Home Gaming setupGaming PcDesktop Koopgids: pre-built gaming desktop

Koopgids: pre-built gaming desktop

Een goede gaming PC kopen, hier moet je op letten

door Slim Abid
koopgids hoe gaming desktop kiezen

Het kiezen van een geschikte gaming desktop is moeilijk. Er zijn zoveel onderdelen, zoveel modellen en merken. Na een tijd vraag je je af hoe je nog de juiste kan kiezen. Sommige gamers willen een desktop die de meeste spelletjes aankan, anderen zoeken naar de PC die dat ene spel op max-instellingen kan afspelen.

In dit artikel overlopen we alle onderdelen van de gaming PC en leggen we uit hoe belangrijk die is in jouw keuze. Je kan natuurlijk ook zelf een gaming desktop bouwen, ook dan zijn deze onderdelen van belang. Na het lezen van dit lange artikel heb je een perfect beeld van hoe een gaming desktop werkt, en welke onderdelen zorgen voor een ultieme gaming ervaring.

Waar op letten bij het vergelijken

Processor en CPU

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de CPU niet het belangrijkste onderdeel voor gaming, maar het speelt nog steeds een belangrijke rol. Een PC met een processor die 4 tot 8 kernen en ongeveer 4 tot 16 threads heeft, is over het algemeen voldoende voor de meeste games. Tenzij het spel specifiek is ontworpen om te profiteren van meerdere CPU-kernen, zullen CPU’s met meer dan 8 kernen de game-ervaring slechts minimaal verbeteren.

Intel-processors hebben over het algemeen iets betere single-core prestaties dan AMD-processors, wat voordelig kan zijn voor games die sterk leunen op single-core prestaties. Echter, als multitasking en budget je belangrijkste zorgen zijn, zijn AMD-processors een solide keuze vanwege hun uitstekende multi-core prestaties en concurrerende prijzen. Voor de nieuwste generatie CPU’s zou je kunnen overwegen om de nieuwste Core-processors van Intel of de Ryzen 5000-serie of hoger van AMD te kiezen.

Grafische kaart en GPU

In tegenstelling tot de CPU, is de GPU een van de meest kritieke componenten voor gaming. Als je serieus bent over gaming, vermijd dan geïntegreerde grafische kaarten, ook bekend als Integrated Graphics, Shared Graphics, of soms aangeduid als “gedeeld videogeheugen”. Deze grafische kaarten gebruiken het RAM van de PC en een grafische chip in de CPU en het moederbord, wat de gameprestaties aanzienlijk kan beperken.

Dedicated grafische kaarten, zoals Nvidia’s GeForce en AMD’s Radeon GPU’s, hebben hun eigen geheugen (VRAM), waardoor ze grafisch intensieve taken efficiënter kunnen afhandelen. Voor high-end gaming, overweeg GPU’s zoals de Nvidia RTX 3090 Ti of de AMD Radeon RX 6000-serie. Voor budgetbewuste gamers zijn de Nvidia RTX 3060 of de AMD Radeon RX 6000-serie uitstekende keuzes.

gaming desktop onderdelen zoals cpu gpu en ram

RAM

Na de GPU is RAM het volgende belangrijkste component voor gaming. De hoeveelheid RAM die je nodig hebt, kan worden bepaald door de systeemvereisten van de games die je van plan bent te spelen te controleren. Echter, om een soepele gameplay te garanderen, vooral als je van plan bent om andere applicaties op de achtergrond te draaien, streef je naar minimaal 16GB RAM. Wat betreft RAM-typen, DDR4 is stilaan verouderd. DDR5 begint de standaard te worden, en het is nog even wachten maar binnenkort zal ook DDR6 zijn intrede maken.

