Home Gaming setupMonitors Wat is een TN scherm?

Wat is een TN scherm?

door Quinten
Wat is een TN scherm

De TN-technologie werd begin jaren 70 ontdekt door Martin Schadt en Wolfgang Helfrich. In 1982 bracht Epson de eerste LCD-televisie, de Epson TV Watch, uit die gebruik maakt van een TN-scherm. Vandaag de dag worden TN panelen vooral gebruikt in gaming monitoren.

Wat is een TN paneel?

Een TN (Twisted Nematic) paneel is een type LCD-scherm. Het is een van de oudste en meest gebruikte schermtechnologieën. TN-panelen zijn populair bij gamers vanwege hun snelle reactietijden en lage productiekosten.

Hoe werkt TN technologie?

TN-panelen werken met vloeibare kristallen. Deze kristallen zijn zo geplaatst dat ze licht doorlaten of blokkeren. Als er spanning op de kristallen wordt gezet, veranderen ze van vorm. Zo regelen ze de hoeveelheid licht die door het scherm komt. Door verschillende kleuren te mengen, ontstaan er beelden op het scherm.

Voordelen van een TN monitor

Tot voor kort konden alleen TN-panelen een responstijd van 1 ms of sneller halen. Hierdoor waren ze enorm geliefd bij gamers, vooral voor wie regelmatig competitieve esport games speelt. Ze waren ook het enige paneeltype dat een refresh rate had van 120Hz of hoger. Een TN-paneel heeft daarom weinig last van motion blur, smearing, input lag en ghosting.

Bovendien zijn TN-panelen goedkoper om te produceren dan IPS en VA. Dit betekent dat je minder betaalt voor een monitor met een TN-paneel.

Nadelen van een TN monitor

TN-panelen hebben een lagere contrastverhouding dan IPS- en VA-panelen. Ze halen zelden een contrast van meer dan 1000:1, dit resulteert in minder levendige kleuren en zwarttinten die niet zo diep zijn. Ze staan ook bekend om hun minder accurate kleurweergave. Doorgaans dekken ze enkel het sRGB kleurengamma en niet het Adobe RGB of DCI-P3 color gamut. Dit kan een probleem zijn als je grafisch werk doet of regelmatig foto- of videobewerking doet.

De grootste zwakte van TN-panelen is echter de beperkte kijkhoek, die gaat tot 160 graden. Dit betekent dat kijken vanuit een brede hoek een aanzienlijke kleurverschuiving geeft. Daarom raad ik je aan om niet voor een TN-monitor te kiezen in een setup met twee of meerdere monitors.

Wat is beter: een IPS of een TN beeldscherm?

De keuze tussen een IPS- of TN-beeldscherm hangt af van je behoeften en budget. Als je vooral gaat gamen, dan is een TN-monitor een goede keuze. Ze zijn goedkoper en hebben de snelste reactietijd. Ook hebben ze vaak een hoge verversingssnelheid wat je een voordeel kan geven bij het spelen van competitieve online games.

Als je daarentegen grafisch werk doet, foto’s bewerkt of veel naar films kijkt, is een IPS-beeldscherm beter. IPS-panelen hebben betere kijkhoeken en kleurweergave. Ze zijn wel duurder, maar bieden een betere beeldkwaliteit.

VA-panelen zijn een compromis tussen TN- en IPS-panelen. Ze hebben betere kleurweergave en contrastverhouding dan TN-panelen, maar zijn vaak goedkoper dan IPS-panelen. Voor gamers die vooral single player games spelen en een dual monitor setup hebben zijn VA-panelen de ideale keuze.

You may also like