Home Games De 20 beste strategy games allertijden

De 20 beste strategy games allertijden

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
beste strategy games

De beste strategie games zijn easy to learn en hard to master. Wij hebben een brede selectie gemaakt van onder andere RTS games, 4X games en tactische RPG’s. Er zijn namelijk veel subgenres binnen strategy games. Scroll verder om de beste strategy games van de afgelopen 10 jaar te vinden.

StarCraft II is een iconisch real-time strategy spel dat zich in de ruimte afspeelt. In dit spel kies je uit drie unieke rassen: de Terran, Protoss en Zerg. Elk ras heeft zijn eigen sterke punten, zwakke punten en speelstijl. Je moet je basis bouwen, grondstoffen verzamelen en je legers aansturen om de vijand te verslaan. Een van de meest indrukwekkende aspecten van StarCraft II is de balans tussen de rassen, waardoor elk ras een eerlijke kans heeft om te winnen. Daarnaast is het verhaal meeslepend en zit het vol met spannende wendingen. Je kunt urenlang strategieën uitproberen en je vaardigheden aanscherpen, zowel in singleplayer- als multiplayer-modus. Het spel heeft een levendige eSports-scene, wat het nog interessanter maakt voor competitieve gamers.

Civilization is een langlopende turn-based strategy serie. In Civ VI neem je de leiding over een beschaving en probeer je deze door de geschiedenis heen te leiden. Beginnend in het Stenen Tijdperk, moet je technologieën onderzoeken, steden bouwen, handelsroutes opzetten en je leger uitbreiden. Het spel heeft een enorme diepgang en biedt talloze manieren om te winnen, zoals door militaire overwinningen, culturele overheersing of wetenschappelijke doorbraken. Civilization VI introduceert nieuwe gameplay-elementen, zoals districten die je in je steden kunt bouwen en beleidskaarten die je kunt gebruiken om je beschaving te specialiseren. Het spel is enorm verslavend en elk potje voelt anders aan, waardoor je steeds opnieuw wilt spelen.

Katapulteer jezelf terug naar het oude China tijdens de turbulente periode van de Drie Koninkrijken. Total War: Three Kingdoms combineert turn-based strategie met real-time tactische gevechten, waardoor het een unieke en meeslepende ervaring biedt. Je kiest een van de machtige krijgsheren en probeert je rijk uit te breiden door bondgenootschappen te sluiten, vijanden te verslaan en je economie te laten groeien. Het spel legt sterk de nadruk op personages, die elk hun eigen vaardigheden, karaktertrekken en relaties hebben. Deze personages kunnen als generaals dienen in je legers, maar ook belangrijke rollen spelen in je regering. De prachtige graphics en het boeiende verhaal maken van Total War: Three Kingdoms een onvergetelijke strategy game.

Een turn-based strategy game waarin je de leiding hebt over een team van elite-soldaten die de aarde moeten beschermen tegen buitenaardse indringers. In XCOM 2 stuur je soldaten op missies om vijandelijke eenheden uit te schakelen, grondstoffen te verzamelen en bondgenoten te rekruteren. Tussen de missies door bouw je een basis, onderzoek je nieuwe technologieën en train je je soldaten om ze sterker te maken. Het spel heeft een meedogenloze moeilijkheidsgraad, waarbij elke verkeerde zet kan leiden tot het verlies van je teamleden. XCOM 2 heeft ook een diepgaand verhaal en een sfeervolle setting, waardoor het een meeslepende en emotionele ervaring wordt. De uitbreiding War of the Chosen voegt nog meer diepgang toe, met nieuwe vijanden, missies en heldenklassen.

Crusader Kings III is een uitdagende grand strategy game die zich afspeelt in de middeleeuwen. Je speelt als een dynastieke heerser en moet je rijk uitbreiden en beschermen door middel van oorlog, diplomatie en intrige. Het spel heeft een ongekende diepgang en complexiteit, met talloze speelbare facties, unieke personages en historische gebeurtenissen. In Crusader Kings III draait het niet alleen om het veroveren van land, maar ook om het managen van je familie en het onderhouden van relaties met andere heersers. Het spel heeft een steile leercurve, maar als je eenmaal de basisprincipes onder de knie hebt, biedt het een onvergelijkbare strategy-ervaring.

