Home Gaming setupMonitors Wat is AMD FreeSync?

Wat is AMD FreeSync?

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
AMD freesync uitleg en vergelijking met nvidia

Heb je ooit gehad dat je scherm hapert tijdens het spelen van een game? Dit kan worden veroorzaakt door een gebrek aan synchronisatie tussen je GPU en je monitor. In dit artikel leggen we uit wat FreeSync-technologie is, hoe het werkt en wat het verschil is tussen FreeSync, FreeSync Premium, FreeSync Premium Pro.

De nieuwe AMD FreeSync

FreeSync is een adaptieve synchronisatietechnologie voor LCD-schermen. Het is gebaseerd op VESA Adaptive-Sync protocollen. Het was origineel ontworpen voor de DisplayPort interface, maar later ook voor HDMI. Het helpt beeldschermen screen tearing en stuttering te voorkomen door de refresh rate van het beeldscherm te synchroniseren met de framerate van de GPU.

De GPU kan namelijk frames sneller renderen dan het scherm kan bijwerken, waardoor het scherm artefacten van verschillende frames opbouwt. De artefacten verschijnen meestal wanneer het beeld horizontaal beweegt. Maar het kan ook omgekeerd, als de GPU de verversingssnelheid van het scherm niet kan aanhouden, treedt er stuttering op.

Hoe werkt het

Om FreeSync te kunnen gebruiken, heb je een compatibele grafische kaart of geïntegreerde APU nodig. Alle recente grafische kaarten van AMD en Nvidia ondersteunen FreeSync.

Maar je hebt ook een compatibele monitor of tv nodig. Een gewone monitor beschikt over een vaste verversingssnelheid van 60 Hz (of soms hoger). Een FreeSync monitor beschikt daarentegen over variabele verversingssnelheid (VRR). Twijfel je of je monitor FreeSync of G-Sync ondersteunt dan raad ik je aan om de officiële lijst van AMD of Nvidia te raadplegen.

Om variabele verversingssnelheid te kunnen gebruiken moet je gebruik maken van een DisplayPort 1.2a of HDMI 2.0 poort (of meer recente versies). Nadat je je computer hebt aangesloten op een FreeSync-monitor, moet je AMD Catalyst downloaden (in geval je dit programma nog niet hebt staan). Je kan je GPU of APU-processor handmatig selecteren met de tool of automatische detectie gebruiken.

Freesync Premium

FreeSync Premium heeft een aantal belangrijke voordelen in vergelijking met de standaard FreeSync:

  • Low latency voor SDR (Standard Dynamic Range).
  • Een verversingssnelheid van 120Hz of hoger voor monitors met 1080p (Full HD) resolutie.
  • Low Framerate Compensation (LFC) om de framerate te stabiliseren.

FreeSync Premium Pro (FreeSync 2)

Dan is er nog FreeSync Premium Pro, vroeger bekend als FreeSync 2. Het heeft alle voordelen van FreeSync Premium en nog meer:

  • Low latency voor SDR én HDR
  • Betere ondersteuning voor HDR-content (HDR 400 of beter)

Dankzij de betere HDR ondersteuning zien games er nog mooier uitzien met heldere kleuren en diepere zwarttinten.

FreeSync FreeSync Premium FreeSync Premium Pro
Tear-free Tear-free Tear-free
Low flicker Low flicker Low flicker
Low latency Low latency in SDR Low latency in SDR and HDR
Minstens 120Hz @ 1080p resolution Minstens 120Hz @ 1080p resolution
Low framerate compensation (LFC) Low framerate compensation (LFC)
HDR ondersteuning

FreeSync met een Nvidia GPU

Ja, je kunt FreeSync gebruiken met een Nvidia GPU. Begin, 2019, kondigde Nvidia FreeSync-ondersteuning aan voor GeForce grafische kaarten. Dat AMD en Nvidia hiervoor samenwerken vinden wij een enorme plus. Voor de consument betekent dit namelijk dat er nu meer keuze is om computers en monitors te combineren. Elke FreeSync monitor kan dus gebruikt worden met recente Nvidia GPU’s. Er zijn wel een paar beperkingen waarmee je rekening moet houden:

  • Alleen GeForce 10-, 20-, 30- en 40-serie grafische kaarten ondersteunen FreeSync.
  • Je moet de GPU aansluiten via een DisplayPort (niet via HDMI- of DVI-poorten).
  • Je dient de 417.71 versie van Nvidia drivers of later te installeren.

AMD FreeSync vs Nvidia G-Sync

Zowel FreeSync als Nvidia G-Sync proberen hetzelfde probleem op te lossen. Maar Nvidia G-Sync is over het algemeen wat duurder. Dit komt omdat G-Sync een speciale hardwaremodule vereist. FreeSync maakt daarentegen gebruik van de Adaptive Sync-standaard, die al in veel monitoren is ingebouwd.

G-Sync-monitoren hebben echter ook een breder dynamisch refresh rate, een iets lagere input lag en variabele overdrive. Hierdoor wordt de reactietijd van het scherm aangepast aan de framerate. Hierdoor heb je geen ghosting bij hoge framesnelheden.

De meeste G-Sync-monitoren ondersteunen VRR alleen wanneer de monitor via een DisplayPort-ingang op de GPU is aangesloten. FreeSync-monitoren werken daarentegen zowel via HDMI als DisplayPort.

 

 

You may also like