Home PC Onderdelen Wat is Intel Iris Xe Graphics?

Wat is Intel Iris Xe Graphics?

Gamen met de geïntegreerde grafische kaart van Intel

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
Wat is Intel iris Xe, kan je het voor gaming gebruiken vs andere grafische kaarten

Intel Iris Xe Graphics is een geïntegreerde grafische kaart van Intel. Deze is bedoeld om betere grafische prestaties te leveren in vergelijking met de vorige generaties. Deze grafische kaart is geïntegreerd in de 11e generatie Intel Core processors en biedt verbeterde prestaties voor gaming, multimedia en dagelijkse computergebruik.

Omdat de grafische kaart geïntegreerd zit in de CPU heb je in principe geen nood aan een afzonderlijke grafische kaart van Nvidia of AMD.

Een geïntegreerde grafische kaart

Intels Iris Xe is een geïntegreerde grafische kaart, wat betekent dat het ingebouwd is in de CPU. Het integreren van de GPU in de CPU verlaagt de kosten en het energieverbruik. Je vindt geïntegreerde graphics vaak terug in laptops, tablets en smartphones. Dit zijn  apparaten waar de ruimte beperkt is en de toevoeging van een discrete GPU weinig zin heeft.

Een discrete GPU staat los van de processor. Deze grafische kaart is aangesloten op het moederbord en beschikt over zijn eigen specifieke geheugen en ventilatie dat niet wordt gedeeld met de CPU. Hierdoor kan het betere prestaties leveren maar zorgt het ook voor meer stroomverbruik, geluid en warmte.

Een verschil met Intel UHD

Het verschil tussen Intel Iris Xe en Intel UHD is redelijk groot. Intel Iris Xe is de nieuwere en krachtigere grafische oplossing in vergelijking met Intel UHD Graphics. Iris Xe maakt gebruik van verbeterde architectuur en technologieën om betere prestaties en energie-efficiëntie te bieden.

Intel Iris Xe levert aanzienlijk betere grafische prestaties dan Intel UHD, waardoor gebruikers vloeiendere en snellere ervaringen krijgen bij het bekijken van video’s, het bewerken van afbeeldingen en het spelen van games.

Daarnaast ondersteunt Intel Iris Xe moderne technologieën zoals AI-versnelling en AV1-videodecodering, die bijdragen aan betere prestaties en efficiëntie bij het uitvoeren van bepaalde taken.

benchmark data voor gaming Intel iris XE vs AMD ryzen
benchmark data voor gaming Intel iris XE vs AMD ryzen

Kun je gamen met een Intel Iris Xe?

Ja, hoewel Intel Iris Xe geen discrete grafische kaart is kun je er ook mee gamen. Het is in staat om minder veeleisende games zoals Vaolrant, LoL en Fortnite op lagere instellingen te draaien. Voor AAA-games zoals The Witcher III en Hogwarts Legacy heb je daarentegen een krachtige grafische kaart van Nvidia of AMD nodig.

Intel Iris Xe vs AMD Radeon Vega

In veel gevallen biedt AMD Radeon Vega betere prestaties dan Intel Iris Xe, vooral op het gebied van gaming. Dit komt doordat AMD over het algemeen sterker is in geïntegreerde grafische oplossingen.

Maar met de laatste Iris Xe Graphics G7 96 EU is het Intel gelukt om AMD te verslaan. De CPU verbruikt hier wel 25W voor ten opzichte van de 15W van de AMD Ryzen. Indien beide processors gelimiteerd worden tot 15W dan zijn de prestaties vergelijkbaar.

Is de Iris Xe iets voor jou?

Intel Iris Xe Graphics is een uitstekende geïntegreerde grafische oplossing voor mensen die op zoek zijn naar betere prestaties dan de vorige generaties van Intel geïntegreerde graphics zonder over te stappen op een discrete grafische kaart. Het is geschikt voor dagelijks gebruik en het spelen van esport titels.

Als je een casual gamer bent of je computer voornamelijk gebruikt voor dagelijkse taken, kan Intel Iris Xe een goede optie zijn. Als je echter zwaardere games wilt spelen of intensievere grafische toepassingen wilt uitvoeren, raden we je aan om te kiezen voor een computer met een discrete grafische kaart.

You may also like