Europa Universalis IV is een andere goed gekende grand strategy game. Hierin neem je de leiding over een natie en deze door de eeuwen heen begeleidt, van de late middeleeuwen tot het begin van de moderne tijd. Je moet handel drijven, kolonies stichten, oorlog voeren en diplomatie bedrijven om je rijk te laten groeien en te beschermen. Het spel heeft een enorme diepgang, met honderden speelbare naties en een dynamische wereld die reageert op je acties. De vele uitbreidingen en mods die beschikbaar zijn, maken Europa Universalis IV nog rijker en gevarieerder. Voor liefhebbers van geschiedenis en strategie is dit een game die je niet mag missen.

Frostpunk is een unieke city-building strategy game waarin je een stad moet bouwen en beheren in een ijzige post-apocalyptische wereld. Je moet zorgen voor verwarming, voedsel en onderdak voor je inwoners, terwijl je ook de morele en ethische dilemma’s onder ogen ziet die ontstaan door de extreme omstandigheden. Het spel daagt je uit om moeilijke beslissingen te nemen en te kiezen tussen het welzijn van je mensen en het overleven van je stad. De prachtige graphics, het aangrijpende verhaal en de uitdagende gameplay maken Frostpunk een onvergetelijke ervaring voor liefhebbers van strategy games.

Company of Heroes 2 is een real-time strategy game die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je neemt de leiding over verschillende legereenheden aan het Oostfront en voert epische gevechten uit tegen de vijand. Het spel legt de nadruk op tactiek en het slim gebruik van terrein en dekking. De dynamische weersomstandigheden en het vernietigbare landschap zorgen voor extra uitdagingen. Company of Heroes 2 heeft zowel een meeslepende singleplayer-campagne als een uitgebreide multiplayer-modus, waardoor het een must-play is voor fans van historische strategy games.

Dit is een turn-based strategy game die zich afspeelt in het populaire Gears of War-universum. In dit spel leid je een team van soldaten op een missie om een kwaadaardige generaal te stoppen die de wereld bedreigt. Je moet je soldaten tactisch positioneren, vijanden uitschakelen en gebruikmaken van de unieke vaardigheden van je teamleden om te overleven. Gears Tactics combineert de intense actie van Gears of War met diepgaande strategie, waardoor het een spannende en uitdagende game-ervaring is.

In RimWorld moet je een groep overlevenden leiden die gestrand zijn op een verre planeet. In deze unieke colony sim strategy game moet je een kolonie bouwen, grondstoffen verzamelen, voedsel verbouwen en je inwoners beschermen tegen de vele gevaren van de buitenaardse wereld. Het spel heeft een diepgaand simulatiesysteem dat rekening houdt met de persoonlijkheden, vaardigheden en relaties van je kolonisten. RimWorld biedt een eindeloos aantal verhalen en situaties, waardoor het een game is die je keer op keer kunt spelen.

Age of Empires II: Definitive Edition is een remaster van de klassieke real-time strategy game uit 1999. Het spel bevat alle content van het origineel, evenals nieuwe campagnes, verbeterde graphics en aanvullende gameplay-opties. Kies uit meer dan 30 historische beschavingen en leid je volk door de eeuwen heen, van het Feodale Tijdperk tot het Imperial Tijdperk. Bouw steden, drijf handel en voer oorlog om je rijk uit te breiden en te beschermen. Age of Empires II: Definitive Edition is een tijdloze klassieker die zowel nieuwkomers als doorgewinterde fans zullen waarderen.

In Cities: Skylines kun je je eigen stad ontwerpen en beheren. Begin met een leeg stuk land en bouw wegen, woonwijken, industrieën en parken om je stad te laten groeien. Je moet zorgen voor nutsvoorzieningen, openbaar vervoer en onderwijs, terwijl je ook rekening houdt met de behoeften en wensen van je inwoners. Het spel biedt een enorme vrijheid en creativiteit, waardoor je je eigen droomstad kunt bouwen. Cities: Skylines heeft ook een actieve modding-community, waardoor er altijd nieuwe content en verbeteringen beschikbaar zijn. Als je een fan bent van city-building games, mag je Cities: Skylines zeker niet missen.

Endless Legend is een turn-based 4X strategy game die zich afspeelt in een fantasierijke wereld vol magie en mysterie. Je kiest een van de unieke facties en probeert je rijk uit te breiden door steden te bouwen, grondstoffen te verzamelen, technologieën te onderzoeken en oorlog te voeren. Het spel heeft een rijke lore en interessante gameplay-mechanieken, zoals het seizoenensysteem dat invloed heeft op de wereld en je strategieën. Endless Legend combineert prachtige graphics met diepgaande strategie, waardoor het een uitstekende keuze is voor fans van fantasy strategy games.

