Home Gaming setupMonitors Wat is een VA scherm?

Wat is een VA scherm?

door Quinten
Wat is een VA scherm

VA-technologie werd in het begin van de jaren zeventig ontwikkeld. Ongeveer twintig jaar later was het Japanse bedrijf Fujitsu de eerste die VA-panelen op de markt bracht. Een VA-paneel kan een uitstekende keuze zijn wanneer je op zoek bent naar allround gaming monitor.

Wat is een VA paneel?

Een VA paneel (Vertical Alignment) is een type schermtechnologie voor monitoren. Deze technologie is populair geworden vanwege de betere kleurweergave en hogere contrastverhouding in vergelijking met TN (Twisted Nematic) panelen. VA panelen zitten qua prestaties tussen TN en IPS (In-Plane Switching) panelen in.

Hoe werkt VA technologie?

De VA-technologie werkt door de vloeibare kristallen in het paneel verticaal uit te lijnen. Wanneer er spanning wordt toegepast, veranderen de kristallen van positie en blokkeren ze het licht in verschillende mate. Dit zorgt voor de weergave van verschillende kleuren en grijstinten op het scherm.

Voordelen van een VA monitor

Hogere contrastverhouding: VA panelen hebben een veel hogere contrastverhouding in vergelijking met TN en IPS panelen. Hierdoor kunnen ze diepere zwarttinten weergeven, wat resulteert in een betere beeldkwaliteit.

Betere kleurweergave: VA panelen bieden een betere kleurweergave dan TN panelen, maar ze zijn niet zo nauwkeurig als IPS panelen. Dit maakt ze geschikt voor gaming en algemeen gebruik, maar misschien niet voor professioneel kleurkritisch werk.

Minder backlight bleeding: VA panelen hebben minder last van backlight bleeding in vergelijking met IPS panelen. Dit betekent dat er minder kans is op lelijke lichtvlekken rond de randen van het scherm.

Nadelen van een VA monitor

Langzamere responstijd: VA panelen hebben een langzamere responstijd dan TN en sommige IPS panelen. Dit kan leiden tot bewegingsonscherpte of ghosting bij snel bewegende beelden, zoals bij gaming.

Kijkhoeken: Hoewel beter dan TN panelen, zijn de kijkhoeken van VA panelen niet zo goed als die van IPS panelen. Dit betekent dat kleuren en contrast kunnen vervormen wanneer je het scherm vanuit een schuine hoek bekijkt.

Wat is het verschil tussen VA en SVA?

SVA (Super Vertical Alignment) is een verbeterde versie van de VA-technologie. Het belangrijkste verschil is dat SVA-panelen een betere kijkhoek en een hogere contrastverhouding hebben dan gewone VA-panelen. Dit betekent dat ze een betere beeldkwaliteit bieden, vooral bij het bekijken van het scherm vanuit verschillende hoeken.

Wat is beter: een VA of een IPS beeldscherm?

Het hangt af van je persoonlijke voorkeur en wat je met de monitor gaat doen. Hier zijn enkele overwegingen om je te helpen beslissen:

Beeldkwaliteit

Als je op zoek bent naar de beste beeldkwaliteit, is een IPS beeldscherm doorgaans de beste keuze. IPS panelen hebben een betere kleurweergave en kijkhoeken dan VA panelen. Echter, als een hogere contrastverhouding en diepere zwarttinten belangrijker voor je zijn, dan raad ik je eerder een VA-monitor aan. Zeker voor wie recht voor zijn beeldscherm zit en het regelmatig gaat gebruiken om naar films en series te kijken

Gaming

Als je een gaming monitor zoekt, kan het lastig zijn om te kiezen tussen VA en IPS. VA-panelen hebben een hogere contrastverhouding, wat zorgt voor een betere beeldkwaliteit in donkere scènes. Maar de langzamere responstijden van VA-panelen kunnen motion blur of ghosting veroorzaken. IPS-panelen hebben betere responstijden en kleurweergave, maar kunnen last hebben van backlight bleeding. Daarom raad ik je aan om voor een VA-monitor te kiezen als je voornamelijk first player games speelt. Speel je voornamelijk competitieve multiplayer games zoals LoL, Fortnite en Rocket League dan is een IPS-monitor (of TN-monitor) een betere optie.

Professioneel gebruik

Voor professioneel gebruik, zoals grafisch ontwerp, fotografie of videobewerking, zijn IPS-panelen de beste keuze vanwege hun uitstekende kleurweergave en kijkhoeken. VA-panelen kunnen nog steeds een goede optie zijn voor algemeen gebruik of als je een beperkt budget hebt.

You may also like