Opslag

In de meeste voorgebouwde PC-configuraties vind je een SSD alsopstartschijf en een extra traditionele harde schijf voor opslag. Besturingssystemen en programma’s worden op de SSD geïnstalleerd, terwijl andere gegevens zoals documenten, foto’s, video’s en games worden opgeslagen op de grotere capaciteit traditionele harde schijf. Deze opstelling verbetert aanzienlijk de snelheid van het opstarten van de PC, het starten van programma’s en het algemeen functioneren van de PC.

Echter, het type opslag kan een significant verschil maken. SSD’s zijn veel sneller dan traditionele HDD’s, en onder SSD’s zijn NVMe-drives die de M.2-interface gebruiken nog sneller dan die de SATA-interface gebruiken. Bijvoorbeeld, de Samsung 980 PRO 1 TB SSD biedt leessnelheden tot 7000 MB/s. Hoewel SSD’s duurder zijn dan HDD’s, zijn hun prijzen aan het dalen, waardoor ze een waardevolle investering zijn voor gamers. Overweeg minimaal 512GB SSD-opslag voor je gaming PC, aangezien de nieuwste games zoals Call of Duty: Vanguard meer dan 100GB ruimte vereisen.

Moederbord

Het moederbord is de ruggengraat van je PC, die alle andere componenten verbindt. Het bepaalt welk type CPU, RAM en opslag je kunt gebruiken, en hoeveel van elk je kunt installeren. Het biedt ook extra functies zoals ingebouwde Wi-Fi, Bluetooth en audio. De keuze van je moederbord hangt af van de onderdelen die je wil plaatsen. Je kan ook omgekeerd werken en beginnen met je moederbord en kiezen uit compatibele onderdelen. Bij pre-built gaming desktops is dit allemaal voor jou beslist.

Behuizing en Formaat

De PC-behuizing is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar er zijn praktische overwegingen. Als je van plan bent om harde schijven van je oude PC over te zetten of extra’s toe te voegen, moet je ervoor zorgen dat de behuizing voldoende slots voor hen heeft. Ook kunnen sommige GPU’s vrij groot zijn, dus als je de vrijheid wilt om je GPU in de toekomst te upgraden, zorg er dan voor dat je behuizing deze kan accommoderen.

Extra Componenten

Voedingseenheid (PSU): De PSU wordt vaak over het hoofd gezien, maar is cruciaal voor het leveren van stabiele stroom aan al je componenten. Een PSU met een hoger wattage dan je systeem vereist, geeft je ruimte voor toekomstige upgrades. Zoek naar PSU’s met 80 Plus-certificering, wat duidt op energie-efficiëntie.

Koelsysteem: Gaming kan veel warmte genereren, wat de prestaties kan beperken en componenten in de loop van de tijd kan beschadigen. Een goed koelsysteem, of het nu luchtkoeling (ventilatoren en heatsinks) of vloeistofkoeling is, kan helpen de temperaturen laag te houden en de prestaties hoog.

Randapparatuur

Je game-ervaring gaat niet alleen over de desktop. Goede randapparatuur kan je game-ervaring aanzienlijk verbeteren. Een monitor met een hoge verversingssnelheid en lage reactietijd kan games er vloeiender uit laten zien. Een comfortabel toetsenbord en muis met goede reactietijden kunnen je controle in games verbeteren. Een goede headset kan zorgen voor meeslepende audio en duidelijke communicatie in multiplayer games.

Voorgebouwd vs. Zelfbouw

Het kopen van een voorgebouwde gaming desktop is handig en zorgt ervoor dat alle componenten compatibel zijn en met garantie komen. Echter, het bouwen van je eigen desktop stelt je in staat om precies te kiezen welke componenten je wilt en kan vaak goedkoper zijn. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, en de beste keuze hangt af van je comfort met het bouwen van PC’s en je specifieke behoeften.

hoeveel kost een gaming desktop

De kostprijs van een gaming PC desktop

De prijs van een gaming PC kan sterk variëren, afhankelijk van de specificaties en het merk. Hier zijn enkele algemene prijsklassen:

  • Budget gaming PC’s: Deze kosten meestal tussen de €500 en €800. Ze kunnen de meeste games op lagere instellingen draaien, maar kunnen moeite hebben met nieuwere, meer veeleisende titels.
  • Mid-range gaming PC’s: Deze kosten meestal tussen de €800 en €1500. Ze kunnen de meeste games op hoge instellingen draaien en bieden een goede balans tussen prijs en prestaties.
  • High-end gaming PC’s: Deze kosten meestal meer dan €1500. Ze kunnen de nieuwste games op de hoogste instellingen draaien en zijn vaak uitgerust met de nieuwste en krachtigste componenten.

