Home Gaming setupMonitors Wat is VGA (Video Graphics Array)?

Wat is VGA (Video Graphics Array)?

door Quinten
Wat is VGA

VGA was een populaire displaystandaard, ontwikkeld door IBM en ingevoerd in 1987. VGA biedt kleurendisplays met een resolutie van 640 x 480 en een refresh rate van 60 Hz. VGA maakt gebruik van analoge signalen, wat betekent dat het alleen geschikt is voor lagere resolutie weergave. Vandaag is VGA verouderd en vervangen door HDMI en DisplayPort.

Waar staat VGA voor?

VGA staat voor Video Graphics Array, een grafische standaard die vooral populair was in de jaren ’80 en ’90. Het werd gebruikt voor video-uitgang op computers en monitoren. Het is een analoge technologie, wat betekent dat het signaal via golfvormen wordt verzonden in plaats van digitale binaire codes zoals bij HDMI of DisplayPort.

Hoe ziet een VGA-kabel en VGA-aansluiting eruit?

Een VGA-kabel is meestal vrij dik en heeft aan beide uiteinden een blauwe of zwarte connector. Deze connector heeft 15 pinnen in drie rijen van vijf en wordt ook wel DE-15 of HD-15 genoemd. De aansluiting is vaak blauw of zwart en ziet eruit als een trapeziumvormige poort met 15 gaatjes.

VGA-aansluitingen

Er zijn verschillende soorten VGA-aansluitingen, zoals:

VGA analog DE-15: Dit is de meest voorkomende VGA-aansluiting. Het heeft 15 pinnen in drie rijen van vijf en wordt gebruikt voor het overbrengen van analoge video.

Serial digital DE-9: Deze aansluiting heeft negen pinnen in twee rijen en werd oorspronkelijk gebruikt voor seriële gegevensoverdracht. Het komt niet zo vaak meer voor, maar wordt soms nog gebruikt voor oudere apparaten.

Game analog DA-15: Deze aansluiting lijkt op de VGA analog DE-15, maar heeft 15 pinnen in twee rijen. Het werd vooral gebruikt voor gamecontrollers en joysticks.

Mini-VGA: Dit is een kleinere versie van de standaard VGA-aansluiting, vaak gevonden op laptops en andere draagbare apparaten. Het heeft dezelfde 15 pinnen maar in een kleiner formaat.

Hoe kan ik een oude VGA monitor aansluiten op een moderne PC?

Tegenwoordig hebben de meeste moderne computers en monitoren geen VGA-poorten meer. Ze zijn overgestapt op nieuwere technologieën zoals HDMI, DVI en DisplayPort. Maar geen zorgen, je kunt nog steeds je oude VGA-monitor aansluiten op je moderne pc met behulp van een converter. Hier zijn enkele opties:

VGA en HDMI converter: Deze converter zet het analoge VGA-signaal om in een digitaal HDMI-signaal. Je sluit gewoon de VGA-kabel van je monitor aan op de converter en verbindt de HDMI-kant met je pc. Het nadeel is dat de beeldkwaliteit mogelijk niet zo goed is als bij een directe digitale verbinding.

VGA en DVI converter: Net als bij de HDMI-converter, zet deze converter het VGA-signaal om in een digitaal DVI-signaal. Je sluit de VGA-kabel aan op de converter en verbindt de DVI-kant met je pc. Let op dat er verschillende soorten DVI-aansluitingen zijn, zoals DVI-I, DVI-D en DVI-A. Zorg ervoor dat je de

You may also like