G-Sync is Nvidia’s eigen adaptieve synchronisatietechnologie, vergelijkbaar met AMD’s FreeSync. Deze technologie helpt ook om screen tearing, stuttering en input lag te verminderen tijdens het gamen. G-Sync zorgt ervoor dat de verversingssnelheid van je monitor synchroon loopt met de framerate van je Nvidia GPU, wat zorgt voor een vloeiendere gaming-ervaring.
Hoe werkt G-Sync
G-Sync werkt door middel van een speciale hardwaremodule die in de monitor is ingebouwd. Deze module communiceert met je Nvidia GPU om de verversingssnelheid van het scherm aan te passen aan de framerate van de GPU. Dit zorgt ervoor dat de frames altijd synchroon zijn en dat er geen tearing of stuttering optreedt.
Er bestaan drie verschillende generaties G-SYNC-modules:
- v1-module met DisplayPort 1.2
- v1-module met DisplayPort 1.2 en HDMI 1.4
- v2-module met DisplayPort 1.4, HDMI 2.0 en een ventilator
Stel dat je Hogwarts Legacy aan het spelen bent op de hoogste instellingen op een monitor met een refresh rate van 144 Hz. Je GPU kan deze AAA-game maar aan 40 of 50 frames per seconde laten draaien. G-Sync zorgt er in dit geval voor dat de verversingssnelheid van het scherm wordt aangepast zonder dat er tearing optreedt.
Ondertussen zal de variabele overdrive ervoor zorgen dat de snelheid van de pixel respons time wordt aangepast. Hierdoor voorkomt de monitor pixelovershoot bij lage FPS en ghosting bij hoge FPS. Omdat de G-SYNC module de standaard scaler in de monitor vervangt, geniet je ook van lagere input lag. Twijfel je of je monitor G-Sync ondersteunt dan raad ik je aan om de officiële lijst van Nvidia te raadplegen.
Gaming monitors met Nvidia G-Sync
G-Sync Compatible
G-Sync Compatible is een term die Nvidia gebruikt om FreeSync-monitoren te beschrijven die compatibel zijn met Nvidia GPU’s. Dit betekent dat deze monitoren, hoewel ze oorspronkelijk zijn ontworpen voor AMD GPU’s, ook werken met Nvidia GPU’s. G-Sync Compatible monitoren bieden vergelijkbare voordelen als G-Sync monitoren, maar zijn goedkoper omdat ze niet voorzien zijn van een speciale hardwaremodule.
G-Sync Ultimate
G-Sync Ultimate biedt alle voordelen van G-Sync, maar met nog betere prestaties en functies. G-Sync Ultimate monitoren hebben een HDR-ondersteuning van minimaal HDR 1000. Door de levendigere kleuren en betere contrasten zien games er realistischer uit. Daarnaast heeft G-Sync Ultimate een nog lagere input lag, DCI-P3 kleurenbereik en een hogere verversingssnelheid.
Om G-Sync Ultimate te kunnen gebruiken moet je over de volgende zaken beschikken:
- Windows 10
- Grafische kaart GTX 1050 of beter
- DisplayPort 1.4
- R396 GA2 driver of recenter
Werkt G-Sync met een AMD GPU?
Je kan een computer met een AMD GPU aansluiten op een G-Sync monitor. Maar deze zal geen gebruik kunnen maken van de variabele refresh rate en andere voordelen van een G-Sync monitor. Wil je van alle voordelen van een G-Sync monitor genieten dan moet je een computer met een Nvidia GPU gebruiken. Freesync-monitoren werken daarentegen wel met zowel recente AMD en Nvidia GPU’s.
AMD FreeSync vs Nvidia G-Sync
FreeSync en Nvidia G-Sync zijn beide oplossingen voor hetzelfde probleem. Het grote verschil zit hem vooral in de prijs. Over het algemeen kost G-Sync meer omdat het een speciale hardwaremodule nodig heeft, terwijl FreeSync gebruikmaakt van de Adaptive Sync-standaard die al in veel monitoren aanwezig is.
G-Sync-monitoren bieden ook enkele extra voordelen, zoals een breder dynamisch bereik voor verversingssnelheden, een iets lagere input lag en variabele overdrive. Dit zorgt ervoor dat de reactietijd van het scherm zich aanpast aan de framerate, waardoor ghosting bij hoge framesnelheden voorkomen wordt.
Wat betreft compatibiliteit met aansluitingen hebben G-Sync-monitoren meestal ondersteuning voor VRR (variabele verversingssnelheid) alleen via een DisplayPort-aansluiting op de GPU. Aan de andere kant werken FreeSync-monitoren zowel met HDMI- als DisplayPort-aansluitingen.