Interface Standard, hieronder overlopen we ze alle drie.

VESA MIS-D

MIS-D is de meest voorkomende VESA maat voor kleinere schermen en monitoren. Deze maat varieert van 75x75mm tot 100x100mm. Je kunt deze maat vaak terugvinden op pc-monitoren en kleinere televisies. Het gaat hierbij om schermen tot ongeveer 32 inch. Het gatenpatroon is vierkant, met vier bevestigingspunten in de hoeken.

VESA MIS-E

MIS-E is bedoeld voor middelgrote schermen van ongeveer 32 tot 50 inch. De maten variëren van 200x100mm tot 400x200mm. Het gatenpatroon is rechthoekig, met vier bevestigingspunten. De afstand tussen de gaten varieert, maar je kunt het opmeten om de juiste maat te bepalen.

VESA MIS-F

MIS-F is de categorie voor grotere schermen van 50 inch en meer. De VESA maten variëren van 400x400mm tot 800x400mm. Dit zijn de maten die je nodig hebt voor de meeste televisies. Het gatenpatroon is ook rechthoekig, met vier bevestigingspunten. De afstand tussen de gaten kan ook variëren. Check altijd de specificaties van je tv om de juiste maat te bepalen.

Welke VESA heeft mijn TV?

Om de VESA maat van je tv te bepalen, moet je de afstand tussen de bevestigingsgaten opmeten. Dit doe je zowel horizontaal als verticaal. De afstand in millimeters is de VESA maat.

  1. Meet de horizontale afstand tussen de middelpunten van de linker en rechter gaten. Dit geeft je de eerste meting, bijvoorbeeld 600mm.
  2. Meet de verticale afstand tussen de middelpunten van de bovenste en onderste gaten. Dit geeft je de tweede meting, bijvoorbeeld 400mm.
  3. Als de afstand horizontaal 600mm is en verticaal 400mm, dan heb je een VESA maat van 600x400mm.

Je kunt deze informatie ook vinden in de handleiding van je tv. Vaak staat de VESA maat al vermeld bij de specificaties. Als je de handleiding niet meer hebt, kun je ook online zoeken naar de gegevens van jouw specifieke model. Typ het merk en modelnummer van je tv in, gevolgd door “VESA maat” of “VESA standaard”.

Conclusie

Het is belangrijk om de juiste VESA maat te weten voordat je een beugel koopt. Zo voorkom je dat je een beugel koopt die niet past bij jouw tv of monitor. Een verkeerde maat kan leiden tot een onstabiele montage, wat kan resulteren in schade aan je tv of zelfs een gevaarlijke situatie. Dus neem de tijd om de juiste VESA maat te achterhalen en een geschikte beugel te kiezen.

Als je twijfelt over de VESA maat, kun je altijd een expert raadplegen. Veel winkels die tv’s en beugels verkopen, kunnen je helpen bij het bepalen van de juiste maat. Ze kunnen ook advies geven over de beste beugel voor jouw situatie. Denk bijvoorbeeld aan een draaibare beugel als je vanuit verschillende hoeken naar de tv wilt kijken.

Het kiezen van de juiste VESA beugel is ook afhankelijk van het gewicht van je tv. Let erop dat de beugel het gewicht van je televisie kan dragen. Je wilt niet dat je kostbare tv van de muur valt omdat de beugel het gewicht niet aankan. Controleer dus altijd de specificaties van de beugel en vergelijk deze met het gewicht van je tv.

Bij het monteren van je tv met een VESA beugel raad ik je aan om het juiste gereedschap te gebruiken. Zorg ervoor dat je een waterpas, schroeven en pluggen van goede kwaliteit gebruikt. Dit zorgt voor een veilige en correcte montage.

You may also like