Home Gaming setupMonitors FreeSync en G-Sync

FreeSync en G-Sync

Wat is het verschil tussen FreeSync en G-Sync?

door Slim Abid
Nvidia of AMD synchronisatie voor gaming monitors

De afgelopen jaren is er veel vooruitgang geweest in de wereld van gaming monitoren. Voordat Adaptive-Sync verscheen in de vorm van Nvidia G-Sync en AMD FreeSync, was de voornaamste focus van gamers om te kunnen gamen aan een hogere resolutie en/of een hogere refresh rate. Vandaag zorgen FreeSync en Nvidia G-Sync voor allerlei bijkomende voordelen om je gaming ervaring te verbeteren zoals HDR-ondersteuning, Low Framerate Compensation en input lag reduction.

De verschillende soorten voor gaming

V-Sync software

V-Sync, oftewel verticale synchronisatie, is een beeldschermtechnologie ontworpen om screen tearing te voorkomen. Het zorgt ervoor dat je GPU en monitor samenwerken om frames synchroon weer te geven. Hoewel V-Sync effectief is in het elimineren van schermscheuren, kan het problemen veroorzaken, zoals stuttering en input lag.

V-Sync is handig wanneer je een krachtige GPU hebt en een scherm met een lage verversingssnelheid, zoals 60Hz. Maar het belemmert de prestaties van moderne grafische kaarten en schermen met een hoge refresh rate zoals 144 Hz of 240 Hz. Technologieën zoals G-Sync en FreeSync zijn ontstaan om dit probleem op te lossen.

FreeSync software

FreeSync is AMD’s oplossing voor screen tearing, stuttering en input lag. Deze technologie maakt gebruik van de Adaptive Sync-standaard. Het voordeel van FreeSync is dat het geen extra hardware nodig heeft, waardoor monitoren met deze technologie vaak goedkoper zijn. AMD’s Low Framerate Compensation zorgt er ook voor betere gameplay bij lage framerates.

G-Sync?

G-Sync is Nvidia’s antwoord op FreeSync. Het is een soortgelijke technologie, maar het vereist een speciale hardwaremodule in de monitor. Dit betekent dat G-Sync-monitoren meestal duurder zijn. G-Sync biedt echter extra voordelen, zoals een breder bereik van refresh rate, variabele overdrive en een lagere input lag.

G-Sync vs FreeSync

In wezen zijn G-Sync en FreeSync hetzelfde. Beide synchroniseren de monitor met de grafische kaart en laten de monitor toe om een variabele verversingssnelheid (VRR) te hanteren. Het grootste verschil tussen G-Sync en FreeSync is de prijs. Zoals eerder gezegd, zijn G-Sync-monitoren meestal duurder vanwege de vereiste hardware. FreeSync-monitoren zijn daarentegen goedkoper, maar misschien iets minder geavanceerd qua technologie.

In termen van prestaties zijn G-Sync en FreeSync vergelijkbaar. Beide technologieën zorgen voor een soepele gaming-ervaring zonder tearing en stuttering. G-Sync heeft wel een iets lagere input lag, maar voor de meeste gamers is het verschil in prestaties minimaal.

De belangrijkste factor bij het kiezen tussen G-Sync en FreeSync is de compatibiliteit met je GPU. Heb je een recente Nvidia GPU, dan kun je vrij kiezen tussen een G-Sync of FreeSync monitor. Heb je een AMD GPU dan kies je voor een FreeSync monitor.

Refresh rate HDR Extra
FreeSync Refresh rates of 60 Hz and higher May have HDR support
FreeSync Premium Refresh rates of 120 Hz and higher May have HDR support Low Framerate Compensation (LFC)
FreeSync Premium Pro Refresh rates of 120 Hz and higher HDR and extended color support Low Framerate Compensation (LFC)
G-Sync Refresh rates of 30 Hz and higher HDR and extended color support Ultra-low motion blur
G-Sync Ultimate Refresh rates of 144 Hz and higher Factory-calibrated SDR (sRGB) and HDR color (P3) gamut support Variable LCD overdrive and optimized latency

 

You may also like