Een groot voordeel van technologie is dat er elk jaar upgrades komen. Oudere onderdelen worden dan een pak goedkoper. Wachten op deze updates, en kopen wanneer de prijs voor gaming desktops het laagste is zorgt voor de beste aankopen.

Voor wie is een gaming PC geschikt

Een gaming desktop kan zeer duur uitkomen. Er zijn verschillende prijsklasses, maar voor de allerbeste games op hoge settings heb je een topper nodig met krachtige onderdelen. Ga daarom niet all-in als het niet nodig is. Er zijn enkele specifieke soorten gamers die het meeste voordeel zullen halen uit het kopen van een gaming PC:

Casual gamer: Een gamer die vooral van één of twee spellen houdt. Een casual gamer wil geen duizenden euro’s uitgeven aan een gaming PC, maar ze zijn verslaafd aan één of twee leuke spellen die ze goed kennen, zoals een MMO of een gratis spel zoals Fortnite of Apex Legends. Op dit niveau kan het de moeite waard zijn om een goedkope gaming PC te kopen om de game-ervaring te verbeteren. Voor deze groep zou een PC in de prijsklasse van € 800 – € 1000 met een mid-range GPU zoals de Nvidia RTX 3060 of de AMD Radeon RX 6000-serie geschikt zijn. Voor deze gamers kijk je best ééns in onze vergelijking van goede goedkope gaming desktops.

Intense gamer: Speel je elke dag games en wil je echt ook games op hoogste settings kunnen spelen dan moet je upgraden. We raden dit enkel aan als je echt voldoende waarde uit deze onderdelen zal halen. Voor deze groep zou een mid-range gaming PC in de prijsklasse van € 1250 – € 2000 met een high-end GPU zoals de Nvidia RTX 3090 Ti of de AMD Radeon RX 6000-serie een goede keuze zijn. Voor jullie hebben we een vergelijking van de beste gaming desktops gemaakt.

voor wie gaming desktop

Streamers: Als je zo goed bent in gaming dat je het online streamt op Twitch en andere streamingnetwerken, moet je een gaming PC hebben die een spel snel en op een fatsoenlijk kwaliteitsniveau kan spelen. Niemand kijkt naar een streamer die 5 minuten moet wachten voor de game geladen is. Voor deze groep zou een high-end gaming PC van meer dan €1500 met de nieuwste en krachtigste componenten ideaal zijn. Je PC moet ook heel wat aankunnen, want naast gamen moet het alles in hoge kwaliteit doorsturen.

Thuiswerkers: Als je vanuit huis werkt, heb je waarschijnlijk al een PC nodig voor werk. Afhankelijk van het soort werk kan het zijn dat je nood hebt aan een sterke grafische kaart of veel rekenkracht. Denk maar aan grafisch werk, video-editing of 3D modeleren. Een gaming PC betekent dat je werk en plezier kunt combineren. Let op, deze desktops zijn meestal enkele duizenden euro’s duur.

De papa gamers: Ben je ook opgegroeit met gaming en is het nog wat te vroeg om los te laten dan koop je vroeg of laat een eigen gaming PC. Eindelijk kan je jezelf een plezier doen…. Als papa koop je meestal één van de krachtigere desktops. Hou je toch een beetje in. De duurste onderdelen zijn overkill, en uiteindelijk zal je nieuwe desktop toch in handen vallen van je kinderen.

You may also like