Home Gaming setupMonitors Koopgids: Portable monitor

Koopgids: Portable monitor

Waar op letten bij het vergelijken en kopen van een draagbaar scherm

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
koopgids rond portable monitors of draagbare schermen voor laptops en waar je op moet letten bij het vergelijken

Een draagbaar scherm kan erg handig zijn voor mensen die veel onderweg zijn of vaak van locatie moeten veranderen. Zo’n scherm is makkelijk mee te nemen en aan te sluiten op verschillende apparaten, zoals laptops, pc’s en consoles. Er zijn verschillende soorten portable monitoren op de markt, met elk hun eigen kwaliteiten en specificaties.

Het is belangrijk om op verschillende zaken te letten bij de aanschaf van een draagbaar scherm, zoals de resolutie, de grootte van het scherm en de energievoorziening. In dit artikel bespreken we de voordelen van een draagbaar scherm en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.

Een overzicht van onze favoriete draagbare monitors vind je hier. Kijk hieronder verder om beter te begrijpen waar je op moet letten bij het vergelijken.

Portable monitors

Een draagbaar scherm of portable monitor is een scherm wat je makkelijk meeneemt en overal op aansluit. Je hebt de schermen in verschillende inches diagonale reikwijdte. Omdat de schermen draagbaar moeten blijven zijn de schermen in de categorie portable monitoren vaak niet groter dan 17 inch.

Nut van een draagbaar scherm

Een portable monitor kan om diverse redenen handig zijn om aan te schaffen. Als je veel gamet en dat het liefst overal doet, is het handig een scherm te hebben wat je overal kunt meenemen en kunt gebruiken.

Ook tijdens het werken kan een portable monitor handig zijn om zo een extra scherm bij je laptop te creëren. Zeker als je werkt met flexibele werkplekken, is het handig dat je scherm altijd met je mee verhuist.

De verschillende soorten schermen

4K resolutie

Er zijn verschillende soorten portable schermen op de markt met elk hun eigen kwaliteiten. Een belangrijk onderscheid wat je kun maken is op basis van resolutie. Het ligt er hierbij ook aan waar je het scherm voor gebruikt, wat handig is voor jou. Met een resolutie van 4K zit je op de hoogste kwaliteit schermresolutie. Dit is 2160 X 4096 pixels.

Full HD schermen

Deze portable monitoren hebben een resolutie van 1080 pixels verticaal. De algemene regel is: hoe meer pixels, hoe scherper de beelden worden. Full HD was in het algemeen een grote upgrade toen deze werd geïntroduceerd voor consumenten. Tegenwoordig hebben veel portable monitoren HD schermen. Dit is voor een extra scherm bij je laptop voor alledaags gebruik en werken met tekst prima. Films kijk je hier ook makkelijk mee.

Quad HD (QHD) schermen

Deze schermen hebben een kwaliteit van 1440 pixels x 2560 pixels. Deze scherpte is geschikt voor beeldbewerking.

Waar op te letten bij het kopen

  • De resolutie van het scherm. Gebruik je het voor film- videobewerking dan is een hoge resolutie aan te raden. Is het meer voor kantoorwerkzaamheden dan is een hele hoge resolutie minder noodzakelijk.
  • De aansluiting op het apparaat waar je de monitor voor wilt gebruiken. Kunnen de portable monitor en deze wel op elkaar worden aangesloten?
  • De grootte van het scherm. Reis je veel en gebruik je het voor werk is kleiner handiger. Gebruik je het scherm voor gaming of videobewerking is een wat groter scherm wellicht beter.
  • Energievoorziening. Heeft de portable monitor een eigen batterij of gaat de stroomvoorziening via de aansluiting met een apparaat. In het laatste geval moet je scherm altijd aangesloten worden om te kunnen werken.

De schermen zijn door middel van een HDMI kabel of USB aansluiting aan te sluiten aan je laptop, pc, console of een toetsenbord. Het verschilt een beetje per draagbaar scherm welke aansluiting er aanwezig is.

Stroom en batterij

De stroomtoevoer kan hierdoor ook verschillend gaan. Dit kan bijvoorbeeld via de usb aansluiting met je pc of laptop gaan. Andere portable monitoren hebben zelf een batterij die opgeladen kan worden. Dit scheelt in stroomverbruik en snelheid van de computer. Hierdoor is het scherm vaak wel wat zwaarder.

Voor portable monitoren ligt de batterijcapaciteit typisch rond de 8000 mAh. Bij Full-HD schermen zal je zo ongeveer 5 uur het scherm kunnen gebruiken op gemiddelde helderheid. Uiteraard zal dit ook van scherm tot scherm nog verschillen.

Resolutie en paneeltype

Voor gebruikers die voornamelijk e-mails lezen en documenten bewerken, is een draagbare monitor met Full-HD resolutie voldoende. Deze monitoren hebben een scherpe weergave en zijn over het algemeen betaalbaar. De ASUS MB169B+ en HP EliteDisplay S14 zijn twee populaire opties in deze categorie.

Voor gebruikers die grafisch intensief werk doen, zoals fotobewerking of videobewerking, is een monitor met een hogere resolutie aan te raden. Een 4K Ultra HD monitor biedt meer detail en scherpte in beelden en kleuren.

Voor gamers zijn draagbare monitors met een hoge verversingssnelheid en lage reactietijd belangrijk. Een verversingssnelheid van 144Hz of hoger en een reactietijd van 1ms zijn ideaal voor een soepele gaming-ervaring.

You may also like