Darkest Dungeon is een turn-based strategy game met roguelike-elementen waarin je een team van avonturiers leidt op een gevaarlijke missie om een vervloekte landgoed te bevrijden van kwaadaardige wezens. Het spel heeft een uniek stresssysteem waarbij je helden niet alleen fysieke schade oplopen, maar ook mentale stress en trauma’s. Je moet zowel de gezondheid als de geestelijke gesteldheid van je teamleden beheren, wat zorgt voor extra diepgang en uitdaging. De gotische kunststijl en de sfeervolle muziek dragen bij aan de duistere en beklemmende sfeer van Darkest Dungeon.

Northgard is een real-time strategy game geïnspireerd door de Noorse mythologie. Je leidt een groep Vikingen die een nieuw thuis proberen te vinden in het mysterieuze en gevaarlijke land van Northgard. Bouw je nederzetting, verzamel grondstoffen, train je strijders en verken de wereld om nieuwe landen te ontdekken en te veroveren. Het spel heeft een unieke combinatie van city-building, resource management en gevechten, waardoor het een frisse en uitdagende ervaring biedt voor strategy game-liefhebbers.

Anno 1800 is een city-building en resource management strategy game die zich afspeelt tijdens de Industriële Revolutie. Je begint met een eenvoudige nederzetting en moet deze uitbreiden door gebouwen te bouwen, grondstoffen te verzamelen en handel te drijven. Het spel heeft een diepgaand productiesysteem en biedt talloze mogelijkheden om je stad te specialiseren en te optimaliseren. Met prachtige graphics en een sfeervolle soundtrack is Anno 1800 een boeiende en ontspannende game-ervaring voor liefhebbers van historische strategy games.

Desperados III is een tactische stealth-based strategy game die zich afspeelt in het Wilde Westen. Je leidt een team van vijf unieke personages, elk met hun eigen vaardigheden en achtergrond, op een missie om wraak te nemen en gerechtigheid te zoeken. Het spel daagt je uit om vijanden stilletjes uit te schakelen, vallen te zetten en slimme strategieën te gebruiken om je doelen te bereiken. Met een boeiend verhaal, prachtige graphics en uitdagende gameplay, biedt Desperados III een meeslepende en bevredigende strategy-ervaring voor fans van het genre.

Homeworld Remastered Collection is een heruitgave van de klassieke ruimte strategy games Homeworld en Homeworld 2, met verbeterde graphics, bijgewerkte audio en andere verbeteringen. In deze real-time strategy games leid je een vloot van ruimteschepen op een epische reis door het heelal om je thuiswereld te redden van vernietiging. Het spel heeft een unieke 3D-gevechtsomgeving, waarin je je schepen in alle richtingen kunt verplaatsen en positioneren. Met zijn meeslepende verhaal, indrukwekkende visuele en geluidseffecten en uitdagende strategische gameplay, is de Homeworld Remastered Collection een must-play voor fans van sciencefiction en strategy games.

Invisible, Inc. is een turn-based strategy game met stealth- en roguelike-elementen waarin je een team van spionnen bestuurt op gevaarlijke infiltratiemissies. Je moet je een weg banen door vijandelijk beveiligde locaties, waarbij je gebruikmaakt van je agenten’ unieke vaardigheden, tactisch denken en slimme planning. Het spel heeft een willekeurig gegenereerde wereld, wat betekent dat elke playthrough uniek en uitdagend is. Invisible, Inc. combineert strategie, stealth en spanning in een stijlvolle cyberpunk-wereld, waardoor het een onvergetelijke game-ervaring is voor liefhebbers van het genre.

BattleTech is een turn-based strategy game waarin je een team van krachtige mech-gevechtsrobots bestuurt in een toekomstige, door oorlog verscheurde wereld. Je moet je eenheden positioneren, aanvallen plannen en gebruikmaken van het terrein om je vijanden te verslaan. Het spel heeft een diepgaand management- en aanpassingssysteem waarmee je je mechs kunt upgraden, je piloten kunt trainen en je eigen huurlingenbedrijf kunt runnen. Met een uitgebreide singleplayer-campagne en uitdagende multiplayer-gevechten, is BattleTech een meeslepende en strategisch rijke game voor fans van mech-gevechtsactie en turn-based strategie.

You may also like